Back to top

Robotos fejés a csömöri tanyán

Huszonegy évvel ezelőtt 2 hektáron és két sportlóval kezdődött Csömörön Koronczai Gábor farmjának története. Folyamatos fejlesztéssel ma már 70 magyartarka szarvasmarha, a 10 bokszos istállóban lakó lovak, sertések és ház körüli baromfifélék takarmányát állítja elő a farm körül fekvő 7,5 hektár saját és 80 hektár bérelt földön, a település egyetlen állattenyésztő családi gazdaságaként.

A másfél éve kifejlesztett holland csúcsrobotot forgalmazó veresegyházi Dairy Ép Kft. számítása szerint év végére harminc Lely A5 fejőautomata lesz Magyarországon
A másfél éve kifejlesztett holland csúcsrobotot forgalmazó veresegyházi Dairy Ép Kft. számítása szerint év végére harminc Lely A5 fejőautomata lesz Magyarországon
A 70 szarvasmarhából most éppen 18 a fejt állat, a többi bika vagy üsző. A 18 tehén reggel-este elvben 1–1 óra alatt megfejhető lenne, de most már a kárpátaljai és erdélyi magyar vendégmunkások is elmaradoztak.

– A munkaerőhiány vitt rá, hogy 10 hónapja, Magyarországon harmadikként rászánjam magam a Lely A5 típusú fejőrobot beállítására – mondta el a június első napjaiban munkára fogott szerkezetről a gazda, Koronczai Gábor. – Egy automata 50–70 fejőstehén kiszolgálására alkalmas, vagyis ha a technológiával,

a robottal és a járulékos építési költségekkel számolva 40 millió forintos beruházás egy állatra eső fajlagos költségét nézem, akkor az én 18–20 egyedes állományomnak luxus a fejőautomata.

Viszont ha nem költök rá, akkor gyorsan fel kellett volna adnom mindazt, amit 21 év alatt önerőből felépítettem, illetve így lehetőségem van a további fejlesztésre, nevezetesen még tíz jól tejelő tehén beállítását tervezem.

Koronczai Gábor a tejkonyhában zacskózza a nyers, forralás után fogyasztható tejet. Az állomány további bővítésének a robot beszerzése volt az előfeltétele
Koronczai Gábor a tejkonyhában zacskózza a nyers, forralás után fogyasztható tejet. Az állomány további bővítésének a robot beszerzése volt az előfeltétele
– Önerőből, azaz hitel és pályázati támogatás nélkül?

– Most először, a fejőrobot miatt gondolkodtam a hi­telen, de végül sikerült családi segítséggel máshogy megoldanom. Egyszer, még 2010 előtt akartam állami támogatást igényelni, de nem fogadták be a pályázatomat. Az uniós forrásokat igyekszem mind kihasználni. Észnél kell lenni, mert sokféle jogcímen lehet pénzhez jutni.

A másik fő támaszom a biojellegű gazdálkodás. Az általam használt 85 hektárból csak a ház körül 5 hektár a legelő, vagyis nem erre építem az állatok takarmányozását.

A magam termelte gabonának viszont nem kell étkezési minőségűnek lennie, vagyis minimalizálható a vegyszerköltség. Az országban Csömörön a legnagyobb a „lósűrűség”. Az egymást érő lovardáknak köszönhetően folyamatosan trágyázni tudom a földjeimet, a saját tehéntrágyámat pedig eladom. Így tudtam elérni, hogy 11 éve változatlan áron, 210 forintért viszem házhoz a tejem literjét.

– Kik a vevői?

– 2002 óta főleg Csömörre, Árpádföldre, Cinkotára, napi 20–25 címre, magam hordom szét a tejet esténként. Nagyobb tételekért például Zuglóból is jönnek hozzám. Ami megmarad a napi 200 liternyi, 3,5–4 százalékos zsírtartalmú tejből, abból különféle ízesítésű sajtok, zsíros túró, tejszín lesz. A lágy jellegű sajtom 1 kilójához 10 liter tejet használok. Be kell valljam, amikor elkezdtem a sajtkészítést, még nem ízlett a saját portékám. Most már kibékültem vele.

– Nem lenne egyszerűbb egy-egy fuvarral az Auchan vagy a környékbeli kisebb üzletek polcait megcéloznia?

– Egyszer kacérkodtam a csömöri Auchannal, de olyan mennyiségben nem tudnék folyamatosan szállítani.

(illusztráció)
(illusztráció)

– Az eltelt 21 évben a farm szempontjából mikor volt a legjobb a gazdasági környezet?

