Back to top

Számtalan hétvégi program várja a kirándulókat a Bükkben és a Mátrában

Hétvégén változatos időjárásra lehet számítani. Napsütés, borult ég és helyenként zivatarok fogják váltani egymást. Hét közben több alkalommal hullott intenzív csapadék, ennek köszönhetően az erdei földutak, ösvények sárosak, csúszósak.

Sáros, csúszós erdei ösvények
Sáros, csúszós erdei ösvények
Fotó: Vigh Ilona
Az aszfaltozott utakra, köztük a kerékpározásra kijelölt erdészeti utakra is, a hirtelen lezúduló és lefolyt csapadék sok helyen törmeléket rakott le.

Műszaki átvétel – minden kivágott idős erdő helyén több ezer faegyed fejlődik

Sokan nem tudják, hogy az igen szigorú, magyar erdőtörvény szerint, minden kivágott erdő helyén új erdőt kell létrehozni az erdészeti hatóság előírásait, az úgynevezett erdőtervet követve.

Ezekben a fiatal erdőkben augusztusban is zajlik a hatósági bejárás, az úgynevezett erdősítések műszaki átvétele. Ilyenkor

az erdészeti hatóság szakemberei megvizsgálják, hogy a letermelt erdők helyén, milyen erdőt hozott létre az erdészet.

A hatóság vizsgája az erdőterv megvalósulását és az erdőtörvény előírásainak teljesülését, mely a fák darabszámára, fafajára, méretére, eredetére is kiterjed.

Erdészeti Nyílt Napok

Szeptemberben ismét kinyitja kapuit az erdő, az Erdészeti Nyílt Napok alkalmával. (Eger, szeptember 6; Mátrafüred, szeptember 26.) A látogatók ezúttal is találkozhatnak erdészekkel, vadászkutyákkal és az erdő rovarjaival. Megismerhetik a fa életét csemetekorától bútorrá válásáig. Megkóstolhatják az őszi gyümölcsöket és különféle termések felhasználásával készíthetnek ajándéktárgyakat.

NE halogassa a regisztrációt, csoportok jelentkezését várják a rendezveny@egererdo.hu e-mail címen!

Hétvégi programajánló

Mátravasút
Mátravasút
Fotó: Juhász Gergő
Hétvégén nemcsak a kisvonatok, hanem rengeteg program várja a nyaralókat. Felsőtárkányban a Rétesnapokon megkóstolhatjuk az igazi tárkányi sós rétest. A Felső-Mátrába Falunapi programok csalogatják a friss levegőre és a hűsölni vágyókat. Szilvásváradon, a Szalajka-völgy bejáratánál pedig kézműves vásár várja a vendégeket.

Forrás: 
EGERERDŐ Zrt. sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem vitték el a gólyák a nyarat

A néphagyomány úgy tartja, a gólyákkal érkezik a tavasz, és amikor útra kelnek elviszik magukkal a nyarat. Ám az idén úgy tűnik, a nyár még legalább egy hónapig marad. Ez jó hír az aratásra készülőknek, a borászoknak, az utószezonban nyaralóknak, ám ellentmond a több száz éves megfigyeléseknek. Kezdhetünk hozzászokni, hogy az időjárást figyelve nem jön be az évszázados forgatókönyv?

A magyar erdők királya

Nem feledkezhetünk meg a zalai, somogyi, valamint a gemenci gímszarvas állományunkról, amely hungarikummá vált. A híres gímszarvas állomány megőrzéséhez azonban továbbra is elengedhetetlen a megfelelő szakmai ismeret és a szarvassal való gazdálkodás.

"Érlelő" időjárás jő

A napraforgó, a kukorica és a gyümölcsök érési folyamatainak kedvezni fog a következő napokban várható meleg, nagyrészt száraz időjárás. A repce vetésének talaj-előkészítéséhez az ország nagyobb részén ideális a talaj fölső rétegének nedvességtartalma.

Oroszországi erdőtüzek: miért veszélyes a meggyulladt tőzegláp?

Előfordulhat, hogy az Oroszországban égő tőzeglápok maguktól nem alszanak ki, ez azért veszélyes, mert akár 100-szor több széndioxid kerül a levegőbe, mint az erdőtüzek miatt.

Jogszerű faanyag-kereskedelemmel a magyar erdők védelméért

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a magyar erdő- és favagyon, valamint a jogkövető faanyagkereskedők védelme érdekében a hazai faanyagkereskedelmi lánc egészét felügyeli. A hatóság az eddigi ellenőrzések tapasztalatai alapján összegezte a fatermékek jogszerű kereskedelmének alapvető követelményeit. Az összefoglaló tájékoztató ezentúl minden érdeklődő számára elérhető a Nébih honlapján.

Javában zajlik a Vilmos körte szedése

Javában zajlik a Vilmos körte szedése. Az előzetes adatok alapján idén a megszokottnál 20-25 százalékkal kevesebb, mintegy 25 ezer tonnányi lehet a hazai termés körtéből, a minőség megfelelőnek ígérkezik – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

Hulló kövei miatt veszélyes lett a Rám-szakadék

Bár szabad szemmel nem lehet látni, folyamatosan mozognak – más szóval borjadzanak – bolygónk hegyei, és a jelenséget nemcsak a föld mélyéről feltörő erők, de a jég is okozza

A fölmelegedéssel új kártevők jelentek meg

Az idén a mezőgazdaságban az időjárási károk minden fajtáját megéltük, szeszélyes váltakozásban. Nem csoda, hogy a debreceni FarmerExpo kertészeti tanácskozása az éghajlatváltozásról és annak következményeiről szólt. Előrejelzések szerint a hőmérséklet biztosan emelkedni fog, a csapadékmennyiség kevésbé változik, de a rövid, intenzív esők közt hosszabb száraz időszakok várhatók.

Erdők a főváros szomszédságában

A magyar erdők az ország leglátogatottabb turisztikai célpontjai. Ezen belül is kiemelkedik Budapest térsége. A fővárosi és az azt körülölelő erdők 2 millió ember számára nyújtanak természetes környezetet, nélkülözhetetlen tiszta ivóvizet, jó levegőt. Mindez magától értetődőnek tűnik, valójában azonban komoly munka eredménye, amelyen már 50 éve dolgoznak a Pilisi Parkerdő erdészei.

Selmeci hagyományok: Valétálás

„Hogy mit jelent a ballagás a selmeci diáknak, azt – úgy vélem – csak ennek az alma maternek fia tudja megérteni. Nincs mit szégyenkeznünk azon, hogy még a vén professzoroknak is könnybe lábad a szemük, amikor látják a zöldszalagos menetet.” – írta Roth Gyula professzor 1943-ban a Bástyánk című főiskolai lapban.