– áll egy friss tanulmányban. A felmérés egyelőre kisszámú elem vizsgálatából áll, de az eredmények meggyőzőnek tűnnek – írja a Medical News Today. Az ok nem meglepő: az élelmiszerek fogyasztása nagyban meghatározza az egészségünk alakulását, és a helyi élelmiszerek általában kisebb fokon feldolgozottak, mint a kényelmi ételek.
A kevesebb adalékanyag és tartósítószer révén egy sor olyan civilizációs ártalom esélye csökken, amelyek a magas fokon feldolgozott élelmiszerek, gyorsételek és kényelmi élelmiszerek, snackek révén sajnos gyakorta jelen van. Különösen a hasi zsírpárna növekedésével és a kettes típusú cukorbetegséggel áll összefüggésben a kényelmi ételek túlzott és rendszeres fogyasztása.
Mindez sokakat valamilyen diéta irányába hajt – teszi hozzá a cikk, ezért fogyókúrák és egészséges, vagy annak vélt étrendek végtelen hajszolásában élnek sokan.
A szóban forgó tanulmány szerint ugyanakkor a vásárlási szokások is kihatással vannak az egészségünkre. A dokumentum szerint az iparilag feldolgozott élelmiszerek hosszas tárolásra és szállításra vannak tervezve, ezzel szemben a helyi élelmiszerek rendszerint csak alapvető hozzávalókat tartalmaznak.