Back to top

Számtalan hétvégi program várja a kirándulókat a Bükkben és a Mátrában

Hétvégén változatos időjárásra lehet számítani. Napsütés, borult ég és helyenként zivatarok fogják váltani egymást. Hét közben több alkalommal hullott intenzív csapadék, ennek köszönhetően az erdei földutak, ösvények sárosak, csúszósak.

Sáros, csúszós erdei ösvények
Sáros, csúszós erdei ösvények
Fotó: Vigh Ilona
Az aszfaltozott utakra, köztük a kerékpározásra kijelölt erdészeti utakra is, a hirtelen lezúduló és lefolyt csapadék sok helyen törmeléket rakott le.

Műszaki átvétel – minden kivágott idős erdő helyén több ezer faegyed fejlődik

Sokan nem tudják, hogy az igen szigorú, magyar erdőtörvény szerint, minden kivágott erdő helyén új erdőt kell létrehozni az erdészeti hatóság előírásait, az úgynevezett erdőtervet követve.

Ezekben a fiatal erdőkben augusztusban is zajlik a hatósági bejárás, az úgynevezett erdősítések műszaki átvétele. Ilyenkor

az erdészeti hatóság szakemberei megvizsgálják, hogy a letermelt erdők helyén, milyen erdőt hozott létre az erdészet.

A hatóság vizsgája az erdőterv megvalósulását és az erdőtörvény előírásainak teljesülését, mely a fák darabszámára, fafajára, méretére, eredetére is kiterjed.

Erdészeti Nyílt Napok

Szeptemberben ismét kinyitja kapuit az erdő, az Erdészeti Nyílt Napok alkalmával. (Eger, szeptember 6; Mátrafüred, szeptember 26.) A látogatók ezúttal is találkozhatnak erdészekkel, vadászkutyákkal és az erdő rovarjaival. Megismerhetik a fa életét csemetekorától bútorrá válásáig. Megkóstolhatják az őszi gyümölcsöket és különféle termések felhasználásával készíthetnek ajándéktárgyakat.

NE halogassa a regisztrációt, csoportok jelentkezését várják a rendezveny@egererdo.hu e-mail címen!

Hétvégi programajánló

Mátravasút
Mátravasút
Fotó: Juhász Gergő
Hétvégén nemcsak a kisvonatok, hanem rengeteg program várja a nyaralókat. Felsőtárkányban a Rétesnapokon megkóstolhatjuk az igazi tárkányi sós rétest. A Felső-Mátrába Falunapi programok csalogatják a friss levegőre és a hűsölni vágyókat. Szilvásváradon, a Szalajka-völgy bejáratánál pedig kézműves vásár várja a vendégeket.

Forrás: 
EGERERDŐ Zrt. sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erős keresletre támaszkodhat a faipar

Kreatív iparág lett a faipar Magyarországon, de az olcsó ázsiai import nagy kihívás. Az európai fogyasztókhoz hasonlóan a magyarok is gyakran vásárolnak drágább nyugat-európai termékek helyett például kínait.

Öt őszi növény, ami mérgező lehet a kutyákra

A házi kedvencünkkel való őszi séták alatt gyönyörködhetünk a színes természetben, de ne feledkezzünk meg arról, hogy az összegyűlt levelek alatt is ott lapulhatnak a kutyánk számára mérgező növények.

A természet utat mutat

A természet utat mutat, megadja az utasításokat, és ezekkel élni kell, méghozzá szabadon, erőlködés nélkül – fogalmazott Páli Barna, akivel párja, Lampert Mária társaságában találkoztunk Alsópáhokon, annak is festői vasboldogasszonyfai részében, ahová letelepedett családjával. Állatokat tartanak, egy különleges gyümölcsöst művelnek, ottjártunkkor éppen jurtát építettek, és kertet is terveznek.

Égi mentők

Erdőn-mezőn túrázó, hegyen-völgyön barangoló embert egy pillanat alatt érhet baleset. Ha nagy a baj, az égiek segítségét kérjük. És a gondviselés „kétkezi” képviselői le is szállnak hozzánk a magasból. Sárga helikopterrel érkeznek, és légimentőknek hívják őket.

Növelte az erdőtelepítésre adható támogatás mértékét az Agrárminisztérium

Megjelent a Vidékfejlesztési Program „Erdősítés támogatása” című felhívásának módosítása, mely megemelt támogatással és további jelentős kedvezményekkel kívánja ösztönözni a gazdálkodók erdőtelepítési beruházásait.

Sárgulnak a széncinegék, de nem az irigységtől

A Pilisi Parkerdő Zrt. és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Viselkedésökológiai Csoportja együttműködésével lassan négy évtizede folynak ornitológiai kutatások egy erre kijelölt gyertyános-tölgyesben a Szentendrei Erdészethez tartozó Málnás-hegyen. A kutatók nemrégiben kimutatták, hogy a kísérleti terület augusztusi csapadékviszonyaival és hőmérsékleti jellegzetességeivel összefügg a cinegék színezete.

Sasbérc-kilátó

Nógrád megye szívében a Cserhát lankás lejtői, hegyei és dombjai között bújik meg a méltán híres és egyedülálló Sasbérc-kilátó. A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő mutatós építmény 2017 őszétől felújítva várja a kirándulókat Buják község határában.

Országos rendezvénysorozat indul „A Táj Nemzetközi Napja” alkalmából

Az Európa Tanács kezdeményezésére az Európai Táj Egyezmény megnyitásának napját, október 20-át 2017-től A Táj Nemzetközi Napjaként ünnepeljük Európa-szerte. Idehaza több szervezet is csatlakozott a kezdeményezéshez, és idén is változatos programokkal igyekeznek felhívni a tájaink értékeire és védelmére a lakosság figyelmét. Ebben az Agrárminisztérium és a Belügyminisztérium mintaprojektjei is segítséget nyújtanak.

Az erdő volt a középpontban Nyíregyházán

Számos programmal készült a XXIII. Erdők Hetére a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete és a Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola.

Unilever - 100 ezer tonnával kevesebb műanyag

Az Unilever 2025-ig több mint százezer tonnával csökkenti a felhasznált műanyag csomagolóanyagok volumenét, és a felére csökkenti a felhasznált "szűz" (azaz nem újrahasznosított, közvetlenül kőolajból készülő) műanyagok mennyiségét - közölte a világ egyik legnagyobb, fogyasztási cikkeket gyártó vállalata az MTI-vel kedden.