0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Élesedő időpontvita a gépkiállítások körül

Az Európai Mezőgépgyártók Szövetsége (CEMA) júniusi ülésén kénytelen volt napirendre tűzni a három legnagyobb európai (és egyben a világ) mezőgazdasági gépkiállításának időpontvitáját. A SIMA-t rendező francia mezőgépgyártók szövetsége, az AXEMA bejelentette, hogy a jövőben szintén páros években kívánják megrendezni Párizsban, ütközve a bolognai EIMA időpontjával.

Ugyanis eddig mindig páratlan években, novemberben rendezték meg a hannoveri Agritechnica, páros években – szintén novemberben – a bolognai EIMA és köztük páros évek februárjában (mint az idén is) a párizsi SIMA nemzetközi kiállításokat. Ezeket egymástól kellő távolságban lévő időpontokban tartották, mégpedig azért, hogy a gyártók és a kereskedők fel tudjanak rájuk készülni.

A SIMA-t rendező francia mezőgépgyártók szövetsége, az AXEMA bejelentette, hogy a jövőben szintén páros években, így a következő SIMA-t 2020. november 8–12. között kívánják megrendezni Párizsban, ütközve a bolognai EIMA 2020. november 11–15. közötti időpontjával. A két időpont egybeesése megosztaná a kiállítókat, a külföldi résztvevőket és a látogatókat, valamint a szakmédiát is, így nem tartják szerencsés változtatásnak. A CEMA – Antony van der Ley elnök (aki egyben a Lemken elnök-vezérigazgatója is) vezette – júniusi ülésén nem sikerült kompromisszumra jutni a vitában.

Az EIMA-t rendező olasz mezőgépgyártók szövetsége, a FederUnacoma és a SIMA-t rendező francia AXEMA is ragaszkodik egyelőre a saját időpontjához.

A kiállítói és látogatói statisztikákat megvizsgálva a három európai nagy mezőgazdasági gépkiállítás súlyát tekintve a hannoveri Agritechnica a legnagyobb, ezt a számok is bizonyítják: 2017-ben 458 ezer látogatót vonzott és az utóbbi öt évben folyamatosan nőtt a kiállítás után érdeklődők száma. Második a rangsorban a bolognai EIMA, amelyre 2018-ban 317 ezer látogató volt kíváncsi, és az érdeklődők száma az elmúlt öt évben dinamikusan növekedett, közel megduplázódott. A párizsi SIMA-t ez évben mindössze 230 ezren látogatták meg, amely összehasonlításban a harmadik helyre sorolja a kiállítást, ráadásul az elmúlt öt évben a látogatói szám csökkenő tendenciát mutat.

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság / Eilbote 2019/25-Trattori 2019/5