Back to top

LEXION – a második generáció

A CLAAS szokásos, szakújságíróknak rendezett nemzetközi konferencián mutatta be idei újdonságait Franciaországban a napokban. A német vállalat látványos bemutatóval és éjszakai fotózással várta a világ számos országából összetoborzott sajtósokat, itt lehetett először látni munka közben a második generációs LEXION kombájnokat.

A 790-313 LE teljesítménytartományban hét hibrid és hat rázóládás modell teszi lehetővé, hogy mindenki megtalálja az elvárásainak megfelelő gépet a teljesítmény és a szalmaminőség tekintetében. Az APS SYNFLOW HYBRID és az APS SYNFLOW rendszerekkel mind a hibrid, mind pedig a rázóládás modellek új, extrém nagy teljesítményű, hatékony cséplőrendszerrel vannak szerelve. A CEMOS AUTOMATIC kezelőtámogató rendszer az új LEXION-ban több funkciót kínál, a gépbeállításokat magától vezérli és optimalizálja. A CEBIS új kartámasszal és érintőképernyővel érkezik, és még több integrált funkciót magába foglalva maximális kezelői kényelmet biztosít. Az új hajtáslánc kevesebb ékszíjat tartalmaz, és nagyfokú megbízhatóságot és üzembiztonságot biztosít.

Hatékonyság az új cséplőrendszerrel

Az APS SYNFLOW HYBRID és az APS SYNFLOW WALKER új cséplőrendszerek határozottan nagyobb cséplési- és leválasztási teljesítményt nyújtanak. Mindkét rendszer 10 verőléccel ellátott 755 milliméteres átmérőjű cséplődobbal rendelkezik. Az APS SYNFLOW WALKER rendszerben egy új kiegészítő, 600 milliméteres leválasztódob található a cséplődob mögött. Az APS SYNFLOW HYBRID rendszernél az oszlatódob átmérője is 600 milliméterre nőtt, ami optimális terményáramot biztosít egészen a rotorig. Az új magtartály-méretek akár 18 ezer liter térfogatig és akár 180 liter/másodperces ürítési teljesítményig gondoskodnak a nagyobb hatótávolságról és a hatékony ürítésről.

Precíz a legmodernebb technológiánk köszönhetően

A CEMOS AUTOMATIC az új LEXION kombájnban is automatikusan elvégzi a gépbeállításokat az optimális áteresztés és cséplési minőség biztosításának érdekében. Az új elektronikai rendszerhez tartozik a vezetőfülke tetejére szerelt FIELD SCANNER, amely egy lézer segítségével vezeti a gépet a termény széle vagy a művelőút mellett. Az új QUANTIMETER-t a fülkéből lehet beállítani, ez méri a hozamot az ezermagtömegtől függetlenül.

A DYNAMIC POWER most már a LEXION-hoz is elérhető. Ez a funkció a motorteljesítményt rugalmasan igazítja a betakarítási körülményekhez.

Kényelmes új fülke

Az új fülkekialakítás a gépkezelőnek több helyet és kiváló hangszigetelést biztosít. Az új kartámasz állítható érintőképernyős CEBIS terminállal van felszerelve, és több beépített funkciót tartalmaz. Így a gépet egyénileg és gyorsan be lehet állítani. Számos funkció, mint például a cséplődob vagy a szecskázó fordulatszámának csökkentése, elvégezhető a fülkéből. A legkülönbözőbb terményfajták közötti gyors váltást a cséplődobelemek egyszerű cseréje is megkönnyíti. A megnövelt nyitási szögnek köszönhetően még jobban rá lehet látni az ürítőcsigára. A magtartály nagyon könnyen hozzáférhető a kihordó csiga burkolatának szerszám nélküli állításához. Szinte mindegyik új LEXION modell elérhető rugózott TERRA TRAC járószerkezettel és 40 km/órás sebességgel a legmagasabb szintű talajvédelemért és kényelemért a szántóföldeken, valamint a gyors szállításért a közutakon.

Megbízható minden körülmény között

A LEXION új meghajtási koncepciója a legmagasabb fokú megbízhatóságért felel. Kevesebb szíjhajtással van szerelve, minden variátort megerősítettek, amelyek csatlakoztathatók az automata központi zsírzóra. A DYNAMIC COOLING minden LEXION kombájnnál alapfelszereltség, és az egyenletes hűtésteljesítményről, valamint a légszűrők alacsonyabb tisztítási igényéről gondoskodik. A REMOTE SERVICE funkcióval a gépkezelő optimális és azonnali segítséget kap ahhoz, hogy az állási időket a lehető legalacsonyabb szintre lehessen csökkenteni.

Forrás: 
AXIÁL Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fokozott figyelmet kér a közlekedőktől az aratási munkák miatt a NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felhívja a közutakon közlekedők figyelmét, hogy a június végén kezdődött aratási munkák miatt nagy számban vesznek részt a forgalomban mezőgazdasági munkagépek. A köztestület kéri a járművezetőket, legyenek türelemmel, és csak fokozott óvatossággal előzzenek az utakon.

A forma és a műszaki tartalom egysége

A tavalyi Agritechnica kiállításon bemutatott Steyr Konzept hibrid traktort a MUSE Creative és a MUSE Design Awards platina díjakkal ismerték el az év elején. A díjat odaítélő nemzetközi szervezet professzionális és innovatív ipari termékek és műszaki teljesítmények értékelésére, illetve díjazására szakosodott.

Egymás képességeinek figyelembevételével képesek az együttes mozgásra

A madarak együttes mozgása lenyűgöző látványt nyújt, viszont ennek a harmóniában történő repülésnek az elvét nem igazán tudták mindeddig megfejteni. AZ ELTE fizikusai erre rájöttek, és ezt a megoldást el is lesték a természettől, hogy minden eddiginél több drón gyors reakcióidejű, ugyanakkor harmonikus együttmozgását tudják koordinálni.

Saját gyártmányú meggykombájn

A Michigan államban működő Oxley Farmon saját meggykombájnt alakítottak ki. Tíz éve súlyos jégkár után újították meg az ültetvényt és már nem rázógéppel akarták leszüretelni a termést, számol be a Good Fruit Grower. Ez volt a világ legnagyobb üzemi kísérlete, emlékszik vissza a tulajdonos.

Elkezdődött az aratás Békés megyében

Az őszi árpa betakarításával a szokásosnál később ugyan, de megkezdődött az aratás Békés megyében. Egyes belvizes területeken a munkálatok nagy nehézségekbe ütköznek, és gond lehet a termény minőségét jelző hektolitersúllyal is - tájékoztatta közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei igazgatósága az aratási koordinációs bizottság üléséről az MTI-t.

Levélanalízis-szolgáltatást indított el a NAK

2020. július 1-től új, a falugazdászok segítségével igénybe vehető szolgáltatással segíti tagjait a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Új üzemet épít a Pöttinger

Heinz és Klaus Pöttinger tulajdonos-ügyvezetők az eredeti grieskircheni gyártól alig néhány kilométerre rakták le az új üzem alapkövét idén tavasszal.

eShepherd az intelligens jeladó

Az ausztrál fejlesztésű jeladó virtuális kerítésként is szolgál, és lehetővé teszi az állatok szinte állandó megfigyelését.

Flottacsere a Naki Mezőgazdasági Zrt.-nél

„Több, mint 40 éve taposom ezeket a köveket” – kezdte beszédét Soltész Gyula, a Naki Mezőgazdasági Zrt. igazgatóságának elnöke június 22-én annak a szűk körű ünnepségnek a keretében, amelynek során 8 CLAAS erőgépet, 2 CLAAS kombájnt és 4 vágóasztalt vettek át az Axiáltól.

Péter és Pál napja? Elkezdődött az aratás

Tápiószőlős határában a ceglédi Agrostart Kft. gépei az őszi árpa betakarítását végzik. Országszerte idén is a hagyományos időben, „Péterpálkor” megkezdődött a kalászosok aratása.