Back to top

Viharos év az almavédelemben

Mezei István nyírtassi almáskertjébe hívta az almatermesztőket a UPL OpenAg. Az új név egy családi tulajdonban lévő indiai céget takar, amely az év elején az Arysta LifeScience-t vásárolta meg. A két cég kínálata jól kiegészíti egymást, jelenleg közel 100 terméket kínálnak a magyar növényvédőszer-piacon.

A bemutató almáskertben az idén is fagykárral kellett szembenézni, majd a nagy meleg és a nyári viharok adták föl a leckét a növényvédelemben.  

Mezei István 2014-ben telepítette az almáskertet 4 x 0,8 méter térállásba, Golden Reinders, Gala Buckeye, Jeromine, Red Jonaprince és Idared fajtákkal. Azóta 2016-ban teljes fagykárt szenvedett, viszont 2017 és 2018 alapján a termésátlag elérte a 100 tonnát hektáronként.

Az idén fagykár érte az ültetvényt
Fotó: Horváth Csilla
Az idén csak feleakkora termésre lehet számítani a tavaszi mínusz 7 °C-os hideg miatt.

A fagy után emelt dózisban juttatták ki a Gibb Plus hormonkészítményt, aminosavakkal és karbamiddal kiegészítve.

A szer alma parásodás megelőzésére 0,5 l/ha dózisban használható, ám a fagyhatás ellensúlyozására az idén 1 literrel kezelték a területet. A Goëmar BM 86 algaalapú készítményből háromszor 3 litert juttattak ki.

Kiss Dániel, a UPL alma kultúrafelelőse elmondta, hogy az idén a sok levéltetű ellen is fokozottan kellett védekezni, a viharos időjárás miatt a keleti országrészben nyári tűzelhalás-fertőzés lépett föl, ami a gyümölcskezdeményt támadta meg elsősorban. Heti rendszerességgel ismételt Funguran OH-permetezéssel lehet megelőzni a fertőzés terjedését.

Tavaly országosan sok alma termett, de gyakori volt a rosszul tárolható gyümölcs a kalciumhiány vagy betegségek miatt. A kalcium legnagyobb része a kötődést követő 60 napon át áramlik a gyümölcskezdeménybe  a kalcium-auxin pumpa segítségével. Ez a magyarázata annak, hogy a fejlődő hajtások elszívják a gyümölcs elől a kalciumot. A UPL-nek azonban van egy készítménye, ami éppen ezt az auxinhatást váltja ki a növényben és nagyságrendekkel több kalciumot tud fölvenni így a növény.

Az InCa lombtrágyával kijuttatott kalcium ezáltal tökéletesen hasznosul, de a szer serkenti a gyökéren keresztül való kalciumfölvételt is.

Ehhez természetesen a talajban elég oldott tápanyagnak kell lennie, figyelmeztetett Kiss Dániel. Sziromhullástól 7-10 naponta ajánlott használni három alkalommal. A fenológia 2. szakaszában a gyümölcs közvetlen kalciumpótlására a Carnival lombtrágyát javasolják .

Tárolási varasodás
Fotó: Horváth Csilla
A tárolási betegségeket sebparazita gombák okozzák, leggyakrabban Botrytis, Penicillium, Monilia, Alternaria fajok, és elég gyakori a tárolás során megjelenő varasodás (Spilocaea pomi), amit egy késői fertőzés okoz és a szüretkor még nem látszik meg az almán. Megoldás lehet erre a problémára a szüret előtt egy-két alkalommal elvégzett Pomax gombaölő szeres kezelés. A készítmény hatóanyagai (pirimetalin és fludioxonil) számos gomba fertőzését képesek megakadályozni. Az élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 7 nap, tehát nem sokkal a betakarítás előtt is felhasználható. Tavaly többen kipróbálták, és elégedettek voltak az eredménnyel.

A legveszélyesebb almakártevő továbbra is az almamoly, aminek egy csonka harmadik nemzedéke is kialakul az utóbbi években.

Nem is ez a legnagyobb baj vele, hanem az, hogy összefolynak a nemzedékek, nehéz időzíteni a permetezést, mondta Kiss Dániel. Ráadásul amikor az első nemzedék ellen használunk valamilyen rovarölő szert, akkor vannak a természetes ellenségei is érzékeny állapotban a kitinszintézis-gátló készítményekkel szemben. Ezért javasolja a cég a Carpovirusine biológiai készítményt, ami az almamolylárvákat megbetegítő granulovírust tartalmaz. Folyamatosan lehet használni, élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 3 nap. Nemcsak az adott lárvát pusztítja el, a kifejlett molyok nem lesznek szaporodóképesek a hatására, ezért hatékonyan csökkenti a kártevő egyedszámát.

