Back to top

Nyersen is csoda finomak ezek a zöldségek

A legtöbb zöldséget feldolgozva fogyasztjuk, de vannak olyanok, amelyek nyersen is kiválóak, mégsem szoktuk főzés-sütés nélkül enni. Próbálja ki a cukkinit, karfiolt, a brokkolit vagy a gombát nyersen!

A karfiol, a gomba vagy a cukkini nemcsak finom, hanem az egészséges étrend alkotóelemei is. Általában csak főzés-sütés után fogyasztjuk őket, és nem mindenki tudja, hogy nyersen is tálalhatóak, főként salátákban, előételként vagy mártásokkal.

Köztudott, hogy a zöldséget és a gyümölcsöt a főzés és a sütés megfosztja a legértékesebb alkotórészektől, a vitaminok nagy részétől. Emellett sokkal kevesebb kalóriát viszünk a szervezetünkbe a nyers zöldségek fogyasztásával.

Mielőtt hozzákezdünk a saláta készítéséhez, érdemes meggyőződni arról, hogy milyen zöldségek ehetők nyersen, a burgonyát és a padlizsánt például egyáltalán nem ajánlják a táplálkozási szakemberek, viszont néhány olyan zöldséget, amit még általában nem fogyasztunk főzés nélkül, igen, ilyen például a cukkini, karfiol és a brokkoli és néhány gombafajta is. Emellett figyeljünk arra is, hogy lehetőleg ellenőrzött helyről, vegyszermentesen termelt zöldséget együnk nyersen.

Cukkini. A cukkini olyan zöldség, amelyet szeretünk grillezni vagy sütni, hússal, mártással fogyasztani, de nyersen is felszolgálható.

A grillezett ételek kiváló kiegészítése a cukkini saláta.

Csak vágjuk szeletekre, rudakra vagy hasítsunk vékony szalagokat a hámozóval, locsoljuk olívaolajjal, citromlével, keverjünk hozzá finomra vágott petrezselymet, kaprot vagy mentát, halmozzunk a tetejére feta sajtot.  A klasszikus uborkasaláta érdekes alternatívája lehet a cukkini. Vágjuk vékony szeletekre, öntsünk fel tejföllel, vagy joghurttal adjunk hozzá friss kaprot, és ízesítsük sóval és borssal. Ezekhez a fogásokhoz apró, friss cukkiniket válasszunk.

Karfiol. Levesben, rántva, grillezve széles körben elterjedt és mindenki szívesen fogyasztja.

Viszont  ha nyersen esszük, nem csak időt takarítunk meg, hanem konyhánkat és orrunkat is megkíméljük a kellemetlennek vélt illatoktól.

A kemény és ropogós zsenge karfiol kiválóan alkalmas önálló salátának is. Hogyan készítsük el? A karfiol fejet vágjuk apró darabokra, vagy tegyük szeletelő gépbe, öblítsük át, szárítsuk le,  keverjük el  joghurttal vagy  majonézzel, amit ízesítsünk fokhagymával, sóval, csilivel és apróra vágott kaporral, esetleg petrezselyemzölddel, snidlinggel.  Egy ilyen saláta ideális például grillezett ételekhez.

Brokkoli. A brokkolit általában főzzük vagy blansírozzuk, de szintén fogyasztható nyersen. A karfiolhoz hasonlóan készülhet belőle saláta.

Emellett egyre népszerűbb turmixolva más zöldségekkel, gyümölcsökkel.

Miket jó kombinálni a brokkolival egy ilyen italban? Lehet narancs, banán, kivi, ananász, adhatunk hozzá menta vagy spenót levelet, társíthatjuk uborkával vagy zellerrel is. Igazi frissítő vitaminbomba lesz belőle.

Csiperke gomba. A szokásos szendvicset feldobhatjuk egy-két szelet gombával, vajjal és sóval. 

Előételként tálalható majonézmártással vagy salátával, nyers brokkolival, fetasajttal és napraforgómaggal.

Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a gomba nehezen emészthető, ezért csak kis adagot együnk belőle egyszerre. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kinek a húsos, kinek a zsíros: házias ízekkel jövedelmezőbb a vállalkozás

Horváth Zoltán szerint a hozzáadott munka jelenti az igazi értéket, és úgy találta, hogy ez a sertésfeldolgozásra is igaz. Ugyanis amikor különböző termékeket készített a húsból, jövedelmezőbbnek bizonyult a vállalkozás.

Hatalmas fejlődési potenciál rejlik a kertészeti ágazatban

A magyar kertészeti ágazatban nagyon komoly fejlődési lehetőség rejlik, teljesítőképességének évek óta csak a 30-40 százalékát éri el. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – a stratégiai partner szakmai szervezetekkel közösen – nagy erőkkel dolgozik a fejlődést hátráltató tényezők kezelésén.

Választani kell: mogyoró vagy szarvasgomba?

Mogyoró és szarvasgomba szakmai napot rendezett Gödöllőn a gyumolcs.org csapata. Mint az előadásokból kiderült, eltérő környezeti igényeik miatt sajnos nem lehet gazdaságosan együtt termeszteni a két kultúrát.

Szedjük rendbe a pázsitot – Növényvédelmi előrejelzés 9. hét

A viszonylag enyhe téli időjárást a kerti pázsit eléggé megsínylette. Bár nem volt tartós hóborítás sehol sem az országban, a gyepek állapota már első ránézésre is siralmas. Itt az ideje, hogy akcióba lépjünk. Mindeközben pedig folytassuk a metszést, és számoljunk vele, hogy a tavaszias időjárás sok rovart felébreszt, köztük a poloskákat is.

A koronavírus miatt felesleges felhalmozni, élelmiszerhiánytól sem kell tartani az OKSZ szerint

Bár egyes tartós élelmiszerek iránt megnőtt a kereslet, nem kell áruhiányra számítani, és indokolatlan a lakossági felhalmozás - hívja fel a figyelmet az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Magyar borászati bemutatót tartottak Varsóban

Magyar borászati bemutatót tartottak szerdán Varsóban, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) rendezvényén a legutóbbi országos borversenyen díjazott huszonhat pincészet mutatkozott be a lengyel üzleti partnerek előtt.

Csökkent a Corteva árbevétele tavaly

A Magyarországon is jelen lévő, globális mezőgazdasági cég, a Corteva Agriscience nettó árbevétele 3 százalékkal 13,8 milliárd dollárra csökkent tavaly a megelőző évi 14,28 milliárd dollárról szemben, elsősorban az árfolyamváltozás miatt - közölte a cég az MTI-vel.

Szeretnék, ha Lenny Kravitz is megkóstolná a balatoni borokat

Az amerikai rocksztár képviselői mellett, világhírű magyar akrobaták, harcművészek és balett – táncosok is licitálhatnak majd azokra a dedikált borokra, amelyeket Balatonfüreden árvereznek el február 29-én a GasztroPikniken .

Alternatív növények a Vajdaságban

A cirok-, köles-, tönkölybúza-, kender-, levendula-, bazsalikom- vagy kakukkfűtermesztésben van-e a jövő? A mezőgazdasági termények piaca Szerbiában meglehetősen ingatag. Ennek oka, hogy a termőterületeknek csak mintegy 2 százalékán megoldott az öntözés.

Maggal, mag nélkül - mi lesz a magyar dinnyével?

A Magyarországon nagy felületen görögdinnyét termesztőket és a termékláncban érdekelt szakembereket hívta össze a BASF Vegetable Seeds Nunhems Hungary Kft. A cég továbbra is velük együtt építené a dinnyeágazat jövőjét, a közös gondolkodást szorgalmazza, hogy a résztvevők megőrizzék versenyképességüket és a vásárlók kiváló árut kapjanak.