0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Komolyan veszik a klímaváltozást a lengyelek

Lengyelországban egy évtizedes programot indítottak a vízgazdálkodás átfogó javítása érdekében, mert enélkül mind az áramtermelést, mind a mezőgazdaságot padlóra viheti a megváltozott időjárás.

Több mint fél évszázados elhanyagolás után 14 milliárd zlotys fejlesztési programot indít a lengyel kormány, amelyet lengyel vízmegtartási programnak is is nevezhetünk – írja a Napi.hu a Business Insider Polska-ra hivatkozva.

A program kiterjed a mezőgazdaság vízellátásának segítésére, az árvizek megelőzősére, az erdővédelemre és az elektromos áramot termelő erőművek vízszükségletének biztosítására.

A végrehajtás már 2020-ban elkezdődhet és legalább 2027-ig tarthat, ám ezt a határidőt meg lehet hosszabbítani 2030-ig. Következésképpen három kormány illetékes minisztereinek is folytatniuk kellene az elődeik megkezdett munkáját, ezért igen alaposan elő kell készíteni a teendőket. Várhatóan 94 jól elkülönült beruházást indítanak a program égisze alatt és 1550 különböző projektet hajtanak végre. Összesen harminc víztároló építését tervezik.

Lengyelországban az elmúlt időszak 30 Celsius-fokos hőmérsékletű napokat hozott, ami ott rendkívüli hőségnek számít. Emiatt szokatlanul sokat használták a légkondicionálókat, ami növelte az energiafogyasztást, miközben az elektromos erőművek vízellátásával a folyók alacsony vízállása és magas hőmérséklete miatt gondok voltak. Ahogy arról korábbam magyarmezogazdasag.hu is beszámolt, a Visztula Varsónál mindössze 44 centiméter volt, ami drasztikusan alacsony.

Forrás: Napi.hu