0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Tovább enyhült a szúnyogártalom

Az elmúlt hetekben csökkent azoknak a településeknek a száma, ahol központilag szervezett beavatkozásra volt szükség a csípőszúnyogok ellen. Az elmúlt hetek száraz időjárásának köszönhetően a szúnyoglárvák tenyészőhelyeinek többsége kiszáradt, így ezeken a területeken nem jelentek meg újabb kifejlett szúnyogok.

Múlt héten a Szigetközben, Baranya és Somogy megyében, Baja, Mohács, Komárom környékén, a Velencei-tónál, a fővárosban és Szolnok térségében gyérítették a szúnyogokat. Az Észak-Dunántúlon, az Alföldön és Észak-Magyarországon számos korábban nem kezelt településen viszont voltak beavatkozások.

A hétvégi szeles, esős időjárás miatt néhány helyen elmaradtak a kezelések, amelyeket várhatóan a következő napokban pótolnak.

Az előttünk álló napokban elsősorban a vízparti térségekben lépnek fel a szakemberek a szúnyogok ellen. A turisztikai szempontból kiemelten fontos helyek közül a Balatonnál, a Tisza-tónál és a Fertő-parti településeken, a Duna mentén a Csepel-szigeten, Dunaújváros és Szekszárd térségében, továbbá a Dráva mentén terveznek beavatkozásokat végezni.

A heves esőzések következtében számos helyen gyűlt össze jelentősebb mennyiségű víz, amelyek ideálisak a csípőszúnyogok szaporodásához.

A következő napokban a rovartani szakértők megvizsgálják, hol lehet szükség a lárvák biológiai gyérítésére. Ennek során egy baktérium által termelt fehérjekészítményt juttatnak a vízbe, amely a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el. A kifejlett szúnyogok kémiai permetezéséhez használt deltametrin annak kis mennyisége miatt nem jelent veszélyt emberekre, háziállatokra és növényekre, és más rovarok sem pusztulnak el a kezelés miatt.

A települések egyedi értesítést kapnak a kivitelezés pontos időpontjáról és módjáról, valamint ezen a linken is nyomon lehet követni a heti program részleteit.

Forrás: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság