Back to top

LEXION – a második generáció

A CLAAS szokásos, szakújságíróknak rendezett nemzetközi konferencián mutatta be idei újdonságait Franciaországban a napokban. A német vállalat látványos bemutatóval és éjszakai fotózással várta a világ számos országából összetoborzott sajtósokat, itt lehetett először látni munka közben a második generációs LEXION kombájnokat.

A 790-313 LE teljesítménytartományban hét hibrid és hat rázóládás modell teszi lehetővé, hogy mindenki megtalálja az elvárásainak megfelelő gépet a teljesítmény és a szalmaminőség tekintetében. Az APS SYNFLOW HYBRID és az APS SYNFLOW rendszerekkel mind a hibrid, mind pedig a rázóládás modellek új, extrém nagy teljesítményű, hatékony cséplőrendszerrel vannak szerelve. A CEMOS AUTOMATIC kezelőtámogató rendszer az új LEXION-ban több funkciót kínál, a gépbeállításokat magától vezérli és optimalizálja. A CEBIS új kartámasszal és érintőképernyővel érkezik, és még több integrált funkciót magába foglalva maximális kezelői kényelmet biztosít. Az új hajtáslánc kevesebb ékszíjat tartalmaz, és nagyfokú megbízhatóságot és üzembiztonságot biztosít.

Hatékonyság az új cséplőrendszerrel

Az APS SYNFLOW HYBRID és az APS SYNFLOW WALKER új cséplőrendszerek határozottan nagyobb cséplési- és leválasztási teljesítményt nyújtanak. Mindkét rendszer 10 verőléccel ellátott 755 milliméteres átmérőjű cséplődobbal rendelkezik. Az APS SYNFLOW WALKER rendszerben egy új kiegészítő, 600 milliméteres leválasztódob található a cséplődob mögött. Az APS SYNFLOW HYBRID rendszernél az oszlatódob átmérője is 600 milliméterre nőtt, ami optimális terményáramot biztosít egészen a rotorig. Az új magtartály-méretek akár 18 ezer liter térfogatig és akár 180 liter/másodperces ürítési teljesítményig gondoskodnak a nagyobb hatótávolságról és a hatékony ürítésről.

Precíz a legmodernebb technológiánk köszönhetően

A CEMOS AUTOMATIC az új LEXION kombájnban is automatikusan elvégzi a gépbeállításokat az optimális áteresztés és cséplési minőség biztosításának érdekében. Az új elektronikai rendszerhez tartozik a vezetőfülke tetejére szerelt FIELD SCANNER, amely egy lézer segítségével vezeti a gépet a termény széle vagy a művelőút mellett. Az új QUANTIMETER-t a fülkéből lehet beállítani, ez méri a hozamot az ezermagtömegtől függetlenül.

A DYNAMIC POWER most már a LEXION-hoz is elérhető. Ez a funkció a motorteljesítményt rugalmasan igazítja a betakarítási körülményekhez.

Kényelmes új fülke

Az új fülkekialakítás a gépkezelőnek több helyet és kiváló hangszigetelést biztosít. Az új kartámasz állítható érintőképernyős CEBIS terminállal van felszerelve, és több beépített funkciót tartalmaz. Így a gépet egyénileg és gyorsan be lehet állítani. Számos funkció, mint például a cséplődob vagy a szecskázó fordulatszámának csökkentése, elvégezhető a fülkéből. A legkülönbözőbb terményfajták közötti gyors váltást a cséplődobelemek egyszerű cseréje is megkönnyíti. A megnövelt nyitási szögnek köszönhetően még jobban rá lehet látni az ürítőcsigára. A magtartály nagyon könnyen hozzáférhető a kihordó csiga burkolatának szerszám nélküli állításához. Szinte mindegyik új LEXION modell elérhető rugózott TERRA TRAC járószerkezettel és 40 km/órás sebességgel a legmagasabb szintű talajvédelemért és kényelemért a szántóföldeken, valamint a gyors szállításért a közutakon.

