Back to top

Ez lenne a hosszú élet titka?

A helyi élelmiszerek fogyasztása nagyban segíti az elhízás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás elleni harcot – áll egy friss tanulmányban. Az egészséges diéta után kutatva ezért érdemes a vásárlási szokásainkon is változtatni.
A helyi élelmiszerek előnyben részesítése csökkentheti az elhízás mértékét és mérsékelheti a magas vérnyomást, valamint a cukorbetegség kockázatát

– áll egy friss tanulmányban. A felmérés egyelőre kisszámú elem vizsgálatából áll, de az eredmények meggyőzőnek tűnnek – írja a Medical News Today. Az ok nem meglepő: az élelmiszerek fogyasztása nagyban meghatározza az egészségünk alakulását, é

paradicsom
paradicsom
s a helyi élelmiszerek általában kisebb fokon feldolgozottak, mint a kényelmi ételek.

A kevesebb adalékanyag és tartósítószer révén egy sor olyan civilizációs ártalom esélye csökken, amelyek a magas fokon feldolgozott élelmiszerek, gyorsételek és kényelmi élelmiszerek, snackek révén sajnos gyakorta jelen van. Különösen a hasi zsírpárna növekedésével és a kettes típusú cukorbetegséggel áll összefüggésben a kényelmi ételek túlzott és rendszeres fogyasztása.

Mindez sokakat valamilyen diéta irányába hajt – teszi hozzá a cikk, ezért fogyókúrák és egészséges, vagy annak vélt étrendek végtelen hajszolásában élnek sokan.

A legjobb persze valóban az, ha mérsékeljük a cukor, a só és a zsír bevitelét, és lehetőleg minél több teljes kiőrlésű gabonát, zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Különösen a mediterrán diéta követése jelent nagy előnyt az egészségre nézve.

A szóban forgó tanulmány szerint ugyanakkor a vásárlási szokások is kihatással vannak az egészségünkre. A dokumentum szerint az iparilag feldolgozott élelmiszerek hosszas tárolásra és szállításra vannak tervezve, ezzel szemben a helyi élelmiszerek rendszerint csak alapvető hozzávalókat tartalmaznak.

Forrás: 
medicalnewstoday.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyümölcs- és zöldségautomaták

Az AI gyümölcsautomaták a kínai fogyasztók számára forradalmian új módszert kínálnak a vásárláshoz. Minden automata 24 rekeszes, a különféle típusú frissáru számára.

Brexit: bizakodó kormány, szkeptikus gazdák

A brit kormány az országnak az Európai Unióból történő kiválása után meg kíván válni a közös agrárpolitika keretében kialakított bürokráciától és nagyobb pénzügyi támogatással tervezi elismerni többek között a gazdák környezetbarát kezdeményezéseit. Vannak persze bírálatok és kétségek is, elsősorban az élelmiszer-biztonsággal és a kereskedelemmel kapcsolatban.

Január 31-én lejár az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésének határideje

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az érintettek figyelmét, hogy a 2019. évi bevalláshoz kapcsolódó felügyeleti díj második részletének fizetési határideje 2020. január 31. napja. A díj átutalása kizárólag az e célra elkülönített fizetési számlára teljesíthető.

Támogatás a vadvilág fellendítéséért és a klímaváltozás ellen

Az új angol mezőgazdasági törvény szerint a gazdálkodóknak a „közjóért”, például a vadvilág fellendítéséért és a klímaváltozás megakadályozásáért fizetnek.

Még tart a szemléletformálás

Lassan, de változik a magyar fogyasztók hozzáállása, a vásárlók egyre inkább a jobb minőséget képviselő, magyar eredetű, esetenként akár a drágább termékeket keresik – azonban még korántsem ért véget a folyamat, véli Zsigó Róbert.

Online élelmiszervásárlás - új szereplő a piacon

Kifli.hu néven új online szupermarket és piactér nyílt Magyarországon; mivel a már működő cseh rendszert vezették be, így az induláshoz szükséges ráfordítás 5-6 millió euró volt - tájékoztatta a Kifli.hu Shop Kft. kedden az MTI-t.

Egyes feltételezések szerint laboratóriumból is kiszabadulthatott a koronavírus

Keresik a kínai Vuhanban megjelent koronavírus által okozott járvány okát és vannak olyan feltételezések, amelyek szerint a vírus a vuhani nemzeti biológiai laboratóriumból szabadult ki. Amerikai tudósok már 2017-ben figyelmeztettek erre a kockázatra. Eddig 57 millió ember van karanténban.

Brexit: a „kemény válás“ veszélyei

A konkrét kilépési tárgyalások megkezdése előtt az Európai Unió tagországaiban egyre nagyobb aggodalommal néznek az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő távozása, közelebbről egy kereskedelmi megállapodás nélküli távozás elé.

A jelenlegi európai mézpolitika nem nyújt elegendő védelmet az európai méztermelők számára

Az európai mézpolitika teljességgel tarthatatlan, hiszen nem nyújt elegendő védelmet a laboratóriumi körülmények között létrehozott, főként Ázsiából érkező műmézekkel szemben, ezzel teljesen tönkreteszi az európai mézpiacot és a méztermelőket - jelentette ki Nagy István agrárminiszter Brüsszelben, magyar és spanyol méztermelők tüntetésén elmondott nyilatkozatában hétfőn.

Ökológiai gazdálkodási konferencia

Március 18-án, Kecskeméten biogazdálkodási ágazat stratégiai konferenciát rendez az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet. A fókuszban az új közös agrárpolitika áll, azon belül is az ökológiai ágazat kilátásai, a fenntartható gazdálkodás kihívásai és az azokra adható gyakorlati válaszok.