0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az esős idő miatt ismét több a szúnyog

A Balatonnál és a Tisza-tónál folyatódnak a változékony időjárás miatt félbemaradt kezelések. A csornai régióban, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében teljeskörű, földi és légi kémiai beavatkozásokat terveznek a szakemberek, míg Baranya, Somogy és Vas megyében, illetve Mohács térségében, illetve a fővárosban részleges gyérítések lesznek.

A következő napokban több Duna menti területen biológiai lárvagyérítést végeznek az esők miatt vízzel megtelt tenyészőhelyeken.

Az esős idő hatására több területen ismét erősödött a szúnyogártalom. Az elmúlt hetekben kevesebb helyen volt szükség beavatkozásra, de a következő napokban ismét számos térségben kell csökkenteni a vérszívók számát.

Az elmúlt héten a Csepel-sziget településein, Dunaújváros és Szekszárd térségében, a Dráva mentén, a fővárosban, Sopron környékén és több turisztikai területen léptek fel a rovarok ellen. A változékony, gyakran szeles, esős időben sok kezelést az eredetileg tervezett helyett pótnapokon tudtak elvégezni.

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása kedvez az emberek közelében élő fajok szaporodásának.

Közvetlen környezetünkben számos, a szúnyoglárvák kifejlődésére alkalmas vízfelület jön létre, ilyenek a madáritatók, locsolóvízgyűjtők, virágcserepek, gyerekjátékok, stb.

Ha az ezekben összegyűlt vizet kiöntjük, a tároló edényeket pedig lefedjük, jelentős mértékben tudjuk csökkenteni a szúnyogok számát. A ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy plakátot és egy tájékoztatót készített, amelyek az alábbi linkeken érhetők el:

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_plakat.html

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_tajekoztato.html

Az országos szúnyoggyérítési programban tervezett munkákról a települések egyedi értesítést kapnak a kivitelezés pontos időpontjáról és módjáról, valamint ide kattintva is nyomon lehet követni a heti program részleteit:

Forrás: BM OKF