Back to top

Ellenálló almafajták

Otthon a kertben senki nem szeret permetezni, inkább a természetközeli védekezési eljárásokat részesítjük előnyben. A legegyszerűbb a betegségellenálló fajták termesztése, mert azokat nem, vagy csak enyhén károsítják a kórokozók. A nemesítők a legveszélyesebb betegségeknek ellenálló fajtákat hoznak létre, hazánk élen jár ezen a téren.

Cordelia
Cordelia
Sőt, az üzemi almatermesztésben is nagy területen találhatók rezisztens fajták.

Csengerben rendezett bioalma-termesztési tanácskozást és bemutatót a Szatmári Ízek Kft. szakmai szervezetek segítségével. Ott mutatta be ellenálló almafajtáit Tóth Magdolna nemesítő, aki a volt Kertészeti Egyetemen kezdte a munkáját, ma pedig magánnemesítőként folytatja.

A leggyakoribb almabetegség a világon a varasodás, ezért a külföldi fajták csak azzal szemben ellenállók, nálunk viszont komoly gondot okoz a lisztharmat is, a tűzelhalást pedig gyakorlatilag csak a fák visszavágásával lehet kordában tartani.

Artemisz
Artemisz
Tóth Magdolna tehát úgy döntött, hogy mindhárom betegséggel szemben ellenálló, de legalább tünetmentes almafajtákat hoz létre, ami sikerült is. Tíz fajtája kapott állami elismerést és további bejelentett vagy ígéretes hibridek vannak még a tarsolyában.

Tóth Magdolna öt elsőként minősített rezisztens fajtáját már 75 termesztőnél telepítették el. Igazi különlegesség az Almandin, amelyik piros húsú, toleráns ipari célfajta. Felfigyeltek rá a cidergyártók is, és mint a rendezvény végén kiderült, Csengeren is telepítettek belőle, és

különleges piros almalevet és almaszirmot készítenek belőle.

Bőtermő, termesztése során a lisztharmatra és az ágrákosodásra figyelni kell. A Hesztia a Prima leváltására alkalmas friss étkezési alma, beltartalmai értékei jóval meghaladják a Primáét. Mindhárom betegséggel szemben ellenálló fajta, átmeneti tárolásra alkalmas. Sötétpiros, fehér húsú alma az Artemisz, savas gyümölcse egy menetben szedhető. Nagyon jó a termőképessége, mindenképpen ritkítani kell.

Tudta?

A varasodás kórokozója nagyon alkalmazkodóképes gomba, napjainkra 15 különböző törzsét azonosították a kutatók és további négy létezését feltételezik. Ezek a törzsek azért alakultak ki, mert az almarezisztencia génjével szemben a gombában is van egy „fertőző gén”, amelyek egymás ellenében fejlődnek, változnak. Almában jelenleg 18 fő rezisztenciagént ismerünk, és még 13 kromoszómaszakasz játszik szerepet az ellenállóságban. A magyar fajtákban 2-3 rezisztenciagén van, ezért a kórokozónak sokkal nehezebb áttörni az ellenállóságukat.

Rosmerta
Rosmerta
A Jonathant kedvelők figyelmére érdemes a Rosmerta. Nem nő nagyra, de igen finom ízű, fája korán termőre fordul, nem hajlamos a szakaszos terméshozásra, viszont a lisztharmat elleni védelmére figyelni kell. Vele szemben kimondottan nagy gyümölcsöt terem a Cordelia, főleg az első években. Októberben érik világospiros, savas, aromás gyümölcse, ami még sokáig a fán maradhat. Tűzelhalásra csak toleráns.

Még újabb fajta az Isolda, ami a Gala-szezon után érik. Bikolor gyümölcse édes, nagyon aromás, lédús, közepesen szilárd. Szép orsó fát nevel, korán termőre fordul.

Bellona
Bellona
Biopiacra szánja nemesítője a Bellona fajtát. Szépen színeződő gyümölcse kissé lapított, húsa szilárd, roppanó, harmonikus ízű, lédús. Nagyon korán termőre fordul, a lisztharmatra viszont figyelni kell a termesztése során. Kettős hasznú fajta lehet az október elején érő Damara. Húsa igen szilárd, savas, de megfelelő cukortartalmú, sűrítménynek is alkalmas. A lisztharmat enyhén fertőzi, de mechanikai védekezéssel megvédhető tőle. Várhatóan idén kap állami elismerést a Feronia. Nagyon szép piros, szilárd, roppanó húsú fajtajelölt. Szeptember közepétől két héten át szedhető, harmonikus ízű, jól tárolható alma. A lisztharmatra ennél a fajtánál is figyelni kell. Veritas néven várja az állami elismerést az MR-19 nemesítési jelzésű hibrid. Enyhén savas, lédús, közepesen szilárd gyümölcsével gyakorlatilag az Idared ellenálló megfelelőjének tekinthető.

Európai védelmet élvez a Rodonit és a Karneol, mindkettő édes, zamatos, friss fogyasztásra alkalmas alma. Varasodással szemben kevésbé ellenállók, de integrált termesztésben, csökkentett permetezéssel megvédhetők. A Karneol lisztharmattal szemben ellenálló.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2019/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Két legyet egy csapásra: gombatermesztés gyümölcsösökben

A gombák termesztéséhez jóval kevesebb értékes termőtalaj, víz és erőforrás szükség, mint az állattenyésztéshez, mégis hasonlóan kiváló fehérjeforrások, mint a különféle húsok. Emellett szimbiózisban élnek a fákkal, tápanyagot cserélnek velük, és közösen nagy mennyiségű szén-dioxid-megkötésre képesek.

Lendületes fejlődési pályára állítható a magyar almatermesztés

Töretlenül fölfelé ívelő pályára tudjuk állítani a magyar almatermesztést, ha megvan hozzá a termelői akarat, az Agrárminisztérium ugyanis minden támogatást megad hozzá, mondta Nagy István a Debreceni Egyetemen rendezett szakmai tanácskozáson. A Mi lesz veled magyar alma című rendezvényt Gonda István emlékének szentelték a szervezők, a Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézete, a FruitVeB és az Ékasz.

Növénytermesztés az űrben: az első növény asztronautáktól napjainkig

Az első próbálkozások az 1940-es években kezdődtek és napjainkra már óriási fejlődésen mentek át az űrben történő növénytermesztési kísérletek. De miért kell az űrben növényt termeszteni? És milyen növények alkalmasak az ottani termesztésre?

Bárki megtanulhat gyümölcsfát oltani a Füvészkertben március 25-én

Bárki megtanulhat oltani, csak szándék kérdése – ezzel a biztató gondolattal hirdet egynapos gyümölcsfaoltó tanfolyamot az ELTE budapesti Füvészkertje március 25-re, vagyis gyümölcsoltó Boldogasszony napjára. Akinek van oltandó fája, vigye magával!

Metszeni márpedig kell!

Gyümölcsfaoltványokat nevelnek, aszalót működtetnek, a tudásukat pedig különböző helyi rendezvényeken rendszeresen megosztják az érdeklődőkkel. E célok mentén tartottak metszési bemutatót Tilajújhegyen, ahol az érdeklődők a gyümölcsfákkal kapcsolatos tavaszi teendőkkel ismerkedhettek.

A tavaszi hagymások királynője

Bízvást nevezhetjük így a hatalmas termetű császárkoronát, ami ázsiai őshazájából indulva meghódította a világot. Apróbb termetű rokonai hazánkban is megtalálhatók a természetben és valamennyit szívesen ültetik a kertekbe. A Fritillaria nemzetség tagjait napos fekvésbe, jó vízáteresztő talajba ajánlott ültetni.

Hajtisztítás a növények erejével

Szappanfű és társai: növények melyek segítségünkre lehetnek a haj tisztításában, ápolásában. A vegyipar által előállított tisztítószerek és samponok szépen haboznak, és tisztává varázsolnak minket és az otthonunkat. De ennek végül a természet issza meg a levét, mert a hab és a tisztítóhatás nem szinonimák. A habzás csak a mutatvány része, hogy elhiggyük, hogy a szer tökéletesen működik.

Másodszorra ismerték el a Folly Arborétum borát rangos nemzetközi versenyen

A 2019-es után a 2020-as évjáratú Folly Arborétum Rajnai rizling is megkapta a legjobbaknak járó „aranyérmet” Németország legrangosabb borászati versenyén, a Berliner Wein Trophy-n. A versenyen a 400 fős zsűri a 40 országból érkező, több mint 14 ezer tétel közül választotta az egyik legjobbnak a badacsonyörsi Folly Arborétum itthon is közkedvelt fehérborát.

Négyszeresére növelte a kormány a kárenyhítési alap forrásait

A kivételesen aszályos tavalyi év veszteségeinek mérséklésére március 31-ig több mint 22 ezer termelő részesül összesen 50,6 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásban - közölte Nagy István agrárminiszter. A magyar kormány ennek érdekében az agrárkár-enyhítési alap forrásait több mint négyszeresére emelte.

Moníliafertőzések ideje – növényvédelmi előrejelzés 12. hét

A későn fakadó növények rügyei is megmozdultak, ezzel lezárult a tél végi lemosópermetezés időszaka. Máris koncentrálhatunk azonban a moníliára, ami virágzáskor fertőzi a csonthéjasokat. Emellett kelnek a levéltetvek és bújnak elő a telelőhelyükről a poloskák is, már most látszik, hogy az idén is gond lesz velük.