Back to top

Történelmi csúcson a francia búza

A francia gazdák, mint Európa legnagyobb búzatermesztői, az ország történetének második legjobb aratására készülnek, a várható bűvös szám: 39,17 millió tonna. Bár a hőhullámok is rekordot döntöttek a térségben, a termést nem befolyásolta az aszályos időjárás.

Az Agritel tanácsadócég elemzéséből kiderül, hogy az idei búzatermés 14,9 százalékkal ugorja túl a tavalyi adatokat. A termésátlag hektáronként 7,82 tonna, mely 12 százalékkal haladja meg az ötéves átlagot.

Nincs gond a minőséggel sem

Az Agritel vezérigazgatója, Michel Portier elmondta:

– Bár még nem fejeződött be az aratás, főleg az ország északi részén folynak még a munkálatok, de már kijelenthetjük, hogy a forró, száraz időjárás nem tette tönkre a termést, így nincs miért aggódni.

Az országban nőtt a búzaföldek területe is méghozzá 2,66 százalékkal, így idén összesen 5 millió hektárt vetettek be.

Pedig még pár héttel ezelőtt is komoly aggodalmakat fogalmaztak meg a szakértők. A legnagyobb francia exportőr, a Soufflet 38 millió tonnás eredményt várt, míg az agrárminisztérium a még szintén kielégítő, 37 millió tonnás jóslatával is jóval alálőtt az idei eredménynek.

Az Agritel július 26-30-a között készítette el országos elemzését, melyben arra is kitértek, hogy a búza fehérjetartalma is megfelelő mind a malomipar számára, mind exportra.

Illetve kiemelték, hogy a száraz időjárás miatt az aratás hihetetlenül felgyorsult, július 15-ig a teljes terület 33 százalékán végeztek a gazdák a munkálatokkal, egy hétre rá már a vetésterület 63 százalékán befejeződött az aratás.

Forrás: 
esmmagazine.com/Reuters

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A lepke, ami az embernek hála hódította meg a világot

A fehérlepkék ("káposztalepkék") közé tartozó répalepke az egyik legigénytelenebb inváziós faj a világon, mely mára szinte mindenhol elterjedt, ahol mezőgazdasági művelést folytatnak. Egy friss tanulmány most arra igyekszik választ adni, hogyan segítette az emberi tevékenység a lepke világhódító útját az elmúlt pár ezer év alatt.

Elérhető az őszi búza fajtakísérletek teljes eredménysora

Az őszi búza posztregisztrációs fajtakísérlet teljes eredménysora immár elérhető. A termőhelyek terméseredményei hasznos információval szolgálnak a gazdálkodóknak a jövő évi gabonatermelésük megtervezéséhez.

A lefékező Európában is hasít a hazai kisker

Értékben 7,7 százalékkal bővült a napi fogyasztási cikkek magyarországi piaca 2019 második negyedévében.

A nemzetgazdaság első féléves külkereskedelmi többletének több mint a felét az agrárium adta

A magyar agrárgazdaság az elmúlt években látványos fejlődésen ment keresztül, termelékenysége és jövedelmezősége is nagymértékben emelkedett. Ennek köszönhetően évről évre jelentős mértékben hozzájárul a nemzetgazdaság eredményeihez - mondta el az MTI-nek Nagy István agrárminiszter.

Kivonulhat a Tesco Lengyelországból, de ez nem érinti a magyar áruházakat

Veszteségei miatt a boltbezárások után teljes lengyelországi üzletágától megválhat a Tesco áruházlánc, hamarosan sor kerülhet az ügylet véglegesítésére - értesült a Magyar Nemzet londoni forrásból. A szerdai lapszámban céges tájékoztatásra hivatkozva ugyanakkor kiemelték, hogy a veszteséges leányvállalat leépítése nem érinti a magyar áruházakat és vásárlókat.

A magyar termékek piacra jutását segíti az Auchan

„Az Auchan folyamatosan keresi annak lehetőségét, hogyan tud minél több megbízható és minőségi helyi árut kínálni a magyar vásárlóinak, ennek érdekében több programot működtet, és a Magyar Termék védjegyhasználóival is egyre szélesebb az együttműködése” – mondta Yann Oudeard.

NAK: a repce vetését segíti, a napraforgó betakarítását nehezítette a csapadékos idő

Segíti az őszi káposztarepce vetését az elmúlt napok csapadékos időjárása, azonban a napraforgó betakarítását valamelyest nehezítette - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos osztályelnöke az MTI érdeklődésére.

Kína felfüggeszti a növényvédőszerekre és tejsavófehérjére kivetett pótvámokat

Egy évre felfüggeszti az egyes amerikai termékekre kivetett pótvámokat a kínai kormányzat vámügyekért felelős bizottsága.

Nagy területhez kellenek a nagy gépek

A precíziós gazdálkodás egyebek mellett méretcsökkenést is jelent. Van-e ezeknek az óriás gépeknek jövője – kérdeztük a Bábolnai Gazdanapok gépkiállítói standján dr. Virág Istvántól, az Agrotec Magyarország Kft. precíziós gazdálkodás termékmenedzserétől.

Elkezdődött a nagy automatarazzia

Kéthetes átfogó akciót kezdett az adóhivatal a fővárosban, a hatóság arra kíváncsi, hogy az üzemeltetők bejelentették-e a különféle termékeket árusító automatáikat.