Back to top

Számtalan hétvégi program várja a kirándulókat a Bükkben és a Mátrában

Hétvégén változatos időjárásra lehet számítani. Napsütés, borult ég és helyenként zivatarok fogják váltani egymást. Hét közben több alkalommal hullott intenzív csapadék, ennek köszönhetően az erdei földutak, ösvények sárosak, csúszósak.

Sáros, csúszós erdei ösvények
Sáros, csúszós erdei ösvények
Fotó: Vigh Ilona
Az aszfaltozott utakra, köztük a kerékpározásra kijelölt erdészeti utakra is, a hirtelen lezúduló és lefolyt csapadék sok helyen törmeléket rakott le.

Műszaki átvétel – minden kivágott idős erdő helyén több ezer faegyed fejlődik

Sokan nem tudják, hogy az igen szigorú, magyar erdőtörvény szerint, minden kivágott erdő helyén új erdőt kell létrehozni az erdészeti hatóság előírásait, az úgynevezett erdőtervet követve.

Ezekben a fiatal erdőkben augusztusban is zajlik a hatósági bejárás, az úgynevezett erdősítések műszaki átvétele. Ilyenkor

az erdészeti hatóság szakemberei megvizsgálják, hogy a letermelt erdők helyén, milyen erdőt hozott létre az erdészet.

A hatóság vizsgája az erdőterv megvalósulását és az erdőtörvény előírásainak teljesülését, mely a fák darabszámára, fafajára, méretére, eredetére is kiterjed.

Erdészeti Nyílt Napok

Szeptemberben ismét kinyitja kapuit az erdő, az Erdészeti Nyílt Napok alkalmával. (Eger, szeptember 6; Mátrafüred, szeptember 26.) A látogatók ezúttal is találkozhatnak erdészekkel, vadászkutyákkal és az erdő rovarjaival. Megismerhetik a fa életét csemetekorától bútorrá válásáig. Megkóstolhatják az őszi gyümölcsöket és különféle termések felhasználásával készíthetnek ajándéktárgyakat.

NE halogassa a regisztrációt, csoportok jelentkezését várják a rendezveny@egererdo.hu e-mail címen!

Hétvégi programajánló

Mátravasút
Mátravasút
Fotó: Juhász Gergő
Hétvégén nemcsak a kisvonatok, hanem rengeteg program várja a nyaralókat. Felsőtárkányban a Rétesnapokon megkóstolhatjuk az igazi tárkányi sós rétest. A Felső-Mátrába Falunapi programok csalogatják a friss levegőre és a hűsölni vágyókat. Szilvásváradon, a Szalajka-völgy bejáratánál pedig kézműves vásár várja a vendégeket.

Forrás: 
EGERERDŐ Zrt. sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Klímaváltozás: halálra főtt félmillió kagyló

Az elpusztult kagylókra Új-Zéland partjainál, a sziklák között elterülve bukkantak rá, az emelkedő hőmérséklet miatt gyakorlatilag élve megfőttek. A szakértők szerint a jövőben hasonló jelenségekre lehet számítani a klímaváltozás miatt.

Jenga torony Piliscsaba felett

A Pilisi Parkerdő erdeit évente 25 millió alkalommal látogatják meg a kirándulók, és a fennállásának 50 éves jubileumát ünneplő erdőgazdaság számos, erdőjárók által kedvelt turisztikai látványossággal is büszkélkedhet. Ilyen a Nagy-Kopasz tetején álló, logikai-ügyességi játék ihlette Dévényi Antal-kilátó, melyről páratlan panoráma nyílik a Vörösvári-medencére.

Elnézték a naptárt a növények?

Annyira enyhe volt a tél Olaszországban, hogy van olyan zöldség és gyümölcs, ami akár egy hónappal korábban teremhet a vártnál. A gazdák aggódnak, egyrészt mert nem múlt még el a kései fagyok veszélye, másrészt, mert lehetetlen így előre tervezni az értékesítési szezont.

A növénytermesztésben várhatóan idén is a jég okozza majd a legtöbb mezőgazdasági kárt

Az egyre gyakrabban előforduló, és egyre szélsőségesebbé váló időjárási jelenségek a tavalyi évben is komoly hatással voltak a mezőgazdasági tevékenységre, idén pedig már az év elején nagy károkat okozott a Ciara viharciklon a mezőgazdasági épületekben, vagyontárgyakban. Az egyik legnagyobb mezőgazdasági biztosító adatai szerint a legjellemzőbb kár 2019-ben a jégeső volt.

Adómentesség a méhészeti termékekre

A kormány klíma- és természetvédelmi akciótervével összhangban az Agrárminisztérium további klímavédelmi intézkedéseket is indít természeti környezetünk megóvása érdekében. Az erdősítésen és az öntözésfejlesztésen túl a méhészek támogatása is fontos alappillére a klímavédelemnek.

Természeti értékeink megóvása

Hazánk természeti értékeinek védelme nemcsak jóllétünk, hanem országunk versenyképessége miatt is kulcsfontosságú. Az agrártárca a többi között szemléletformáló kezdeményezésekkel és hiánypótló szakmai kiadványokkal igyekszik rávilágítani erre, hogy egyre nagyobb teret kaphassanak a környezetkímélő és fenntartható gazdálkodási gyakorlatok.

Hazaérkezett Gyöngyi gőzös

2018-ban kezdődött meg a Mátravasút Gyöngyös-Lajosháza-vonali pályájának és az üzemhez tartozó gördülő állománynak a felújítása, 635 millió forint kormányzati támogatás segítségével. Elsőként a pályaszakasz újult meg, majd ezt követte a járművek korszerűsítése.

Téli agrárképzés – egyetemi szinten

A KITE Zrt. komolyan gondolja, hogy a mezőgazdaságban a minél magasabb szintű tudás elsajátítása az előrelépés záloga. Ennek jegyében január 27–31. között növényvédelmi és precíziós gazdálkodási továbbképzést tartott a vállalat Hévízen, elsősorban növényvédelemben is járatos gazdálkodóknak, bár az egyhetes program első napján az ágazat általános és időszerű kérdéseiről rendeztek előadásokat.

Fiatal intézmény nagy múlttal

Három évvel ezelőtt adták át Sopronban a Károly-magaslati Ökoturisztikai Látogatóközpontot, amelyben az erdők élővilágát bemutató kiállítások mellett a Kőhalmy Vadászati Múzeum gyűjteményei, valamint a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. erdészeti erdei iskolája is helyet kapott.

Pompázik a kikeleti hóvirág a Duna-menti ligeterdőkben

A legtöbb kora tavaszi, lombfakadás előtt virágzó társához hasonlóan a hóvirág virágzása is erősen függ az időjárástól. Az idei enyhe tél hatására a Kiskunság ártereiben is a szokásosnál hamarabb kezdett nyílni a kikeleti hóvirág, meseszép szőnyeggel borítva be az erdők alját.