Back to top

Egyre hangosabb lesz visításuk

Nem érhette meglepetésként a magyar vadásztársadalmat az afrikai sertéspestis (továbbiakban ASP) európai megjelenésének és terjedésének híre, amikor az európai sajtó már-már kajabálva figyelmeztetett, hogy a kontinensen észlelték a vírust. Magyarországon először 2018. április 19-én Gyöngyösön találtak olyan vaddisznót, ami ASP-vel volt fertőzött.

A 2-es genotípusú vírus Zambiából érkezett tengerjáró hajóval 2007-ben Grúziába, ahonnét elterjedt Európa jelentős részén. Tíz év sem kellett a kórnak és 2016. decemberében már a magyar határtól 30 kilométerre regisztrálták a betegséget. Az ASP meglehetősen agresszívan kezdte meg térhódítását, megesett, hogy két terület között, akár több száz kilométer megtétel után ütötte fel újra a fejét.

A behurcolt vírus élő sertéssel, az állat nyers termékeivel, de főképp az ember által gyorsan elterjedt, ami a nem megfelelő védekezésnek és hanyagságnak köszönhető.

Az ASP vírusrendszertani értelmezésben Asfarviridae család, Asfivirus nemzetségébe tartozó DNS vírus. A kórnak több, legalább huszonkettő genotípusa különböztethető meg. Jelenleg Kelet-Európában a II. genotípusú vírus a felelős a betegségért, melynek megbetegítő képessége kifejezetten virulens. Terjedését tekintve a sertés valamennyi váladékával (nyál, orrváladék, hullaték, vizelet, ondó, hüvelyváladék stb.) megfertőzheti társait, ezáltal az ellene való védekezés nem egyszerű. Különösen azért, mert állatgyógyászati készítménnyel (különféle kifejlesztési eredmények már adódnak) az ASP egyelőre nem kezelhető, ellenben a vaddisznó korától és nemétől függetlenül megbetegedhet a vírustól.

Az eddig ismert „közönséges” sertéspestis vírusára a vaddisznóállomány immunrendszere toleránssá vált, azonban afrikai rokonával eddig még nem találkozott.

Az állat megfertőződését követően először a mandulákban szaporodik el a vírus, ami később a lépbe, nyirokrendszerbe és csontvelőbe jut el a fehérvérsejtek közvetítésével. Ezt követően magas láz, csökkenő étvágy, a mozgásban koordinációs problémák, majd szem váladékozás, bőrvérzések, hányás, végül véres hasmenés jellemzi a kór tüneteit. A megbetegedett disznók többsége, mintegy 90 százaléka elpusztul a betegségben, a maradék 10 százalék testében viszont továbbra is kimutatható a vírus, vagyis fertőzőképesek, és a továbbiakban sem lesz immunis a vírusra. A zsigerelés során az egyik legjellegzetesebb tünet a lép megnagyobbodása és sötét színű elszíneződése, a burka alatt vérzések láthatók.

Fontos kiemelni, hogy az ASP vírus nem zoonózisos betegség, tehát emberre nem veszélyes. Hőkezeléssel valamennyi vaddisznóhús-termék emberi fogyasztásra alkalmas.

Hazánkban egyre több megyére kiterjedt elterjedése, jelenleg is újabb területeken találnak fertőzött egyedeket, ami aggodalomra ad okot. A területeknek különböző besorolású a fertőzöttségi státusza, szerencsére egyelőre Nyugat- Magyarországra nem terjedt át a betegség. Ezt a helyzetet mindenféleképpen fenn kell tartani a továbbterjedés megakadályozása érdekében, a fertőzött területeken pedig az előírt óvintézkedések betartására, és a vírus visszaszorítására kell törekedni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nagyot "ugrott" a sertéspestis Németország felé

A lengyel hatóságok megerősítették, hogy a német határtól 85 kilométerre, egy közlekedési balesetben elpusztult vaddisznónál az afrikai sertéspestis (ASP) vírust mutatták ki.

Ugró nyulakkal lett a magyar fotós az év természetfotósa

Közel 14 ezer kép közül választották ki a Nature Photagrapher of the Year verseny nyertes pályaművét.

Az európai méhészek védelmében - Támogatott magyar javaslat Brüsszelben

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2019. november 18-i ülésén tizenhárom tagállam támogatta a méhészeti ágazat megerősítésére vonatkozó magyar javaslatokat.

Korlátozzák az erdőlátogatást a Szalajka-völgyben

2019. november 21-én csoportos diagnosztikai vadászatot tart az EGERERDŐ Zrt. Szilvásváradi Erdészete a völgyben és környékén.

Eddig jól szerepeltek a pálinkák a Nébih ellenőrzéseken

A pálinka hírnevének megőrzése és a jogkövető vállalkozások támogatása érdekében szeptember eleje óta tart a Nébih fokozott pálinka ellenőrzése. A szakemberek a pálinka-előállítókat és -forgalmazókat egyaránt vizsgálják. Az ellenőrzés célja az illegálisan előállított termékek felderítése, kivonása a piacról, valamint a nem megfelelő minőségű termékek kiszűrése.

Deformáltszárny-vírust találtak poszméhekben is

A varroa atka ellen nem kezelt házi méhek nem csak a méh­állományunkat veszélyeztetik, hanem a vadméheket is.

Új növényegészségügyi szabályozást vezetnek be

A novemberben megjelenő uniós rendelet szerint bővül a nagy veszteséget okozó, idegenhonos károsítók terjesztésére képes, éppen ezért vizsgálatköteles termékek köre. December 14-től a növényegészségügyi szabályozás alatt álló növényekkel, növényi termékekkel és egyéb anyagokkal csak az a vállalkozó folytathat gazdasági tevékenységet, aki szerepel a hatóság növényegészségügyi nyilvántartásában.

A Pannon régió növényeinek genetikai hasznosítása

A Debreceni Egyetem, a Szent István Egyetem Agrár- és Gazdaságtudomány Kara, a Gabonakutató Nonprofit Kft. és a Nemzeti Agrárkutatási Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézete konzorciumot hoztak létre, vezetője a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. A konzorcium 2016. szeptember 30-án pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs hivatalhoz GINOP program keretében.

ASP: még mindig vannak félreértések

Az elmúlt hónapban, a Nébih és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az ország több városában szervezett tájékoztató fórumokat, amelyeken az országos főállatorvos az ASP-vel kapcsolatos legújabb hírekről és intézkedésekről számolt be. Milyen volt az érdeklődés? Mennyire tűntek partnernek a termelők a védekezéssel, illetve megelőzéssel kapcsolatos teendőkben – kérdeztük a Nébih-től?

Melyik állat alszik a legkevesebbet?

Nagyon eltérő az állatok alvási ideje. Van amelyik szinte egész nap alszik, de olyan is akad, aki beéri tíz perc pihenéssel. A legkevesebbet alvó állatok listája nem csak a kevés alvásidő miatt érdekes.