Back to top

Virágpiknik a Margitszigeten

Kellemes, lazulós piknikre invitálta a nagy melegben az érdeklődőket a Margitsziget árnyas fái alá a Főkert Zrt. a 43. alkalommal megrendezett egynyári virág-bemutatójára. A főváros kertészete minden évben más-más tematika szerint tervezi meg és alakítja ki városszerte a virágágyásokat. Idén Budapest 2019 Európa Sportfővárosa évad jegyében különböző sportágakról mintázták meg a beültetéseket.

A Margitszigeten, ami talán a főváros legfrekventáltabb zöldterülete, jól nyomon követhető a főváros fejlődése. A felújított Dagály Fürdőnek, a megújult büfépavilonoknak és a sokakat vonzó, a Budapest Dal 2019 évi győztes zeneszámaira programozott vízképű szökőkútnak, a folyamatosan megújuló zöldfelületeknek, valamint a kevésbé látványos, de fontos alapinfrastruktúra-fejlesztéseknek köszönhetően a Margitsziget új, fiatalos hangulatot kapott, ismét reneszánszát éli, monda el köszöntőjében Szeneczey Balázs, városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes. Ezt a bohém lendületet tükrözik a merész színösszeállítású, lendületes struktúrájú virágágyások is, amelyek fajtáit egyenként is megismerhették az érdeklődők a bemutatón.

Biró Borbála zöldfelület-fejlesztési osztályvezető, dendrológus ismertette a fajokat és fajtákat
Biró Borbála zöldfelület-fejlesztési osztályvezető, dendrológus ismertette a fajokat és fajtákat
Fotó: Pap Edina

A Főkert Zrt. Budapest parkjait a városlakók mai igényeihez alakítja. Az árnyas fák és a színes virágágyások látványa mellett lehetőséget adnak a rekreációra, a pihenésre és a sportolásra is, emelte ki Hegedűs Gábor, vezérigazgató-helyettes. 2019-ben Budapest Európa Sportfővárosa, ennek jegyében különböző sportágakról mintázták meg városszerte a virágágyásokat, a Kodály köröndtől, a Gellért-hegyen át a Margitszigetig, amiket tablókon mutattak be a látogatóknak. A szakember arra biztatta a jelenlévőket, hogy a nyár folyamán, a sport jegyében nagy sétákat téve látogassák végig ezeket.

A sportmotívumokat rejtő budapesti virágágyásokat tablókon mutatták be
A sportmotívumokat rejtő budapesti virágágyásokat tablókon mutatták be
Fotó: Pap Edina

Közel 12 ezer négyzetméteren, 78 helyszínen több mint 220 fajtából 250 ezer tő virág pompázik ezekben a hetekben a Budapest-szerte. Az egynyári virágok közel 20 százalékát a magyar fajták képviselik, amelyeket a társaság saját termesztőtelepén neveli meg. A legnagyobb összefüggő egynyári virágágyak a Margitszigeten és a Gellérthegyen találhatóak.

A bemutatóról részletesen a Kertészet és Szőlészetben olvashat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kora tavaszi virágpompa a Kiskunságban

Az enyhe tél következtében számos növényfaj a megszokotthoz képest korábban borul virágba. Nincs ez másképp a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) területein sem, ahol a többi közt hazánk legnagyobb egyhajúvirág-állományát is megcsodálhatjuk.

Egyre pusztítóbb viharok jönnek

A héten ismét fákat döntött, cserepeket röpített, házakat veszélyeztetett, több százmillió forint kárt okozott a pusztító szél, holott alig egy hete, hogy megdőlt az országos szélrekord hazánkban: az orkán erejű, 124 km/h széllökést a fővárosban, a János-hegyen (527 m) regisztrálták. Az extrém időjárási anomáliák, gyakoribb és pusztítóbb viharok hátterében a globális klímaváltozás állhat.

Szuperprémium választék és natúr borok az idei VinCE Budapesten

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség. A mesterkurzusokon válogatott nemzetközi tételek kerülnek a poharakba, a kiállítótérben pedig kiemelt figyelmet kapnak az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő natúr borok.

A friss, hazai nárcisz, jácint is része a valentin-napi virágkínálatnak

A hazai virágüzletek forgalma megduplázódik Valentin-napkor, de még az azt követő pár napban is erős. Az utóbbi években február 14-én divatba jött a nárcisz és a jácint, ugyanakkor – az ilyenkor még külföldről behozott – vörös rózsa mellett egyre több fogy a piros, pink és bordó színűből – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

Újrahasznosított virágdíszek

A fogyasztók egyre környezettudatosabbak, ezért olyan szolgáltatások jelentek meg, amelyek meghosszabbítják az egyetlen eseményre szánt csokrok életét. Becslések szerint az USA-ban a jellemzően Valentin-napra termesztett kb. 100 millió szál rózsa mintegy 9000 tonna szén-dioxid-kibocsátást eredményez.

Parkok, tavak, szigetek

A Főkert Nonprofit Zrt. szakmai napján a Szent István Egyetem Budai Campusának dísztermében növényvédelmi, faápolási, zöldfelület-kezelési előadások hangzottak el, valamint megismerkedhettünk a Főkert legújabb projektjeivel és eredményeivel. Ezúttal a főváros zöldfelületi fejlesztéseit taglaló előadások összefoglalóját adjuk közre.

Rekordot döntött a holland mezőgazdasági export

A holland Központi Statisztikai Hivatal és a Wageningen Gazdaságkutató Központ adatai szerint a virág- és a sertéshús-értékesítés növekedésének köszönhetően tavaly új rekordot ért el Hollandia mezőgazdasági kivitele, amely az előző évhez képest 4,6 százalékkal 94,5 milliárd euróra (mintegy 312 ezer milliárd forint) nőtt 2019-ben – közölte a helyi sajtó a napokban.

6,2 milliárd eurós rekordbevétel a holland növény- és virágexportőröknél

A holland növény- és virágexportőrök összesen 6,2 milliárd eurós rekordbevétellel zárták 2019-et, ami elsősorban a kelet-európai országokba irányuló exportnak, valamint az értékesítőhálózat folyamatos bővülésének köszönhető.

Erre a sorsra jut a kidobott karácsonyfák többsége

Vízkereszt beköszöntével elkezdték országszerte begyűjteni a kidobott karácsonyfákat, melyek különféle módokon "élhetnek tovább" az ünnepek után. Akadnak városok, ahol főleg tüzelőanyagként, máshol javarészt közparkokban, mulcsként hasznosítják a fákat. Lássuk, milyen sors vár, illetve várhat a funkciójukat vesztett karácsonyfákra.

Kinyílt a világ legnagyobb virágja

Kinyílt a világ legnagyobb virágja, egy raflézia (Rafflesia tuan-mudae) Szumátra szigetén, indonéz környezetvédők szerint az idei virág a legnagyobb, amelyet valaha láttak.