Megbízható minden körülmény között

A LEXION új meghajtási koncepciója a legmagasabb fokú megbízhatóságért felel. Kevesebb szíjhajtással van szerelve, minden variátort megerősítettek, amelyek csatlakoztathatók az automata központi zsírzóra. A DYNAMIC COOLING minden LEXION kombájnnál alapfelszereltség, és az egyenletes hűtésteljesítményről, valamint a légszűrők alacsonyabb tisztítási igényéről gondoskodik. A REMOTE SERVICE funkcióval a gépkezelő optimális és azonnali segítséget kap ahhoz, hogy az állási időket a lehető legalacsonyabb szintre lehessen csökkenteni.

Forrás: 
AXIÁL Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Traktorújdonságok a Kubotától

A világ harmadik legnagyobb mezőgépgyártója két újdonságot mutatott be a tavalyi Agrotechnica kiállításon. Az M7002-es nagytraktorszériát az M7003 széria váltja fel 2020-ban, és már elkezdték a megrendelések felvételét.

Megkíméli a kezet a hámozástól és a ragacsoktól

A „Peel-A-Ton” nevű hámozógép több mint húsz féle terméktípushoz alkalmazható, legyen az gyümölcs, úgy mint narancs, grépfrút, citrom és kivi, vagy épp zöldség, mint például paradicsom, burgonya és répa.

Az autonóm technológia segíthet a drónoknak elkerülni a légi forgalmat

A tesztelés azt mutatja, hogy a drónok autonóm technológiát használva elkerülhetik a többi légi járművet, vagyis biztonságosan működhetnek - adja hírül a futurefarming.com. A Virginiai Műszaki Főiskola és a NASA az utóbbi egy évben együtt tesztelték azon technológiákat, amely lehetővé teszik drónok számára a közeli repülőgépek érzékelését, és azt, hogy kitérjenek az útjukból.

Új fegyver a szúnyogok ellen

A University of New Mexico kutatói kidolgoztak egy eljárást, amivel inszekticid hatású narancsolajat juttatnak élesztősejtekbe, hogy a kombinálásukkal környezetkímélő módon pusztítsák el a szúnyoglárvákat.

Rendkezelési világrekord

Egy dániai tejtermelő gazdaság gyepterületén a közelmúltban egy John Deere 6250 R traktor által vontatott négy forgórészes, vezérelt villás, 9,5 és 14,7 méter között állítható munkaszélességű Kuhn GA 15131 típusú középrendképzős rendrakó gép felállította a gyepszénarend-összerakás új világrekordját.

Nagy licitcsatákat hozott az élő mezőgazdasági aukció

A vártnál is nagyobb sikert hozott az Intergavel Kft. által szervezett élő mezőgazdasági gépárverés a Somogy megyei Kéthelyen: az árverésre bocsátott 70 tétel több mint 90%-a talált új gazdára. A kialakuló „licitcsatáknak” köszönhetően az árak szépen felkúsztak, a megbízó megelégedésére – ezzel együtt, minden vevő elégedetten távozhatott az eseményről, amely egész biztosan nem az utolsó ilyen alkalom volt.

Hamburger NASA-módra

A levegő szén-dioxid tartalmából készítenek húspótló élelmiszert. A NASA által felfedezett eljárás kevésbé káros a természeti erőforrásokra, mint az alternatív, növényi alapú húskészítmények előállítása.

Permeteződrónokkal a koronavírus ellen

A világ egyik vezető ipari­drón-gyártója, a pekingi TTA ezer fürge és sokoldalú légi járműből álló flottával küzd a Kínában terjedő koronavírus ellen. A TTA M6E-1 típusú, 10 literes tartállyal rendelkező permeteződrónok klórtartalmú fertőtlenítőszer és víz keverékét szórják ki a vírus által érintett falvak fölött.

Szoftverrel az éghajlati kockázatok ellen

2020 januárjában még mindig bozóttüzek és porviharok sújtották az ausztrál kontinenst. Vajon a jövőben ez lesz a normális? Intelligens vállalkozások online eszközökhöz fordultak, hogy csökkentsék az éghajlatváltozás hatásainak való kitettségüket.

Győzelem a fonalférgek fölött speciális öntözési technológiával

A holland termelők az innovációról híresek világszerte, van azonban egy parányi bosszantó ellenségük, a fonálféreg. Egy gramm talaj több mint ezer ilyen parazitát tartalmazhat, amelyek a becslések szerint évenként 157 milliárd dolláros kárt okoznak világszerte.