Back to top

Számtalan hétvégi program várja a kirándulókat a Bükkben és a Mátrában

Hétvégén változatos időjárásra lehet számítani. Napsütés, borult ég és helyenként zivatarok fogják váltani egymást. Hét közben több alkalommal hullott intenzív csapadék, ennek köszönhetően az erdei földutak, ösvények sárosak, csúszósak.

Sáros, csúszós erdei ösvények
Sáros, csúszós erdei ösvények
Fotó: Vigh Ilona
Az aszfaltozott utakra, köztük a kerékpározásra kijelölt erdészeti utakra is, a hirtelen lezúduló és lefolyt csapadék sok helyen törmeléket rakott le.

Műszaki átvétel – minden kivágott idős erdő helyén több ezer faegyed fejlődik

Sokan nem tudják, hogy az igen szigorú, magyar erdőtörvény szerint, minden kivágott erdő helyén új erdőt kell létrehozni az erdészeti hatóság előírásait, az úgynevezett erdőtervet követve.

Ezekben a fiatal erdőkben augusztusban is zajlik a hatósági bejárás, az úgynevezett erdősítések műszaki átvétele. Ilyenkor

az erdészeti hatóság szakemberei megvizsgálják, hogy a letermelt erdők helyén, milyen erdőt hozott létre az erdészet.

A hatóság vizsgája az erdőterv megvalósulását és az erdőtörvény előírásainak teljesülését, mely a fák darabszámára, fafajára, méretére, eredetére is kiterjed.

Erdészeti Nyílt Napok

Szeptemberben ismét kinyitja kapuit az erdő, az Erdészeti Nyílt Napok alkalmával. (Eger, szeptember 6; Mátrafüred, szeptember 26.) A látogatók ezúttal is találkozhatnak erdészekkel, vadászkutyákkal és az erdő rovarjaival. Megismerhetik a fa életét csemetekorától bútorrá válásáig. Megkóstolhatják az őszi gyümölcsöket és különféle termések felhasználásával készíthetnek ajándéktárgyakat.

NE halogassa a regisztrációt, csoportok jelentkezését várják a rendezveny@egererdo.hu e-mail címen!

Hétvégi programajánló

Mátravasút
Mátravasút
Fotó: Juhász Gergő
Hétvégén nemcsak a kisvonatok, hanem rengeteg program várja a nyaralókat. Felsőtárkányban a Rétesnapokon megkóstolhatjuk az igazi tárkányi sós rétest. A Felső-Mátrába Falunapi programok csalogatják a friss levegőre és a hűsölni vágyókat. Szilvásváradon, a Szalajka-völgy bejáratánál pedig kézműves vásár várja a vendégeket.

Forrás: 
EGERERDŐ Zrt. sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vissza kell hozni a neves elődök tudását az erdő- és vadgazdálkodásban

A 2021-es világkiállításra vissza kell hozni a neves elődök tudását az erdő- és vadgazdálkodásban – mondta az Egy a természettel Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás és az ehhez kapcsolódó rendezvénysorozat lebonyolításáért felelős kormánybiztos.

Szarvasbőgés-hallgató vonatozást rendeztek Pálházán

A korábbi évek hagyományainak megfelelően idén is megrendezte az ÉSZAKERDŐ Zrt. a Szarvasbőgés-hallgató vonatozást a Pálházi Állami Erdei Vasúton.

A Szilvásváradi pisztránggal bővült a földrajzi árujelzővel védett magyar termékek köre

Az Európai Bizottság első alkalommal részesített oltalomban egy magyar édesvízi hal elnevezést. A Szilvásváradi pisztráng oltalom alatt álló földrajzi jelzésként történő bejegyzését tanúsító oklevelet Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős biztos adta át Nagy István agrárminiszternek a Mezőgazdasági és Halászati Tanács szeptember 21-i brüsszeli ülése előtt.

Válasszuk a hazait, ezzel magyar munkahelyeket támogatunk és védjük a környezetet

Az idei év megmutatta, hogy a globalizáció következtében mennyire kiszolgáltatottá vált a világ, és hogy mennyire fontos az önellátás. Világossá vált, hogy Magyarország mezőgazdasága és élelmiszeripara kiválóan helyt állt a legnehezebb járványos időszakban is – mondta az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a XI. Duna-Tisza Közi Agrárexpo megnyitóján.

És ön szavazott már?

Az Ökotárs Alapítvány közreműködésével az idén is megrendezik az Év Fája versenyt, mely a közvetlen környezetünkben élő fákra, valamint a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére hívja fel a figyelmet. A versenyre bárki nevezhetett egy egyedi fát, a kritérium, hogy egy történetet is írjon mellé, amely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt nevező közösség számára.

100 éve született a hazai fenntartható erdőgazdálkodás úttörője

Amikor Dr. Madas László, a Pilisi Parkerdőgazdaság egykori alapító igazgatója a Visegrádi-hegységben megkezdte a mai örökerdő-gazdálkodás alapjául szolgáló úgynevezett szálaló erdők kialakítását, még szó sem volt klímaváltozásról.

Amit egy gombagyűjtőnek tudni illik

Szeptember beköszöntével a természetkedvelők előszeretettel töltik szabadidejük jó részét az erdőket járva, nem ritkán gombát is gyűjtve. Cikkünkben összeszedtünk néhány jó tanácsot azok számára, akik kacérkodnak a gombaszedés gondolatával.

Zarándokúton Bedgeburyben

Ezúttal a Bedgebury Nemzeti Fenyőgyűjtemény érdekességeit gyűjtöttük össze. A Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány megalakulásakor kitűzött célok között első helyen szerepel a természetismereti műveltség terjesztése, a szakismereti és alkalmazott botanikai – elsősorban a környezetvédelmi és tájesztétikai –, mai kifejezéssel környezettudatos nevelés.

Ismét elindul a Vadászkürt Expressz

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. idén is megrendezi a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton a Vadászkürt Expressz elnevezésű programját, melynek úti célja ezúttal Garadna.

Fokozódik a csapadékhiány

A szeptember eleje tartó csapadékmentes idő miatt az elvetett repcének már égető szüksége lenne egy kiadós, áztató esőre. Erre sajnos az előttünk álló 6-8 nap során sem mutatkozik esély. A mai hidegfront csak elszórt záporokat, zivatarokat okoz, a nappali felmelegedést viszont jócskán visszaveti. A front nyomában megerősödő szél többfelé okozhat gyümölcshullást és ezzel károkat.