Back to top

Az iskolakertekben nyáron sem áll meg az élet

Újabb mérföldkövéhez érkezett a 2018 szeptemberében indult FÖLDFORGATÓK Iskolakert 2018-2020 program, amely egy kísérleti projekt Nógrád megyére kiterjesztve.

(illusztráció)
(illusztráció)
A megyéből pályázó iskolák közül tíz nyerte el a lehetőséget a programban való részvételre, akik az iskolakert kialakításához és műveléséhez szükséges eszközcsomagot, kertészeti szakmai segítséget kaptak. A program keretén belül az iskolák különböző, az agráriumhoz kapcsolódó programon is részt vesznek - negyedévenként beszámolót készítenek a legfontosabb történésekről.

Az első, őszi negyedév a szakmai felkészülésről szólt, míg

a második, téli időszakban az iskolakertet művelők a tanteremben végezhető tevékenységekkel foglalták el magukat, amely során saját iskolakertlogókat terveztek, madáretetőket, komposztálókat állítottak össze és helyeztek ki.

A harmadik, tavaszi negyedévben az iskolák a nyári fenntartásokkal kapcsolatos tudnivalókkal ismerkedhettek meg Pásztón egy műhelynap keretében, illetve agrárszakképző iskolák tanműhelyeit látogatták meg, ahol megismerkedhettek például a pék szakmával, az állattartással, tehenészettel, a gépészettel és a szántóföldi termesztéssel.

Az Országos Iskolakert-fejlesztési Program keretén belül - amely azért jött létre, hogy egységesítse a különböző szervezetek iskolakertre irányuló kezdeményezéseit – 2019 januárjában indult el az Iskolakerti Alapozó Alprogram, amelynek egyik kiegészítő kategóriáját a Földforgatók programban részt vevő iskolák számára hirdették meg, ezzel a lehetőséggel nyolc iskola élt. Ezen intézmények további eszközcsomagot kaptak, pedagógiai és kertészeti mentorálásban részesültek, illetve a kertvezetőknek 30 órás akkreditált képzésen kellett részt venniük, amelyről tanúsítványt is kaptak.

Az iskoláktól érkezett beszámolók alapján kimondható, hogy minden iskola örül a FÖLDFORGATÓK nyújtotta lehetőségeknek, mindenkinek sikerült a munkatervnek megfelelően kialakítania az iskolakertjét, amit legfőképpen a technikaórákon, illetve az iskola utáni szakkörökön művelnek. A csomagban adott eszközök, vetőmagok nagy segítséget nyújtottak a kert művelőinek, emellett a legtöbb helyen a szülőket is bevonták a feladatokba.

A diákok örömmel ismerkednek a kert nyújtotta újdonsággal és szívesen fogyasztják is el az általuk termesztett növényeket.

A a fiatalok agrárium felé terelésében - ami a program egyik fő célja - eredményként mondható el a diákok pozitív hozzáállása a kertészkedéshez, illetve a fizikai munkához; látva munkájuk eredményét, mely szerint az iskolakertben termesztett zöldségeket, gyümölcsöket az iskolai konyhára, illetve nyári táborokra ajánlják fel, ezeket saját maguk és iskolatársaik is megízlelhetik.

Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ön is mindig kiirtja a gyomokat? Lehet, hogy rosszul teszi

A gyomnövények nem feltétlenül okoznak gondot, egy új kutatás szerint akár hasznosak is lehetnek.

Amivel érdemes kiváltani a krumplit

Régen a szegények krumplija volt, ma a nagyvilág elegáns éttermeiben homár, lazac, fésűkagyló, szarvasgomba társaságában tálalják. A teljesen igénytelen, olcsó zöldséget csodanövénynek tartják. Ez a csicsóka.

ASP: még mindig vannak félreértések

Az elmúlt hónapban, a Nébih és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az ország több városában szervezett tájékoztató fórumokat, amelyeken az országos főállatorvos az ASP-vel kapcsolatos legújabb hírekről és intézkedésekről számolt be. Milyen volt az érdeklődés? Mennyire tűntek partnernek a termelők a védekezéssel, illetve megelőzéssel kapcsolatos teendőkben – kérdeztük a Nébih-től?

„Aggasztóan” fogynak a rovarok és a pókok Németországban

Egyre csökken a rovarok és pókok száma a németországi erdőkben és füves területeken – állítják kutatók, akik szerint az intenzív mezőgazdasági termelés a felelős az „aggasztó” mutatókért.

Véget ért a szezon, de nem múlt el nyomtalanul - Növényvédelmi előrejelzés

Kezdjük meg a fölkészülést a jövő évi növényvédelemre, ehhez pedig legelőször is mérjük fel, hányadán állunk a károsítókkal. Az őszi betakarítás kiváló lehetőség, hogy megismerjük, mennyire fertőzött a terület talajlakó kártevőkkel, a metszés előtti átvizsgálás során pedig gyorsan kiderül, hogy mennyire fertőzöttek a fák.

Nagy István: a méztermelés a jövőnket jelenti

A „mézes reggeli” programot 2007-ben indították el Szlovéniában, hogy felhívják a gyerekek figyelmét a mézfogyasztás fontosságára. Magyarország 2014-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, melynek mostanra már ezernél is több hazai iskola ad otthont. Így történt ez a tolna megyei Tamásiban is, ahol a programot a „Legyen minden nap mézes nap” mézfogyasztás-ösztönző kampány részeként tartották meg.

Dokumentumfilm mutatja be a Janka Tanya autista fiataljait

A Hosszú út című film a tótvázsonyi segítő közösségben élő sérült fiatalok mindennapjairól készült, a társadalmi beilleszkedés bátorító példájáról szól. A dokumentumfilm létrejöttét a SPAR támogatása tette lehetővé.

Fenntartható "okosvárosok" - Országfásításról, városi zöldfelületi rendszerekről az Agrárakadémián

Mi a szerepük a városkörnyéki zárt erdőségeknek a települések klímájának javításában? Miben segítik a szakképzett favizsgálók és faápolók a települések értékes fáinak megóvását? Milyenek a fenntartható, „okosvárosok"? Ezekről a kérdésekről folytattak eszmecserét a szakemberek a Magyar Mezőgazdaság Kft. által a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán rendezett Agrárakadémián.

Gyerekrajzokon a családok kedvenc zöldségei

Idén is nagy sikernek örvendett a Bonduelle óvodásokat és általános iskolásokat megszólító, "A család kedvenc zöldségei" címmel meghirdetett rajzversenye. A díjátadó ünnepséget a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ dísztermében rendezték.

A növények is pánikba esnek az esőtől

Esőtől áztatva, napfényben és széndioxidban „úszva” – azt gondolnánk, hogy ez álmai netovábbja minden növénynek. Egy új tanulmány szerint azonban meglepően komplex a reakciójuk az esőre.