Back to top

Viharos év az almavédelemben

Mezei István nyírtassi almáskertjébe hívta az almatermesztőket a UPL OpenAg. Az új név egy családi tulajdonban lévő indiai céget takar, amely az év elején az Arysta LifeScience-t vásárolta meg. A két cég kínálata jól kiegészíti egymást, jelenleg közel 100 terméket kínálnak a magyar növényvédőszer-piacon.

A bemutató almáskertben az idén is fagykárral kellett szembenézni, majd a nagy meleg és a nyári viharok adták föl a leckét a növényvédelemben.  

Mezei István 2014-ben telepítette az almáskertet 4 x 0,8 méter térállásba, Golden Reinders, Gala Buckeye, Jeromine, Red Jonaprince és Idared fajtákkal. Azóta 2016-ban teljes fagykárt szenvedett, viszont 2017 és 2018 alapján a termésátlag elérte a 100 tonnát hektáronként.

Az idén fagykár érte az ültetvényt
Fotó: Horváth Csilla
Az idén csak feleakkora termésre lehet számítani a tavaszi mínusz 7 °C-os hideg miatt.

A fagy után emelt dózisban juttatták ki a Gibb Plus hormonkészítményt, aminosavakkal és karbamiddal kiegészítve.

A szer alma parásodás megelőzésére 0,5 l/ha dózisban használható, ám a fagyhatás ellensúlyozására az idén 1 literrel kezelték a területet. A Goëmar BM 86 algaalapú készítményből háromszor 3 litert juttattak ki.

Kiss Dániel, a UPL alma kultúrafelelőse elmondta, hogy az idén a sok levéltetű ellen is fokozottan kellett védekezni, a viharos időjárás miatt a keleti országrészben nyári tűzelhalás-fertőzés lépett föl, ami a gyümölcskezdeményt támadta meg elsősorban. Heti rendszerességgel ismételt Funguran OH-permetezéssel lehet megelőzni a fertőzés terjedését.

Tavaly országosan sok alma termett, de gyakori volt a rosszul tárolható gyümölcs a kalciumhiány vagy betegségek miatt. A kalcium legnagyobb része a kötődést követő 60 napon át áramlik a gyümölcskezdeménybe  a kalcium-auxin pumpa segítségével. Ez a magyarázata annak, hogy a fejlődő hajtások elszívják a gyümölcs elől a kalciumot. A UPL-nek azonban van egy készítménye, ami éppen ezt az auxinhatást váltja ki a növényben és nagyságrendekkel több kalciumot tud fölvenni így a növény.

Az InCa lombtrágyával kijuttatott kalcium ezáltal tökéletesen hasznosul, de a szer serkenti a gyökéren keresztül való kalciumfölvételt is.

Ehhez természetesen a talajban elég oldott tápanyagnak kell lennie, figyelmeztetett Kiss Dániel. Sziromhullástól 7-10 naponta ajánlott használni három alkalommal. A fenológia 2. szakaszában a gyümölcs közvetlen kalciumpótlására a Carnival lombtrágyát javasolják .

Tárolási varasodás
Fotó: Horváth Csilla
A tárolási betegségeket sebparazita gombák okozzák, leggyakrabban Botrytis, Penicillium, Monilia, Alternaria fajok, és elég gyakori a tárolás során megjelenő varasodás (Spilocaea pomi), amit egy késői fertőzés okoz és a szüretkor még nem látszik meg az almán. Megoldás lehet erre a problémára a szüret előtt egy-két alkalommal elvégzett Pomax gombaölő szeres kezelés. A készítmény hatóanyagai (pirimetalin és fludioxonil) számos gomba fertőzését képesek megakadályozni. Az élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 7 nap, tehát nem sokkal a betakarítás előtt is felhasználható. Tavaly többen kipróbálták, és elégedettek voltak az eredménnyel.

A legveszélyesebb almakártevő továbbra is az almamoly, aminek egy csonka harmadik nemzedéke is kialakul az utóbbi években.

Nem is ez a legnagyobb baj vele, hanem az, hogy összefolynak a nemzedékek, nehéz időzíteni a permetezést, mondta Kiss Dániel. Ráadásul amikor az első nemzedék ellen használunk valamilyen rovarölő szert, akkor vannak a természetes ellenségei is érzékeny állapotban a kitinszintézis-gátló készítményekkel szemben. Ezért javasolja a cég a Carpovirusine biológiai készítményt, ami az almamolylárvákat megbetegítő granulovírust tartalmaz. Folyamatosan lehet használni, élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 3 nap. Nemcsak az adott lárvát pusztítja el, a kifejlett molyok nem lesznek szaporodóképesek a hatására, ezért hatékonyan csökkenti a kártevő egyedszámát.

