0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Időjárás: a kukorica „örül” legjobban az esőnek

A júliusban mindinkább fokozódó csapadékhiány a kalászosok aratására kedvezett, de a kapásnövények számára egyre kritikusabbá vált. A pénteken, szinte az utolsó pillanatban érkezett csapadékosabb idő országszerte hozott esőt. A kukorica és a napraforgó ezt az esőt nagyon meg fogja hálálni, hiszen a szemképződés fenológiai fázisa előtt sokfelé feltöltődött a talajban a vízkészlet.

Az elmúlt hét első részében folytatódott az előző heteket is jellemző, száraz, meleg időjárás, majd péntektől egyre többfelé alakultak ki heves záporok, zivatarok az országban.

A viszonylag hosszú száraz időszakban jól lehetett haladni az aratással, de a csapadékra már óriási szükség volt, a csapadékhiány egyre nőtt.

Többnyire 15 és 40 mm közötti mennyiség hullott vasárnap éjfélig az országban, de kisebb foltokban (ahogy az a záporos csapadékra jellemző) ettől jóval több, 40-80 mm is előfordult. A felhőszakadás, a viharos szél és a jég pedig többfelé okozott jelentős károkat. A csapadék területi eloszlása közel sem egyenletes, az elmúlt 30 nap csapadékösszege még sokfelé jócskán elmarad az átlagtól, helyenként pedig azt bőven meghaladja. Továbbra is a Kisalföldön, Győr térségében a legrosszabb a helyzet, arrafelé valamiért nem akar bővebben hullani az eső.

A talaj vízellátottsága országszerte sokat javult, a felszín közeli talajréteg sokfelé teljesen átnedvesedett, de a legtöbb helyen a mélyebb rétegekbe is jutott.

A már kritikusnak számító 40% alatti talajnedvesség a felső 50 cm-ben már csak a Kisalföldön és a Duna-Tisza közének déli felén, Baranya keleti részén fordul elő. A hőmérséklet nyáriasan alakult, a maximumok országszerte 30 fok körül alakultak, sőt a Dunántúlon a hét középső részében többfelé 35 fok körül. Szombattól kissé mérséklődött a felmelegedés a csapadék és a több felhő hatására.

Mi vár ránk?

A következő napokban folytatódik a változékony időjárás: a jobbára nyugatias áramlással mérsékelten meleg és időnként nedves léghullámok érkeznek fölénk.

A héten lesz bőven napsütés is, e mellett azonban csaknem minden nap, szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, helyenként károkozóak is.

A jelenlegi számítások szerint pénteken érkezhet egy nagyobb, országos csapadékhullám, akár igen komoly viharokkal, de egyelőre ez nagyon bizonytalannak látszik. A következő 6-8 nap alatt várható csapadék összmennyisége 10 és 30 mm között várható területi átlagban, azonban kisebb körzetekben felhőszakadás mennyiségű eső is hullhat. (Ennek döntő része pénteken valószínű, így amennyiben ez a csapadékzóna a határokon kívül vonul majd el, akkor alig várható némi mennyiség. Az esetleges nagy viharok miatt egyébként lehet, hogy így járnánk jobban.)

A talaj nedvességtartalma várhatóan nőni fog a héten az ország nagyobb részén, helyenként átmenetileg pangó víz is kialakulhat.

A relatív páratartalom a nedvessé vált talaj és a csapadék hatására megnövekedett, különösen hétfőn és pénteken lesz magas, mely a gombás megbetegedéseknek kedvezni fog. A nyugati, északnyugati szél napközben eleinte csak megélénkül, péntektől vasárnapig főleg a Dunántúlon sokfelé megerősödik. Zivatarok környezetében azonban akár viharos széllökések is kialakulhatnak. A hőmérsékletben nagy változás nem valószínű: kedden még 28-33 fok közötti, majd vasárnap 25-30 fok közötti maximumok várhatók. A hőösszeg a hét végére országszerte 1000 foknap köré, délkeleten 1100 foknap fölé emelkedik.

Forrás: met.hu