Back to top

Ellenálló almafajták

Otthon a kertben senki nem szeret permetezni, inkább a természetközeli védekezési eljárásokat részesítjük előnyben. A legegyszerűbb a betegségellenálló fajták termesztése, mert azokat nem, vagy csak enyhén károsítják a kórokozók. A nemesítők a legveszélyesebb betegségeknek ellenálló fajtákat hoznak létre, hazánk élen jár ezen a téren.

Cordelia
Cordelia
Sőt, az üzemi almatermesztésben is nagy területen találhatók rezisztens fajták.

Csengerben rendezett bioalma-termesztési tanácskozást és bemutatót a Szatmári Ízek Kft. szakmai szervezetek segítségével. Ott mutatta be ellenálló almafajtáit Tóth Magdolna nemesítő, aki a volt Kertészeti Egyetemen kezdte a munkáját, ma pedig magánnemesítőként folytatja.

A leggyakoribb almabetegség a világon a varasodás, ezért a külföldi fajták csak azzal szemben ellenállók, nálunk viszont komoly gondot okoz a lisztharmat is, a tűzelhalást pedig gyakorlatilag csak a fák visszavágásával lehet kordában tartani.

Artemisz
Artemisz
Tóth Magdolna tehát úgy döntött, hogy mindhárom betegséggel szemben ellenálló, de legalább tünetmentes almafajtákat hoz létre, ami sikerült is. Tíz fajtája kapott állami elismerést és további bejelentett vagy ígéretes hibridek vannak még a tarsolyában.

Tóth Magdolna öt elsőként minősített rezisztens fajtáját már 75 termesztőnél telepítették el. Igazi különlegesség az Almandin, amelyik piros húsú, toleráns ipari célfajta. Felfigyeltek rá a cidergyártók is, és mint a rendezvény végén kiderült, Csengeren is telepítettek belőle, és

különleges piros almalevet és almaszirmot készítenek belőle.

Bőtermő, termesztése során a lisztharmatra és az ágrákosodásra figyelni kell. A Hesztia a Prima leváltására alkalmas friss étkezési alma, beltartalmai értékei jóval meghaladják a Primáét. Mindhárom betegséggel szemben ellenálló fajta, átmeneti tárolásra alkalmas. Sötétpiros, fehér húsú alma az Artemisz, savas gyümölcse egy menetben szedhető. Nagyon jó a termőképessége, mindenképpen ritkítani kell.

Tudta?

A varasodás kórokozója nagyon alkalmazkodóképes gomba, napjainkra 15 különböző törzsét azonosították a kutatók és további négy létezését feltételezik. Ezek a törzsek azért alakultak ki, mert az almarezisztencia génjével szemben a gombában is van egy „fertőző gén”, amelyek egymás ellenében fejlődnek, változnak. Almában jelenleg 18 fő rezisztenciagént ismerünk, és még 13 kromoszómaszakasz játszik szerepet az ellenállóságban. A magyar fajtákban 2-3 rezisztenciagén van, ezért a kórokozónak sokkal nehezebb áttörni az ellenállóságukat.

Rosmerta
Rosmerta
A Jonathant kedvelők figyelmére érdemes a Rosmerta. Nem nő nagyra, de igen finom ízű, fája korán termőre fordul, nem hajlamos a szakaszos terméshozásra, viszont a lisztharmat elleni védelmére figyelni kell. Vele szemben kimondottan nagy gyümölcsöt terem a Cordelia, főleg az első években. Októberben érik világospiros, savas, aromás gyümölcse, ami még sokáig a fán maradhat. Tűzelhalásra csak toleráns.

Még újabb fajta az Isolda, ami a Gala-szezon után érik. Bikolor gyümölcse édes, nagyon aromás, lédús, közepesen szilárd. Szép orsó fát nevel, korán termőre fordul.

Bellona
Bellona
Biopiacra szánja nemesítője a Bellona fajtát. Szépen színeződő gyümölcse kissé lapított, húsa szilárd, roppanó, harmonikus ízű, lédús. Nagyon korán termőre fordul, a lisztharmatra viszont figyelni kell a termesztése során. Kettős hasznú fajta lehet az október elején érő Damara. Húsa igen szilárd, savas, de megfelelő cukortartalmú, sűrítménynek is alkalmas. A lisztharmat enyhén fertőzi, de mechanikai védekezéssel megvédhető tőle. Várhatóan idén kap állami elismerést a Feronia. Nagyon szép piros, szilárd, roppanó húsú fajtajelölt. Szeptember közepétől két héten át szedhető, harmonikus ízű, jól tárolható alma. A lisztharmatra ennél a fajtánál is figyelni kell. Veritas néven várja az állami elismerést az MR-19 nemesítési jelzésű hibrid. Enyhén savas, lédús, közepesen szilárd gyümölcsével gyakorlatilag az Idared ellenálló megfelelőjének tekinthető.

Európai védelmet élvez a Rodonit és a Karneol, mindkettő édes, zamatos, friss fogyasztásra alkalmas alma. Varasodással szemben kevésbé ellenállók, de integrált termesztésben, csökkentett permetezéssel megvédhetők. A Karneol lisztharmattal szemben ellenálló.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2019/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Növénynemesítők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

Évi 60 ezer tonna alma Dél-Tirolból

A caldarói Roen szövetkezetet hat éve hozta létre két több 50 éves dél-tiroli termelő és értékesítő szövetkezet és egy nagykereskedő. Az új cég évi 60 ezer tonna almát vesz át a tagjaitól és viszi piacra a VOG konzorciumon keresztül. Az Interpoma kiállítás Fenntarthatóság az első elnevezésű túráján jártunk az új hűtő- és csomagolóházban.

Zöldség- és gyümölcstermelői szervezetek támogatása

Az alábbiakban a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatására vonatkozó új elemeket tekintjük át az Európai Unió 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában. A jelen és a jövő az innováción és a technológiai fejlődésen túl az elismert termelői szervezetek által benyújtott, a felelős hatóság által elfogadott operatív programokban szereplő, az ágazati célkitűzéseket szolgáló tevékenységek végrehajtása nyomán alakul.

Egymilliárd euró kellene az érdemi iskolagyümölcs-programra

Az Európai Bizottság által a témában szervezett konferencián fejtette ki Philippe Binard, az európai frissáru-ágazati szövetség, a Freshfel Europe elnöke, hogy szükségszerű az uniós iskolagyümölcs-program felülvizsgálata és javítása, illetve a rászánt összeg növelése.