Back to top

Nyersen is csoda finomak ezek a zöldségek

A legtöbb zöldséget feldolgozva fogyasztjuk, de vannak olyanok, amelyek nyersen is kiválóak, mégsem szoktuk főzés-sütés nélkül enni. Próbálja ki a cukkinit, karfiolt, a brokkolit vagy a gombát nyersen!

A karfiol, a gomba vagy a cukkini nemcsak finom, hanem az egészséges étrend alkotóelemei is. Általában csak főzés-sütés után fogyasztjuk őket, és nem mindenki tudja, hogy nyersen is tálalhatóak, főként salátákban, előételként vagy mártásokkal.

Köztudott, hogy a zöldséget és a gyümölcsöt a főzés és a sütés megfosztja a legértékesebb alkotórészektől, a vitaminok nagy részétől. Emellett sokkal kevesebb kalóriát viszünk a szervezetünkbe a nyers zöldségek fogyasztásával.

Mielőtt hozzákezdünk a saláta készítéséhez, érdemes meggyőződni arról, hogy milyen zöldségek ehetők nyersen, a burgonyát és a padlizsánt például egyáltalán nem ajánlják a táplálkozási szakemberek, viszont néhány olyan zöldséget, amit még általában nem fogyasztunk főzés nélkül, igen, ilyen például a cukkini, karfiol és a brokkoli és néhány gombafajta is. Emellett figyeljünk arra is, hogy lehetőleg ellenőrzött helyről, vegyszermentesen termelt zöldséget együnk nyersen.

Cukkini. A cukkini olyan zöldség, amelyet szeretünk grillezni vagy sütni, hússal, mártással fogyasztani, de nyersen is felszolgálható.

A grillezett ételek kiváló kiegészítése a cukkini saláta.

Csak vágjuk szeletekre, rudakra vagy hasítsunk vékony szalagokat a hámozóval, locsoljuk olívaolajjal, citromlével, keverjünk hozzá finomra vágott petrezselymet, kaprot vagy mentát, halmozzunk a tetejére feta sajtot.  A klasszikus uborkasaláta érdekes alternatívája lehet a cukkini. Vágjuk vékony szeletekre, öntsünk fel tejföllel, vagy joghurttal adjunk hozzá friss kaprot, és ízesítsük sóval és borssal. Ezekhez a fogásokhoz apró, friss cukkiniket válasszunk.

Karfiol. Levesben, rántva, grillezve széles körben elterjedt és mindenki szívesen fogyasztja.

Viszont  ha nyersen esszük, nem csak időt takarítunk meg, hanem konyhánkat és orrunkat is megkíméljük a kellemetlennek vélt illatoktól.

A kemény és ropogós zsenge karfiol kiválóan alkalmas önálló salátának is. Hogyan készítsük el? A karfiol fejet vágjuk apró darabokra, vagy tegyük szeletelő gépbe, öblítsük át, szárítsuk le,  keverjük el  joghurttal vagy  majonézzel, amit ízesítsünk fokhagymával, sóval, csilivel és apróra vágott kaporral, esetleg petrezselyemzölddel, snidlinggel.  Egy ilyen saláta ideális például grillezett ételekhez.

Brokkoli. A brokkolit általában főzzük vagy blansírozzuk, de szintén fogyasztható nyersen. A karfiolhoz hasonlóan készülhet belőle saláta.

Emellett egyre népszerűbb turmixolva más zöldségekkel, gyümölcsökkel.

Miket jó kombinálni a brokkolival egy ilyen italban? Lehet narancs, banán, kivi, ananász, adhatunk hozzá menta vagy spenót levelet, társíthatjuk uborkával vagy zellerrel is. Igazi frissítő vitaminbomba lesz belőle.

Csiperke gomba. A szokásos szendvicset feldobhatjuk egy-két szelet gombával, vajjal és sóval. 

Előételként tálalható majonézmártással vagy salátával, nyers brokkolival, fetasajttal és napraforgómaggal.

Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a gomba nehezen emészthető, ezért csak kis adagot együnk belőle egyszerre. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kecskesajt sült dióval, áfonyával

Tusz Emese élete alapjaiban megváltozott, amikor otthagyta tanári állását, és kecskesajtkészítéssel kezdett foglalkozni. Azt mondja, nem bánta meg a döntést, imádja a szabadságot és a kreativitást, amit az új munkája nyújt.

A stresszhatás jót tesz a növényeknek?

Sokáig a tökéletes és sértetlen növények termesztésén volt a hangsúly. Egy új kutatás szerint azonban nem baj, ha egy kicsit megsérülnek és stresszhatás éri őket. Sőt, előnyü(n)kre válhat! Egészségesebb lesz a termésük.

Már dolgoznak a "vegán csirkén"

Az Egyesült Királyság legnagyobb pékséglánca már dolgozik egy csirkehúst helyettesíteni kívánó vegán terméken. A vásárlók imádták a növényi "kolbásszal" töltött péksüteményüket, ezért tovább bővítik az izgalmas ízvilágú vegán menüt.

A ginkgo biloba fák soha nem halnak meg - A kutatók azt hiszik, tudják miért

Egyszerűen nincs beprogramozva az öregedésre, és egész életében a betegségek, valamint az aszály okozta betegségek leküzdését segítő kemikáliákat termel a páfrányfenyő - állapították meg amerikai és kínai kutatók, megfejtve a fafaj hosszú életének titkát. A prehisztorikus korból származó növény maradványait 200 millió éves kövületekben is megtalálták.

Gyorsabb, egyszerűbb metszés: a szőlőültetvények előmetszése

A szőlőültetvények metszése alapvető termesztéstechnológiai művelet, melyet kézzel vagy gépesítve, de minden ültetvényben elvégzünk. Az előmetszéssel megkönnyíthetjük a metszést végzők munkáját és lerövidíthetjük az erre fordított időt.

Inváziós bambusz

Mind több gondot okoz Nagy-Britanniában a sok kertbe ültetett, igen dekoratív, gyorsan növő, örökzöld, kiváló térhatároló, de rendkívül erősen sarjadó, már-már invazív növénnyé váló botnád, illetve bambusz (egyelőre még nem sorolták az üldözendő és irtandó idegenhonos inváziós fajok közé).

Megtartó anyaföld

Azok többsége, akik a magyar nemzet jövőjéért felelősséget éreznek, egyetértenek abban, hogy a globalizációval járó kihívások közül az egyik legnagyobb probléma a szülőföldről való elvándorlás. Az ősi föld elhagyása a kárpátaljai magyarok körében oly jelentős mértékűvé vált a mögöttünk hagyott években, hogy egyik napról a másikra megállítani lehetetlen.

Az éghajlatváltozás lesz a Grüne Woche 2020 fő témája

A fenntarthatóság, a természeti erőforrások megőrzése és a környezetbarát termelési módszerek lesznek a leginkább terítéken a világ vezető mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti vásárán. Még meg sem nyílt a kiállítás, máris rekordok születtek: 72 országból több mint 1800 kiállító mutatja be termékeit. A partnerország idén Horvátország, amely „A mezőgazdaság kultúráját” viszi el Berlinbe.

Forralt bor: egy igazi lélekmelengető ital

A tél mindezidáig megtréfált bennünket. Az igazi forraltborfogyasztók legnagyobb bánatára nem jöttek igazán a hidegek, az arcra piros színt festő, a kezünket gémberítő zimankó. Pedig a forraltborhoz nem csak megfelelő alapanyagok, hanem megfelelő külső körülmények is szükségeltetnek.

Lisztharmat, varasodás, és a többi klasszikus almabetegség – mire számíthatunk az idén?

Almatermésű gyümölcsféléinket 2019-ben sem kímélték a betegségek, és talán nem lep meg senkit, ha kijelentjük, hogy az idén is lesz velük növényvédelmi tennivaló. De lássuk részletesebben, milyen következtetések vonhatók le az egyes károsítók tavalyi aktivitásából.