Back to top

Történelmi csúcson a francia búza

A francia gazdák, mint Európa legnagyobb búzatermesztői, az ország történetének második legjobb aratására készülnek, a várható bűvös szám: 39,17 millió tonna. Bár a hőhullámok is rekordot döntöttek a térségben, a termést nem befolyásolta az aszályos időjárás.

Az Agritel tanácsadócég elemzéséből kiderül, hogy az idei búzatermés 14,9 százalékkal ugorja túl a tavalyi adatokat. A termésátlag hektáronként 7,82 tonna, mely 12 százalékkal haladja meg az ötéves átlagot.

Nincs gond a minőséggel sem

Az Agritel vezérigazgatója, Michel Portier elmondta:

– Bár még nem fejeződött be az aratás, főleg az ország északi részén folynak még a munkálatok, de már kijelenthetjük, hogy a forró, száraz időjárás nem tette tönkre a termést, így nincs miért aggódni.

Az országban nőtt a búzaföldek területe is méghozzá 2,66 százalékkal, így idén összesen 5 millió hektárt vetettek be.

Pedig még pár héttel ezelőtt is komoly aggodalmakat fogalmaztak meg a szakértők. A legnagyobb francia exportőr, a Soufflet 38 millió tonnás eredményt várt, míg az agrárminisztérium a még szintén kielégítő, 37 millió tonnás jóslatával is jóval alálőtt az idei eredménynek.

Az Agritel július 26-30-a között készítette el országos elemzését, melyben arra is kitértek, hogy a búza fehérjetartalma is megfelelő mind a malomipar számára, mind exportra.

Illetve kiemelték, hogy a száraz időjárás miatt az aratás hihetetlenül felgyorsult, július 15-ig a teljes terület 33 százalékán végeztek a gazdák a munkálatokkal, egy hétre rá már a vetésterület 63 százalékán befejeződött az aratás.

Forrás: 
esmmagazine.com/Reuters

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Brexit: bizakodó kormány, szkeptikus gazdák

A brit kormány az országnak az Európai Unióból történő kiválása után meg kíván válni a közös agrárpolitika keretében kialakított bürokráciától és nagyobb pénzügyi támogatással tervezi elismerni többek között a gazdák környezetbarát kezdeményezéseit. Vannak persze bírálatok és kétségek is, elsősorban az élelmiszer-biztonsággal és a kereskedelemmel kapcsolatban.

Tovább drágulhatnak tavasszal a zöldségek

A drágulás oka, hogy több ezer hektáron elmosta a spanyol zöldségtermő területeket a Gloria nevű óriásvihar Spanyolországban.

Még tart a szemléletformálás

Lassan, de változik a magyar fogyasztók hozzáállása, a vásárlók egyre inkább a jobb minőséget képviselő, magyar eredetű, esetenként akár a drágább termékeket keresik – azonban még korántsem ért véget a folyamat, véli Zsigó Róbert.

Online élelmiszervásárlás - új szereplő a piacon

Kifli.hu néven új online szupermarket és piactér nyílt Magyarországon; mivel a már működő cseh rendszert vezették be, így az induláshoz szükséges ráfordítás 5-6 millió euró volt - tájékoztatta a Kifli.hu Shop Kft. kedden az MTI-t.

Lombtrágya újragondolva

Vegetációs időszakon belül a hiánybetegségek gyors kezelése, a tápanyagutánpótlás szinte elképzelhetetlen lombtrágyák nélkül. Másfél évtizede látja el a ConsulTrade 2002 Kft. a cseh Klofác fejlesztő és gyártó cég lombtrágyáinak magyarországi képviseletét. A cseh vállalat tulajdonosa korábban gyakorló agrármérnök volt, aki a termelésben szerzett tapasztalatait a tápanyag utánpótlás területén kamatoztatja.

6,2 milliárd eurós rekordbevétel a holland növény- és virágexportőröknél

A holland növény- és virágexportőrök összesen 6,2 milliárd eurós rekordbevétellel zárták 2019-et, ami elsősorban a kelet-európai országokba irányuló exportnak, valamint az értékesítőhálózat folyamatos bővülésének köszönhető.

Brexit: a „kemény válás“ veszélyei

A konkrét kilépési tárgyalások megkezdése előtt az Európai Unió tagországaiban egyre nagyobb aggodalommal néznek az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő távozása, közelebbről egy kereskedelmi megállapodás nélküli távozás elé.

Tovább drágult a gabona

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése szünetel. A nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéséről.

Jelentősen csökkent a bosznia-hercegovinai málnatermelés

Bosznia-Hercegovinában a málnatermelés 28,1%-kal csökkent 2019-ben, összehasonlítva az előző szezonnal, az ország statisztikai hivatala szerint.

A jelenlegi európai mézpolitika nem nyújt elegendő védelmet az európai méztermelők számára

Az európai mézpolitika teljességgel tarthatatlan, hiszen nem nyújt elegendő védelmet a laboratóriumi körülmények között létrehozott, főként Ázsiából érkező műmézekkel szemben, ezzel teljesen tönkreteszi az európai mézpiacot és a méztermelőket - jelentette ki Nagy István agrárminiszter Brüsszelben, magyar és spanyol méztermelők tüntetésén elmondott nyilatkozatában hétfőn.