0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Viharos év az almavédelemben

Mezei István nyírtassi almáskertjébe hívta az almatermesztőket a UPL OpenAg. Az új név egy családi tulajdonban lévő indiai céget takar, amely az év elején az Arysta LifeScience-t vásárolta meg. A két cég kínálata jól kiegészíti egymást, jelenleg közel 100 terméket kínálnak a magyar növényvédőszer-piacon.

A bemutató almáskertben az idén is fagykárral kellett szembenézni, majd a nagy meleg és a nyári viharok adták föl a leckét a növényvédelemben.  

Mezei István 2014-ben telepítette az almáskertet 4 x 0,8 méter térállásba, Golden Reinders, Gala Buckeye, Jeromine, Red Jonaprince és Idared fajtákkal. Azóta 2016-ban teljes fagykárt szenvedett, viszont 2017 és 2018 alapján a termésátlag elérte a 100 tonnát hektáronként.

Az idén csak feleakkora termésre lehet számítani a tavaszi mínusz 7 °C-os hideg miatt.

A fagy után emelt dózisban juttatták ki a Gibb Plus hormonkészítményt, aminosavakkal és karbamiddal kiegészítve.

A szer alma parásodás megelőzésére 0,5 l/ha dózisban használható, ám a fagyhatás ellensúlyozására az idén 1 literrel kezelték a területet. A Goëmar BM 86 algaalapú készítményből háromszor 3 litert juttattak ki.

Kiss Dániel, a UPL alma kultúrafelelőse elmondta, hogy az idén a sok levéltetű ellen is fokozottan kellett védekezni, a viharos időjárás miatt a keleti országrészben nyári tűzelhalás-fertőzés lépett föl, ami a gyümölcskezdeményt támadta meg elsősorban. Heti rendszerességgel ismételt Funguran OH-permetezéssel lehet megelőzni a fertőzés terjedését.

Tavaly országosan sok alma termett, de gyakori volt a rosszul tárolható gyümölcs a kalciumhiány vagy betegségek miatt. A kalcium legnagyobb része a kötődést követő 60 napon át áramlik a gyümölcskezdeménybe  a kalcium-auxin pumpa segítségével. Ez a magyarázata annak, hogy a fejlődő hajtások elszívják a gyümölcs elől a kalciumot. A UPL-nek azonban van egy készítménye, ami éppen ezt az auxinhatást váltja ki a növényben és nagyságrendekkel több kalciumot tud fölvenni így a növény.

Az InCa lombtrágyával kijuttatott kalcium ezáltal tökéletesen hasznosul, de a szer serkenti a gyökéren keresztül való kalciumfölvételt is.

Ehhez természetesen a talajban elég oldott tápanyagnak kell lennie, figyelmeztetett Kiss Dániel. Sziromhullástól 7-10 naponta ajánlott használni három alkalommal. A fenológia 2. szakaszában a gyümölcs közvetlen kalciumpótlására a Carnival lombtrágyát javasolják .

A tárolási betegségeket sebparazita gombák okozzák, leggyakrabban Botrytis, Penicillium, Monilia, Alternaria fajok, és elég gyakori a tárolás során megjelenő varasodás (Spilocaea pomi), amit egy késői fertőzés okoz és a szüretkor még nem látszik meg az almán. Megoldás lehet erre a problémára a szüret előtt egy-két alkalommal elvégzett Pomax gombaölő szeres kezelés. A készítmény hatóanyagai (pirimetalin és fludioxonil) számos gomba fertőzését képesek megakadályozni. Az élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 7 nap, tehát nem sokkal a betakarítás előtt is felhasználható. Tavaly többen kipróbálták, és elégedettek voltak az eredménnyel.

A legveszélyesebb almakártevő továbbra is az almamoly, aminek egy csonka harmadik nemzedéke is kialakul az utóbbi években.

Nem is ez a legnagyobb baj vele, hanem az, hogy összefolynak a nemzedékek, nehéz időzíteni a permetezést, mondta Kiss Dániel. Ráadásul amikor az első nemzedék ellen használunk valamilyen rovarölő szert, akkor vannak a természetes ellenségei is érzékeny állapotban a kitinszintézis-gátló készítményekkel szemben. Ezért javasolja a cég a Carpovirusine biológiai készítményt, ami az almamolylárvákat megbetegítő granulovírust tartalmaz. Folyamatosan lehet használni, élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 3 nap. Nemcsak az adott lárvát pusztítja el, a kifejlett molyok nem lesznek szaporodóképesek a hatására, ezért hatékonyan csökkenti a kártevő egyedszámát.

Végül a permetezőgép tisztítására a Farmcleant javasolta az előadó, amivel könnyen és alaposan lehet megtisztítani berendezést.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu