0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Megnyílt a 26. Szentlőrinci Gazdanapok

Közel 500 kiállítóval, öt ország részvételével megnyitotta kapuit Baranya megye legnagyobb mezőgazdasági kiállítása. Köszöntőjében Jakab István, az Országház alelnöke kiemelte, a tavalyi 25. rendezvény után újabb negyedszázados menetelésbe kezdtek a szervezők.

A kiállítás nem csak az új technológiák megismerésére ad lehetőséget, de fontos fóruma az formációk átadásának is. Az innovatív megoldások mellett a helyi értékek is nagy hangsúllyal szerepelnek a háromnapos eseményen. 

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára a megnyitón azt mondta,

Magyarország az agrárgazdasági termeléshez kedvező lehetőségekkel rendelkezik, ami jelentős növekedési potenciált jelent.

Ennek kihasználása, mondta, közös feladat és kötelezettség. Ezért is fontos kormányzati cél a mezőgazdaság támogatása, az ágazat területén működő mikro-, kis- és közepes vállalkozások versenyképességének javítása.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke kiemelte, hogy a mezőgazdaságban új kihívásoknak kell megfelelnie minden Kárpát-medencei gazdának. A következő három évtizedben a fogyasztás 15 százalékos emelkedésével együtt a termőterületek mérete csökkenhet, miközben a keleti piacok további jelentős előretörésére lehet számítani – sorolta.

youtube://v/9xAUxD4BfdE

 

Emiatt kisebb területen, professzionális gazdálkodással, változó időjárási körülmények között kell magas minőségű mezőgazdasági termékeket előállítani.

Az eddigi tapasztalatok a magyar gazdatársadalom felkészültségét mutatják, a kormányzat pedig mindent megtesz a további sikeres felkészüléshez – jegyezte meg. Hozzátette ugyanakkor, hogy a sikeres helytálláshoz arra is szükség van, hogy Brüsszel a gazdák versenyképességét javító intézkedéseket hozzon.

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Gazdaszervezetek Szövetségének elnöke azt hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaság fejlődése kulcsfontosságú, az a Kárpát-medence kiemelt közös ügye. Mint mondta, egy ország, egy nemzet függetlenségét ugyanis nemcsak katonák és fegyverek szolgálhatják, hanem a mezőgazdaságban részt vevő gazdák is. 

A péntektől vasárnapig tartó Szentlőrinci Gazdanapok Magyarország egyik legnagyobb mezőgazdasági szakvására,

ahol idén rekordszámú, 450 hazai és külföldi mezőgazdasági gépforgalmazó, állattenyésztő és ezekhez kapcsolódó tevékenységet folytató cég és az élelmiszeriparban érdekelt vállalkozás jelenik meg, mellettük őstermelők, kistermelők, kézművesek.

Az eseményen rendezik meg a Szentlőrinci Vágtát, a győztesek vesznek részt Budapesten a Nemzeti Vágtán. A családi programokkal színesített eseményre 25 ezer látogatót várnak.

A Magyar Mezőgazdaság, mint a kiállítás hivatalos lapja, szeretettel várja olvasóit, látogatóit Szentlőrincen, a kiállítói pavilonjában kialakított hangulatos olvasósarokban!

Térjen be hozzánk egy frissítőre, és tájékozódjon a legfrissebb agrárhírekről!

Forrás: MTI/magyarmezogazdasag.hu