0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Szabadon utazhat a virág és a lazac az orosz vasúton

Föllélegezhetnek a holland virágkereskedők és a norvég lazactenyésztők, ugyanis Oroszország engedélyezte, hogy a gyorsan romló „tiltott áruféleségeket” szállító vonatok áthaladhassanak az országon. Ez mintegy 80 százalékos szállítási költség-megtakarítást jelent Ázsia felé a jelenlegi légi fuvarozáshoz képest.

Az orosz Közlekedési Minisztérium július 1-jén oldotta föl a tilalmat a hazai és nemzetközi szállítmányozó vállalatok számára a vonattal Európából a harmadik országokba szállított, Oroszországban forgalomba hozatali tilalom alatt álló gyorsan romló áruféleségekre.

A konténereket elektronikus nyomkövető plombával zárják le, ami követi az áru útját, és megakadályozza azt, hogy a beviteli tilalom alá tartozó áru az országon belül kerüljön forgalomba.

A minisztérium közleményében azt nyilatkozta, hogy ez a rendszer az áthaladó szállítmányok teljes nyomon követése mellett lehetőséget ad arra, hogy Oroszország óriási vasúti és logisztikai potenciálja jobban ki legyen használva. Így évi mintegy 82 ezer nemzetközi szállítmánnyal több haladhat át az országon.

Az első norvég lazacszállítmányok átrakodás nélkül leghamarabb ősszel indulhatnak el az észak-norvégiai Narvikból Finnországon, majd Oroszországon és Kazahsztánon keresztül Kínába, ami nagyjából két hetes út.

A nyomkövető rendszer telepítése egy nagyszabású nemzeti projekt, amelyet a szövetségi vámszolgálat, a Rostransnadzor, a pénzügy-, a gazdaságfejlesztési a mezőgazdasági minisztérium, valamint az Orosz Vasút részvételével dolgoztak ki, nyilatkozta Alekszej Szemenov, közlekedési miniszterhelyettes. Hozzátette, hogy

az első hat hónapos tesztidőszakban, a díjszabás kidolgozásának ideje alatt, a teherfuvarozó társaságoknak nem számolják föl a nyomkövető plombák felhelyezésének és eltávolításának költségét, és nem bírságolnak.
Forrás: theloadstar.com/magyarmezogazdasag.hu