– A munkaerőhiányon túlmenően sajátos módon úgy érzékelem, hogy mostanában több pénz van a családok kasszájában. A megrendelőim köréből egyre többen megtehetik, hogy nyáron vakációzzanak, és akkor lemondják a tejet. Amikor pedig visszatérnek, eltelik egy kis idő, mire újra hívnak, vagy szájhagyomány útján mások keresnek meg. Mintha a nyaralás alatt hozzászoknának a kényelemhez, hogy – az én nyers tejemmel ellentétben – a jóval soványabb boltit nem kell forralni.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/31 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Átszervezés - de a reformokra várni kell

Alaposan felkavarta a romániai politikai életet a Nemzeti Liberális Párt által alakított kormánnyal szemben benyújtott bizalmatlansági indítvány február 5-ei elfogadása. Az alig néhány hónappal ezelőtt alakult kormány bukásához hozzájárult, hogy pár nappal korábban 25 sürgősségi kormányrendeletet fogadott el, ezzel érzékeltetve, hogy a parlament „feje fölött” kívánná vezetni az országot.

KSH: nagy különbségeket takar a mezőgazdasági árak szolid emelkedése

Tavaly decemberre a novemberi 5,2 százalékosról 0,6 százalékponttal 4,6 százalékosra szelídült a mezőgazdasági felvásárlási árak éves emelkedése, annak ellenére is, hogy a sertések felvásárlási ára 49,5 százalékkal magasabbra szökött - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján elérhető legfrissebb adatokból. A decemberi drágulás mértéke az egész évi 5,4 százalékos átlagnál is hajszállal alacsonyabb volt.

Hatékonyabb, fenntarthatóbb gazdálkodás a FIELD MANAGER új funkcióival

Magyarországon a PREGA Konferencián mutatta be a BASF a FIELD MANAGER új funkcióit. Új tápanyag- és pufferzóna-menedzsment funkciókat indítanak az egész világon. A xarvio™ FIELD MANAGER alkalmazást már világszerte 17 000 gazdálkodó használja összesen több mint kétmillió hektár művelt területen. A beruházások jobb megtérüléséhez vezetnek és fenntarthatóbb gazdálkodást eredményeznek.

Új nyomtatvány szükséges a lovas szolgáltatási vizsgákhoz

A Nébih felhívja a lovas szolgáltatók figyelmét, hogy az e tevékenységbe bevont lovak jelentős részének lejárt a hatósági bizonyítványa. Az előírások szerint a vizsgálatot ötévente meg kell ismételni. A Nébih oldalán elérhető a bizonyítvány megszerzéséhez szükséges bejelentő nyomtatvány.

Hamburger NASA-módra

A levegő szén-dioxid tartalmából készítenek húspótló élelmiszert. A NASA által felfedezett eljárás kevésbé káros a természeti erőforrásokra, mint az alternatív, növényi alapú húskészítmények előállítása.

Szigorodó antibiotikum-használati szabályok az állattenyésztésben

Néhány évtizede az állattartók még betegségmegelőzésre vagy hozamfokozóként is használták az antibiotikumokat. Ott volt például a „kakasos por” néven ismert csodaszer, amit mindenható gyógyszerként használtak a háztáji sertés-, baromfi- és nyúlállományokban, bármiféle javallat vagy kontroll nélkül.

Időkapszula a Gabonakutatóban

Február 18-án időkapszulát helyeztek el a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kht. új beruházásának alapjában Nagy István agrárminiszter és Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója jelenlétében.

Nem létező állomány után fizetnek EU-támogatást

A romániai állattenyésztők ismét kénytelenek voltak felhívni a mezőgazdasági miniszter figyelmét az EU-hoz való viszony visszáságára. Január 30-án Adrian Oros mezőgazdasági miniszter a Romániai Juhászok Egyesületének meghívására több száz állattenyésztővel, többségükben juhásszal találkozott Nagyszebenben, ahol az állattenyésztési támogatások referenciadátumának megállapítása volt a téma.

Téli agrárképzés – egyetemi szinten

A KITE Zrt. komolyan gondolja, hogy a mezőgazdaságban a minél magasabb szintű tudás elsajátítása az előrelépés záloga. Ennek jegyében január 27–31. között növényvédelmi és precíziós gazdálkodási továbbképzést tartott a vállalat Hévízen, elsősorban növényvédelemben is járatos gazdálkodóknak, bár az egyhetes program első napján az ágazat általános és időszerű kérdéseiről rendeztek előadásokat.

Törvénybe iktatják a vidéki szagokat és hangokat

Franciaországban törvényt hoznak azokról a hangokról és szagokról, amelyek a vidéki élet szerves részei. Erre azért van szükség, mert sok városból vidékre költöző indított pert a kakasok hangos kukorékolása és a trágyák terjengő szaga miatt.