Back to top

Magyarok kenyere – Még várják az adományokat a jótékonysági akcióban

Kilencedik éve szervezik meg a búzaaratás idejében azt a karitatív gyűjtési akciót, amelynek kedvezményezettjei a Kárpát-medencében, határokon innen és túl működő, gyermekeket segítő intézmények. A Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program Zala megyei búzagyűjtő ünnepségét tegnap a tüskeszentpéteri malom udvarán tartották.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) közös Zala megyei búzagyűjtő napján, a Zalacereália Kft. által működtetett malom udvarán Németh Gergely, a MAGOSZ alelnöke, a NAK Győr-Moson-Sopron megyei elnöke mondott beszédet - írja a zaol.hu.

– A hitből és szeretetből fakadó jótékonykodás a célja ennek a Pécsről kiindult civil kezdeményezésnek. A segítségnyújtás a nemzeti összetartozást és a szolidaritást jelképező eseménysorozattá vált. E jótékonysági akció keretében évről évre több, 10, 25, majd a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közreműködésével 100, 220, 440, tavaly pedig már 605 tonna búza gyűlt össze országosan.

Felelősség egymásért, összefogás a nemzetért, ezt üzeni számunkra e búzagyűjtés ünnepe.

Hála minden gazdának, aki búzát adományozott a Kárpát-medencében és itt, Zala megyében is – mondta a MAGOSZ alelnöke, majd hozzáfűzte, a megyei gyűjtések után az ország és a Kárpát- medence területéről öszszegyűjtött búzát jelképesen augusztus 10-én öntik össze Nemeshanyban, hogy abból készüljön el a magyarok kenyere.

Fotó: zaol.hu
Süle Katalin, a NAK Zala megyei elnöke a búzabetakarítás zalai sajátosságairól szólt. Itt az aratás általában később kezdődik és fejeződik be, mint az ország más részein. Ez idén is így történik, s – mint elmondta – még nem érkezett be a gazdáktól várt minden adomány. A gyűjtés jelenleg is folyamatban van, mondta a kamara elnöke, és megköszönte azoknak a gazdáknak az adományait, akik már az aratás közben is vittek, és előre azoknak, akik még ezt követően szállítanak búzát a megyei gyűjtőpontokra.

Süle Katalin a lap érdeklődésére elmondta,

eddig a búza 90 százalékát aratták le a megyében. Az elmúlt napok csapadékos időjárása hátráltatta a munkát. A vártnál gyengébbnek, hektáronként 6,5 tonnásnak ígérkezik a búza megyei átlagtermése.

Király László, a házigazda Zalacereália Kft. ügyvezetője emlékeztetett arra, hogy az események helyszínén – az írásos emlékek alapján – már 1524-ben őröltek, és a hagyományt igyekeznek hosszú távon fenntartani. Az ünnepségen a Szentgrót Táncegyüttes adott műsort, majd az egyházak képviselői megáldották a gyűjtés jelképes eredményeként kirakott, zsákokba csomagolt búzát és lisztet.

Forrás: 
zaol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Befejezték az aratást Békés megyében

A vártnál jobban alakult Békés megyében az őszi árpa termés a nagyon kedvezőtlen tavaszi időjárás ellenére, ám az őszi káposztarepce az utóbbi évek leggyengébb termését produkálta - mondta a Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetsége titkára az MTI-nek hétfőn.

Mondelez: Magyarország részt vesz a fenntartható búzatermesztési programban

Magyarország részt vesz a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programban, az így termesztett Harmony búzát július végén első alkalommal aratták le hazánkban.

A holnap, a szeretet prófétái - Magyarok Kenyere: Szarvason összeöntötték a felajánlott búzát

Idén tízéves a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program. A Nemzeti Összetartozás Évében, 2020-ban is összefogtak a magyar gazdák, hogy jótékony felajánlásaikkal segítsék a rászorulókat. Több ezer anyaországi és határon túli magyar gazdálkodó ajánlott fel búzát, amit ezúttal Szarvason, július 31-én öntöttek össze ünnepélyes keretek között.

Nyitott porták, nyitott gazdák

Egyre többen vágynak nagyszüleik már-már feledésbe merült békés életére, a gyermekkori nyaralások feledhetetlen ízeire vagy biztonságára. Aki részt vesz a Nyitott Porták programjain, az egészen biztosan újra rátalál ezekre az érzésekre.

Nagyon kevés alma és körte terem idén

A tavaszi fagyok és az aszály miatt idén az átlaghoz képest várhatóan 40-50 százalékkal kevesebb alma terem. A körtét még ennél jobban is megviselte az időjárás: egy átlag évihez képest 50-60 százalékkal szerényebb lehet a termés.

A májusi fagy után 3 csövet ígér a kukorica

Kósa Sándor egyéni gazdálkodó Nagyecseden. Négyszáz hektárt művel a feleségével közösen, amiből 200 hektár kukorica, 100 hektár búza, 100 hektár napraforgó. Agrármérnöki pályáját 1973-ban kezdte a 70 éves szakember. Ezt azért fontos kiemelni, mert olyat, mint az idén, hogy az 5-6 leveles kukorica május 13-án lefagyjon, még nem tapasztalt.

Terméskilátások Németországban

A Német Parasztszövetség (DBV) adatai szerint spárgából 30 százalékkal kevesebbet takarítanak be az idén a megszokottnál Németországba, illetve, az előrejelzés szerint 43 millió tonna gabona terem a szövetségi köztársaságban, ami 4 százalékkal elmarad mind a 2015–2019 közötti ötéves átlagtól

Ételallergia, élelmiszeradományozás, higiénia - változik a szabályozás

Változnak a közeljövőben az európai uniós élelmiszerhigiéniai szabályozások. A módosítások az élelmiszer-biztonság erősítését, az élelmiszer-pazarlás csökkentését célozzák, egyben támogatják a jótékony célú élelmiszer-adományozásokat. Ugyancsak cél az egyre gyakoribb ételallergiák elleni küzdelem, az élelmiszer-ellátási lánc során a keresztszennyeződések kiküszöbölése.

Árutőzsde: stagnáló tejpiaci árak

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Tetszést aratott a fogadóépület a megnyitón

A Zalaerdő Zrt. július 23-án átadta a Budafai Arborétum új fogadóépületét.