Végül a permetezőgép tisztítására a Farmcleant javasolta az előadó, amivel könnyen és alaposan lehet megtisztítani berendezést.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

842 ezer forintot dobnak a kukába

Évente mintegy 2,8 tonna élelmiszert, azaz 842 ezer forintnak megfelelő táplálékot dob ki egy átlagos amerikai egy friss felmérés szerint. A megdöbbentő adatok nem csak a fejlett világra jellemzőek: más-más okokból, de az egész világon jelentős a pazarlás.

Megújítva vehették birtokba a XIX. kerület lakói a Kúttói-parkerdőt

Parkerdővé alakították a Kőbánya-Kispest metróvégállomás melletti erdőterületet. A Pilisi Parkerdő Zrt. és a XIX. kerületi önkormányzat együttműködésében megvalósuló fejlesztés során sportpályákat, futókört, erdei edzőparkot és játszóteret, valamint kutyafuttatót létesítettek.

Az agrárminiszter nagyra tartja a fűszerpaprika-termelők munkáját

A Kalocsai Érsekkertben lenyűgöző látvány és fergeteges hangulat fogadta a XXX. Kalocsai Paprikafesztiválra látogatókat, paprikafüzérekkel, népművészeti és néptáncbemutatóval, vásári árusokkal, játszótérrel és koncertekkel. A kiállítói pavilonokban fűszerpaprikafajták és -termékek széles választékát mutatták be.

Csemegekukoricában is gyorsan megtérül a csepegtetőöntözés

A FruitVeB a dunaföldvári Somos Kft.-nél tartotta öntözéstechnikai bemutatóját. Az egyik házigazda, Lajkó Péter megerősítette, hogy a víz- és tápanyag-takarékos csepegtetőöntözéssel gyenge talajon is kiváló csemegekukorica-hozamok érhetők el.

Döbbenet: a miniszter élelmiszer-felhalmozásra szólított fel!

Nagy-Britannia iskoláinak napokon belül tervet kell kidolgozniuk az élelmiszerkészletezésre és annak biztosítására, hogy a diákok megfelelő ellátásban részesüljenek egy no-deal Brexit esetén is. A brit egyetemek már egy hete WC-papírt halmoznak fel.

Egyelőre maradnak a hideg hajnalok

Csak kevés helyen öntözte számottevő csapadék a talajt a hét elején átvonult, és jelentős lehűlést hozó hidegfronthoz kötődően. A hét legvégéig is száraz, jellemzően napos idő segíti a kapás növények betakarítását, és a repce vetését. Ugyanakkor hideg hajnalokkal, többfelé talajmenti fagyokkal is számolni kell. Változékony, csapadékosabb, de enyhébb idő a jövő hét elejétől várható.

Dél-Koreába is betört az afrikai sertéspestis

Dél-Korea szerdán megerősítette: már a második afrikai sertéspestises megbetegedést észlelték egy, az észak-koreai határ közelében lévő telepen. Fennáll a veszélye, hogy az ország 11 milliós állatállománya fogja megsínyleni a vírus megjelenését.

Szombaton utoljára pöfög Rezét, mielőtt megkezdik a felújítását

Izgalmas programokkal várják a látogatókat a pörbölyi Ökotursiztikai KÖzpontban a Gemenci Állami Erdei Vasút napján, szeptember 21-én. Ezen a napon minden a vasút körül forog, és Rezét gőzös fejújítás előtti utolsó járatainak egyikével is utazhatnak a Gemenci erdőben kirándulók.

Több, mint 5000 sertést öltek le ASP gyanú miatt

Magyarországon házisertésekben eddig nem mutatták ki az afrikai sertéspestis vírusát, ennek ellenére eddig mintegy 5300 háztáji állományban lévő sertést kellett levágni - mondta egy rádióinterjúban az országos főállatorvos. Bognár Lajos kiemelte, hogy ha kell, a legdrasztikusabb intézkedéseket is bevezetik.

Jó termésre számítanak a gazdák Zalában

Zala megyében az őszi időszakban 6500 hektár napraforgó, 29 551 hektár kukorica, 5354 hektár szója és 140 hektár cukorrépa vár betakarításra, a zalai gazdák az időjárási károkat szenvedett területeket kivéve jó termésre számítanak - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-vel.