Back to top

Az iskolakertekben nyáron sem áll meg az élet

Újabb mérföldkövéhez érkezett a 2018 szeptemberében indult FÖLDFORGATÓK Iskolakert 2018-2020 program, amely egy kísérleti projekt Nógrád megyére kiterjesztve.

(illusztráció)
(illusztráció)
A megyéből pályázó iskolák közül tíz nyerte el a lehetőséget a programban való részvételre, akik az iskolakert kialakításához és műveléséhez szükséges eszközcsomagot, kertészeti szakmai segítséget kaptak. A program keretén belül az iskolák különböző, az agráriumhoz kapcsolódó programon is részt vesznek - negyedévenként beszámolót készítenek a legfontosabb történésekről.

Az első, őszi negyedév a szakmai felkészülésről szólt, míg

a második, téli időszakban az iskolakertet művelők a tanteremben végezhető tevékenységekkel foglalták el magukat, amely során saját iskolakertlogókat terveztek, madáretetőket, komposztálókat állítottak össze és helyeztek ki.

A harmadik, tavaszi negyedévben az iskolák a nyári fenntartásokkal kapcsolatos tudnivalókkal ismerkedhettek meg Pásztón egy műhelynap keretében, illetve agrárszakképző iskolák tanműhelyeit látogatták meg, ahol megismerkedhettek például a pék szakmával, az állattartással, tehenészettel, a gépészettel és a szántóföldi termesztéssel.

Az Országos Iskolakert-fejlesztési Program keretén belül - amely azért jött létre, hogy egységesítse a különböző szervezetek iskolakertre irányuló kezdeményezéseit – 2019 januárjában indult el az Iskolakerti Alapozó Alprogram, amelynek egyik kiegészítő kategóriáját a Földforgatók programban részt vevő iskolák számára hirdették meg, ezzel a lehetőséggel nyolc iskola élt. Ezen intézmények további eszközcsomagot kaptak, pedagógiai és kertészeti mentorálásban részesültek, illetve a kertvezetőknek 30 órás akkreditált képzésen kellett részt venniük, amelyről tanúsítványt is kaptak.

Az iskoláktól érkezett beszámolók alapján kimondható, hogy minden iskola örül a FÖLDFORGATÓK nyújtotta lehetőségeknek, mindenkinek sikerült a munkatervnek megfelelően kialakítania az iskolakertjét, amit legfőképpen a technikaórákon, illetve az iskola utáni szakkörökön művelnek. A csomagban adott eszközök, vetőmagok nagy segítséget nyújtottak a kert művelőinek, emellett a legtöbb helyen a szülőket is bevonták a feladatokba.

A diákok örömmel ismerkednek a kert nyújtotta újdonsággal és szívesen fogyasztják is el az általuk termesztett növényeket.

A a fiatalok agrárium felé terelésében - ami a program egyik fő célja - eredményként mondható el a diákok pozitív hozzáállása a kertészkedéshez, illetve a fizikai munkához; látva munkájuk eredményét, mely szerint az iskolakertben termesztett zöldségeket, gyümölcsöket az iskolai konyhára, illetve nyári táborokra ajánlják fel, ezeket saját maguk és iskolatársaik is megízlelhetik.

Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Felvették a kesztyűt az esztelen pazarlás ellen

Törvényt hoztak az élelmiszerpazarlás ellen Lengyelországban, amelyet a napokban írt alá a köztársasági elnök. Aki megszegi, komoly pénzbüntetésre számíthat az elpazarolt élelmiszer mennyiségének függvényében.

Egyre hosszabbak lesznek a hőhullámok

Egyre hosszabbra nyúlnak a nyári hőhullámok és velük együtt az extrém szárazság által sújtott időszakok is egyre hosszabbak lesznek, ami az emberi egészség mellett a mezőgazdaságra is negatívan hat majd – állapították meg kutatók a Berlini Humboldt Egyetem és az ugyancsak a német fővárosban található Éghajlatelemző Központ közös tanulmányában.

Akár egy nap alatt felpörgethetik fejlesztéseiket az agrár-startupok

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal 2019. szeptember 22-ig várja azoknak a startupoknak a jelentkezését, akik rapid tanácsadással egy nap alatt akár tucatnyi agrár-, üzletfejlesztési vagy befektetési szakember bevonásával állítanák növekedési pályára vállalkozásukat.

Veszélyben a dohányültetvények

Megjelent a dohányültetvényeken a TMV, azaz a dohánymozaik vírus Lengyelországban, amely a növények széles skáláját képes megfertőzni. A fertőzés során jellegzetes mozaikos elszíneződések jelennek meg a leveleken. Vegyszeres kezelési módszer nincs ellene. Az ország déli vidékein egyre nagyobb területeket veszélyeztet a vírus.

A magasfeszültségű gyomirtótól a permeteződrónokig

Augusztus 29-30-án hét év után újra az észak-németországi Pinneberg térségében, Ellerhoopban gyűlnek össze a faiskolai gépek, berendezések, eszközök gyártói és forgalmazói, hogy megmutassák a szakmai közönségnek legújabb fejlesztéseiket. Az eseményre mintegy hatezer látogatót várnak, akik közel 300 cég választékát, szolgáltatását tekinthetik meg.

A fölmelegedéssel új kártevők jelentek meg

Az idén a mezőgazdaságban az időjárási károk minden fajtáját megéltük, szeszélyes váltakozásban. Nem csoda, hogy a debreceni FarmerExpo kertészeti tanácskozása az éghajlatváltozásról és annak következményeiről szólt. Előrejelzések szerint a hőmérséklet biztosan emelkedni fog, a csapadékmennyiség kevésbé változik, de a rövid, intenzív esők közt hosszabb száraz időszakok várhatók.

Kertek természetesen

A természetes kertek alkotói olyan megoldásokat igyekeznek tudatosan alkalmazni, amelyek a természetben is megtalálhatóak. A Kertbarát Magazin korábbi számában már kitértünk a Green City-szellemiségű kertek csapadékvíz-megőrző megoldásaira, illetve honos fajokon alapuló sokszínű növénytársulásaira; ezen a gondolatsoron tovább haladva most vizsgáljuk meg a természetesség jegyében a kert más elemeit is.

Magyar születésű kajszik

Bár nem őshonos nálunk, szerencsénk van a kajszival, hiszen sok rendkívül finom, zamatos fajtát sikerült találni vagy keresztezéses nemesítéssel létrehozni. Két helyen, Cegléden és Budapesten születtek az új fajták.

Növényvédelmi előrejelzés – Szárazságkedvelők előnyben

Most a száraz és meleg időt kedvelő károsítók szaporodtak fel a kertekben: a lisztharmat, a molyok, a vértetű, és persze a túlságosan is jól ismert poloskák. A nedvességkedvelő gombás fertőzéseknek alapvetően nem kedvezett az időjárás, nagy lehet azonban a különbség az egyes kertek mikroklímája között, nem árt tehát a felderítés.

Kavicsok és kutyák

Van, aki tiszta lappal indul a kert kialakításakor, mindent letarol, majd fölépíti saját, új világát. Berta Noémi azonban a nagyszülők munkáját tiszteletben tartva látott az átalakításhoz fővárosi kertjében. A kiválasztott néhány hírmondó növényóriás árnyékában a mai kor igényeihez igazodó kertet alakított ki, amely ráadásul négy kutya otthona is.