Back to top

Virágpiknik a Margitszigeten

Kellemes, lazulós piknikre invitálta a nagy melegben az érdeklődőket a Margitsziget árnyas fái alá a Főkert Zrt. a 43. alkalommal megrendezett egynyári virág-bemutatójára. A főváros kertészete minden évben más-más tematika szerint tervezi meg és alakítja ki városszerte a virágágyásokat. Idén Budapest 2019 Európa Sportfővárosa évad jegyében különböző sportágakról mintázták meg a beültetéseket.

A Margitszigeten, ami talán a főváros legfrekventáltabb zöldterülete, jól nyomon követhető a főváros fejlődése. A felújított Dagály Fürdőnek, a megújult büfépavilonoknak és a sokakat vonzó, a Budapest Dal 2019 évi győztes zeneszámaira programozott vízképű szökőkútnak, a folyamatosan megújuló zöldfelületeknek, valamint a kevésbé látványos, de fontos alapinfrastruktúra-fejlesztéseknek köszönhetően a Margitsziget új, fiatalos hangulatot kapott, ismét reneszánszát éli, monda el köszöntőjében Szeneczey Balázs, városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes. Ezt a bohém lendületet tükrözik a merész színösszeállítású, lendületes struktúrájú virágágyások is, amelyek fajtáit egyenként is megismerhették az érdeklődők a bemutatón.

Biró Borbála zöldfelület-fejlesztési osztályvezető, dendrológus ismertette a fajokat és fajtákat
Biró Borbála zöldfelület-fejlesztési osztályvezető, dendrológus ismertette a fajokat és fajtákat
Fotó: Pap Edina

A Főkert Zrt. Budapest parkjait a városlakók mai igényeihez alakítja. Az árnyas fák és a színes virágágyások látványa mellett lehetőséget adnak a rekreációra, a pihenésre és a sportolásra is, emelte ki Hegedűs Gábor, vezérigazgató-helyettes. 2019-ben Budapest Európa Sportfővárosa, ennek jegyében különböző sportágakról mintázták meg városszerte a virágágyásokat, a Kodály köröndtől, a Gellért-hegyen át a Margitszigetig, amiket tablókon mutattak be a látogatóknak. A szakember arra biztatta a jelenlévőket, hogy a nyár folyamán, a sport jegyében nagy sétákat téve látogassák végig ezeket.

A sportmotívumokat rejtő budapesti virágágyásokat tablókon mutatták be
A sportmotívumokat rejtő budapesti virágágyásokat tablókon mutatták be
Fotó: Pap Edina

Közel 12 ezer négyzetméteren, 78 helyszínen több mint 220 fajtából 250 ezer tő virág pompázik ezekben a hetekben a Budapest-szerte. Az egynyári virágok közel 20 százalékát a magyar fajták képviselik, amelyeket a társaság saját termesztőtelepén neveli meg. A legnagyobb összefüggő egynyári virágágyak a Margitszigeten és a Gellérthegyen találhatóak.

A bemutatóról részletesen a Kertészet és Szőlészetben olvashat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nemzetközi élelmiszeripari szakmai találkozó Budapesten

Élelmiszeripari együttműködéseket elősegítő nemzetközi szakmai találkozót rendeznek Budapesten, a csütörtökön kezdődött kétnapos eseményen 14 országból 105 szakember vesz részt - tájékoztatta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az MTI-t.

Újra vár az Erdővarázs

Szeptember 20-21-én Budapestre költöznek az ország erdői. A két napos ingyenes látogatható IV. Erdővarázs családi napokon a magyarországi erdők értékeit, érdekességeit és az erdész szakma szépségét, különlegességeit mutatják be a Szabadság téren az Agrárminisztérium kezdeményezésére az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében.

Elültették a főváros tízezredik fáját

Elültették a mintegy három éve indult fővárosi fatelepítési program tízezredik és az országfásítási program első fáját pénteken a Margitszigeten. A fákat jelképesen Tarlós István főpolgármester és Nagy István agrárminiszter ültette el.

Teljes a virágos települések listája

A Virágos Magyarország verseny újabb regionális helyezettjeit hirdették ki augusztus utolsó és szeptember első napjaiban. Mint ismeretes, az idén először kétlépcsőssé vált a megmérettetés, az első körben területi szinten mérkőzhetnek meg a városok és falvak. Ennek köszönhetően nagyobb esélyt kaptak a díjak elnyerésére a kistelepülések is, amelyek korábban nem jutottak hozzá.

Új futópálya a Keresztúri-erdőben

A főváros XVII. kerületében is gyümölcsöző az önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködése. A Helikopter lakópark melletti erdős területen futókört, tájfutópályát, tanösvényt és két új tisztást is létesítettek a Parkerdő szakemberei.

Budapest legszebb kertjei

2017 után másodízben szervezte meg az idén a Kertészek és Kertbarátok Budapesti Szövetsége a Budapesti Kertbarátok Legszebb Kertjei versenyt, aminek díjkiosztó ünnepségét a hétvégén tartották a Stefánia úti Honvéd Kulturális Központban, terménybemutató kiállításával egybekötve.

A hétvégén a libamájé lesz a főszerep a Vajdahunyad várban

Libamáj fesztivált rendeznek a Vajdahunyad várban szeptember 14-15-én - mondta Ökrös Mariann, a Magyar Libamáj Szövetség elnöke az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

A magyar borokat népszerűsítik külföldön

A minőségi borok értékesítésének támogatására 3,5 milliárd forintos borpromóciós program indítását tervezi az agrártárca - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön a 28. Budapest Borfesztivál megnyitóján.

Harkány és Orfű a Dél-Dunántúl legvirágosabb települései

Augusztus 24-én Szekszárdon hirdették ki a Baranya, Somogy és Tolna megyéket magában foglaló dél-dunántúli régió nyertes településeit. A három megyéből pályázó városok között Harkány, a falvak között pedig Orfű lett az első helyezett, így a térségből ők indulhatnak az országos fődíjért folyó versenyben, amelynek eredményét október elején hirdetik ki Budapesten.

Bor és pezsgőkaland Budafokon

Borváros a nagyvárosban, azaz Budafok, Budapest bornegyede. Az idén 30-ik alkalommal megrendezett, Budapest egyik legnagyobb és legkedveltebb fesztiváljává vált Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál, Budafok-Tétény hangulatos történelmi utcái között.