Back to top

Magyarok kenyere – Még várják az adományokat a jótékonysági akcióban

Kilencedik éve szervezik meg a búzaaratás idejében azt a karitatív gyűjtési akciót, amelynek kedvezményezettjei a Kárpát-medencében, határokon innen és túl működő, gyermekeket segítő intézmények. A Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program Zala megyei búzagyűjtő ünnepségét tegnap a tüskeszentpéteri malom udvarán tartották.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) közös Zala megyei búzagyűjtő napján, a Zalacereália Kft. által működtetett malom udvarán Németh Gergely, a MAGOSZ alelnöke, a NAK Győr-Moson-Sopron megyei elnöke mondott beszédet - írja a zaol.hu.

– A hitből és szeretetből fakadó jótékonykodás a célja ennek a Pécsről kiindult civil kezdeményezésnek. A segítségnyújtás a nemzeti összetartozást és a szolidaritást jelképező eseménysorozattá vált. E jótékonysági akció keretében évről évre több, 10, 25, majd a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közreműködésével 100, 220, 440, tavaly pedig már 605 tonna búza gyűlt össze országosan.

Felelősség egymásért, összefogás a nemzetért, ezt üzeni számunkra e búzagyűjtés ünnepe.

Hála minden gazdának, aki búzát adományozott a Kárpát-medencében és itt, Zala megyében is – mondta a MAGOSZ alelnöke, majd hozzáfűzte, a megyei gyűjtések után az ország és a Kárpát- medence területéről öszszegyűjtött búzát jelképesen augusztus 10-én öntik össze Nemeshanyban, hogy abból készüljön el a magyarok kenyere.

Fotó: zaol.hu
Süle Katalin, a NAK Zala megyei elnöke a búzabetakarítás zalai sajátosságairól szólt. Itt az aratás általában később kezdődik és fejeződik be, mint az ország más részein. Ez idén is így történik, s – mint elmondta – még nem érkezett be a gazdáktól várt minden adomány. A gyűjtés jelenleg is folyamatban van, mondta a kamara elnöke, és megköszönte azoknak a gazdáknak az adományait, akik már az aratás közben is vittek, és előre azoknak, akik még ezt követően szállítanak búzát a megyei gyűjtőpontokra.

Süle Katalin a lap érdeklődésére elmondta,

eddig a búza 90 százalékát aratták le a megyében. Az elmúlt napok csapadékos időjárása hátráltatta a munkát. A vártnál gyengébbnek, hektáronként 6,5 tonnásnak ígérkezik a búza megyei átlagtermése.

Király László, a házigazda Zalacereália Kft. ügyvezetője emlékeztetett arra, hogy az események helyszínén – az írásos emlékek alapján – már 1524-ben őröltek, és a hagyományt igyekeznek hosszú távon fenntartani. Az ünnepségen a Szentgrót Táncegyüttes adott műsort, majd az egyházak képviselői megáldották a gyűjtés jelképes eredményeként kirakott, zsákokba csomagolt búzát és lisztet.

Forrás: 
zaol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több lehet a mikroműanyag a természetben, mint gondoltuk

Egy most záruló K+F projekt során olyan mintavételi módszert fejlesztett ki egy független laboratórium, amellyel sokkal pontosabb és megbízhatóbb eredményeket kaphatunk a mikroműanyagok kutatása során: az eddig mért adatoknál akár 3-5-ször is nagyobb lehet a vizekben jelen lévő tényleges mikroműanyag-koncentráció.

Összefogtak a hazai hagymatermesztők, hogy folyamatosan legyen magyar hagyma a piacon

A rendszerváltozás óta jelentősen visszaesett a magyar hagymatermesztés, a termelők – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai segítségével – közösen dolgoznak azon, hogy a mostani 50-60 százalék helyett nagyobb részben tudják ellátni hazai hagymával a fogyasztókat. Az éves hagymafogyasztás hazánkban 10-12 kg/fő; a magyar hagyma gyorsan elfogy, több hónapig csak import van a piacon.

Árutőzsde: emelkedés és csökkenés

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Kenyérdrágulás: itt a pékek részletes magyarázata a drágításra

Magas áfa, elszabadult benzinár, a malmok áremelése, a munkaerőhiány, haszon elmaradása miatti technológiai át nem állás - ezek jellemzik a sütőipari ágazatot. A túléléshez kétszámjegyű drágulásra van szükségük.

Álmosak a tőzsdék

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Hamarosan drágul a liszt és a kenyér

Az alapanyag-, energia- és munkabérköltségek emelkedése mellett az ASP-járvány miatt 3-5 forinttal növelik a liszt átadási árát a malmok január végétől. A pékségek 10-15 százalékos emelést terveznek a következő hetekben.

Szerkivonások, szigorodó szabályozás - mi lesz idén a sikeres növényvédelem alapja?

Az utóbbi években a növényvédelmet a szerkivonások határozzák meg, a sikeres védekezéshez kreativitásra van szükség, hangzott el Szadán, a BASF, a UPL, a Sharda, valamint a Yara évnyitó tanácskozásán. Régóta hangsúlyozzák a szakemberek, hogy a termőhelyhez igazodva kell fajtát választani, talajmunkát végezni, technológiát alakítani, de most mindennél nagyobb szükség van erre.

Újabb ügyek intézésében segítik a NAK falugazdászai a gazdálkodókat

Tovább bővült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) feladatainak köre, a köztestület mintegy 600 fős országos falugazdász-hálózata újabb ügyek intézésében segíti a kamarai tagokat. A kamara végzi 2020. január 1-jétől a családi gazdaságok nyilvántartását; emellett átvesz a mezőőr-szolgálattal, hegyőrségekkel és a meg nem művelt mezőgazdasági területek nyilvántartásával kapcsolatos feladatokat is.

Emelkedő jegyzések

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéseiről.

Kína nem emeli a gabonára vonatkozó behozatali kvótáit

Kína nem emeli a gabonára vonatkozó behozatali kvótáit, ami megnehezítheti az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus lezárását célzó várhatóan jövő héten aláírandó részmegállapodásban foglaltak teljesítését - olvasható a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes oldalán.