Végül a permetezőgép tisztítására a Farmcleant javasolta az előadó, amivel könnyen és alaposan lehet megtisztítani berendezést.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kell-e félnünk a madárinfluenzától? - Állatorvossal tisztázzuk a félreértéseket

A madárinfluenzát a híradásokból úgy ismerhetjük, mint a nagy tömegben tartott madárállományok betegségét. Sajnos azonban a kisgazdaságokban, vagy háztájiban tartott állatok ugyanúgy ki vannak téve a megbetegedésnek, mint nagyüzemekben tartott társaik.

Szépek és hasznosak a vadrózsák

Őshonos növény lévén mindenki jól ismeri a vadrózsát, aminek a termését, a csipkebogyót sokféleképpen hasznosíthatjuk. Több más vadrózsafajt is termesztésbe vontak és nemesítenek Európában.

Elnézték a naptárt a növények?

Annyira enyhe volt a tél Olaszországban, hogy van olyan zöldség és gyümölcs, ami akár egy hónappal korábban teremhet a vártnál. A gazdák aggódnak, egyrészt mert nem múlt még el a kései fagyok veszélye, másrészt, mert lehetetlen így előre tervezni az értékesítési szezont.

Egy ősi növényvédő szer a gyümölcsösben

Vajon mit lehet még a rézről mondani, gondolhatják sokan. A Bayer Gyümölcs Szimpoziumának akasztói állomásán Szabó Árpád, a BVN Növényvédő Kft. képviseletében alapos választ adott.

Levéltetvek a loncon

Az északi féltekén a loncnak hozzávetőleg 200 faja alakult ki. Többségük őshazája a Távol-Kelet, de Ázsia más vidékeiről és Észak-Amerikából is kerültek termesztésbe loncfajok az európaiakon kívül. Talajtakarónak, szoliter növénynek, sövénynek ültetik, pergolákat, kerítéseket futtatnak be vele, de a kamcsatkai lonc (mézbogyó) termése csemegeként is fogyasztható.

A szomszéd kertészete mindig zöldebb?

Huszonegy éve kezdte bevezetni a hazai kertészeti termesztésbe a hatékonyságot növelő biostimulátorok használatát a Malagrow Kft. Most gazdasági konferenciát rendeztek, ahol a kelet-európai versenytársaink gyakorlatába nyerhettünk betekintést. A magyar kertészeti ágazatoknak jó adottságai és hagyományai vannak, de a világ változik, amit nekünk is követni kell.

Szimbiózisban élő vírusok segítenek a rovaroknak

Rengeteg rovarban találhatók velük szimbiózisban élő vírusok, azzal viszont nem vagyunk tisztában, hogy milyen funkciót töltenek be. Nemrég kínai kutatók felfedezték, hogy az Acyrthosiphon Pisum-vírus (APV) milyen szerepet tölt be gazdaállata, az Acyrthosiphon pisum levéltetű és a növények kölcsönhatásában.

Permeteződrónokkal a koronavírus ellen

A világ egyik vezető ipari­drón-gyártója, a pekingi TTA ezer fürge és sokoldalú légi járműből álló flottával küzd a Kínában terjedő koronavírus ellen. A TTA M6E-1 típusú, 10 literes tartállyal rendelkező permeteződrónok klórtartalmú fertőtlenítőszer és víz keverékét szórják ki a vírus által érintett falvak fölött.

Szigorodó antibiotikum-használati szabályok az állattenyésztésben

Néhány évtizede az állattartók még betegségmegelőzésre vagy hozamfokozóként is használták az antibiotikumokat. Ott volt például a „kakasos por” néven ismert csodaszer, amit mindenható gyógyszerként használtak a háztáji sertés-, baromfi- és nyúlállományokban, bármiféle javallat vagy kontroll nélkül.

Téli agrárképzés – egyetemi szinten

A KITE Zrt. komolyan gondolja, hogy a mezőgazdaságban a minél magasabb szintű tudás elsajátítása az előrelépés záloga. Ennek jegyében január 27–31. között növényvédelmi és precíziós gazdálkodási továbbképzést tartott a vállalat Hévízen, elsősorban növényvédelemben is járatos gazdálkodóknak, bár az egyhetes program első napján az ágazat általános és időszerű kérdéseiről rendeztek előadásokat.