0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A megállapodás nélküli Brexit veszélyeire figyelmeztet a brit jegybank

Azonnali sokkhatást okozna a brit gazdaságban a brit európai uniós tagság megállapodás nélküli megszűnése a brit jegybank, a Bank of England kormányzója szerint.

Mark Carney a BBC rádió közéleti 4-es csatornájának Today című politikai magazinprogramjában pénteken arra figyelmeztetett, hogy a megállapodás nélküli Brexit esetén többek között

emelkednének az üzemanyag- és az élelmiszerárak, a font pedig veszítene értékéből a főbb devizákkal szemben.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kereskedelmi kapcsolatok átalakulásával csökkennének a reálkeresetek.

A Bank of England kormányzója visszautasította az arról szóló vádakat, hogy a jegybank túlságosan borúlátó volt az idei és a jövő évi brit gazdasági növekedésről szóló előrejelzéseiben.

A jegybank csütörtökön 2019-re és 2020-ra is a bruttó hazai termék 1,3 százalékos bővüléséről szóló becslést tett közzé. Előző, májusi jelentésében még 1,6, illetve 1,5 százalék szerepelt. Az előrejelzés arra a forgatókönyvre vonatkozik, amelyben az Egyesült Királyság rendezett úton, megállapodással válik ki az Európai Unióból október 31-én, a Brexit jelenleg érvényes határnapján.

A július 24. óta hivatalban lévő új kormányfő, Boris Johnson és az általa vezetett konzervatív kormány azonban

az elmúlt napokban fokozta az előkészületek ütemét a megállapodás nélküli Brexitre. Csütörtökön bejelentették, hogy további 2,1 milliárd fontot fordítanak erre a célra a korábban bejelentett 1,1 milliárd font felett.

Mark Carney a BBC-nek azt mondta, „számottevő valószínűsége” van annak, hogy nem sikerül megállapodást elérni az Európai Unióval. Ez pedig alapvető változásokat hozna az Európába irányuló exportban és az onnan érkező importban, és „nagyon nagy és rendkívül jövedelmező” iparágak válnának ráfizetésessé.

A jegybank kormányzója hangsúlyozta,

rendkívül nehéz döntéseket kell meghozni, amelyeknek súlyos következményei lehetnek a gazdaságra, különösen az autóipari, az élelmiszeripari és a vegyipari cégekre.

Forrás: MTI-Eco