Back to top

A megállapodás nélküli Brexit veszélyeire figyelmeztet a brit jegybank

Azonnali sokkhatást okozna a brit gazdaságban a brit európai uniós tagság megállapodás nélküli megszűnése a brit jegybank, a Bank of England kormányzója szerint.

Mark Carney a BBC rádió közéleti 4-es csatornájának Today című politikai magazinprogramjában pénteken arra figyelmeztetett, hogy a megállapodás nélküli Brexit esetén többek között

emelkednének az üzemanyag- és az élelmiszerárak, a font pedig veszítene értékéből a főbb devizákkal szemben.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kereskedelmi kapcsolatok átalakulásával csökkennének a reálkeresetek.

A Bank of England kormányzója visszautasította az arról szóló vádakat, hogy a jegybank túlságosan borúlátó volt az idei és a jövő évi brit gazdasági növekedésről szóló előrejelzéseiben.

A jegybank csütörtökön 2019-re és 2020-ra is a bruttó hazai termék 1,3 százalékos bővüléséről szóló becslést tett közzé. Előző, májusi jelentésében még 1,6, illetve 1,5 százalék szerepelt. Az előrejelzés arra a forgatókönyvre vonatkozik, amelyben az Egyesült Királyság rendezett úton, megállapodással válik ki az Európai Unióból október 31-én, a Brexit jelenleg érvényes határnapján.

A július 24. óta hivatalban lévő új kormányfő, Boris Johnson és az általa vezetett konzervatív kormány azonban

az elmúlt napokban fokozta az előkészületek ütemét a megállapodás nélküli Brexitre. Csütörtökön bejelentették, hogy további 2,1 milliárd fontot fordítanak erre a célra a korábban bejelentett 1,1 milliárd font felett.

Mark Carney a BBC-nek azt mondta, "számottevő valószínűsége" van annak, hogy nem sikerül megállapodást elérni az Európai Unióval. Ez pedig alapvető változásokat hozna az Európába irányuló exportban és az onnan érkező importban, és "nagyon nagy és rendkívül jövedelmező" iparágak válnának ráfizetésessé.

A jegybank kormányzója hangsúlyozta,

rendkívül nehéz döntéseket kell meghozni, amelyeknek súlyos következményei lehetnek a gazdaságra, különösen az autóipari, az élelmiszeripari és a vegyipari cégekre.

Forrás: 
MTI-Eco

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A teaivás jótékony hatással van az agyra

A Szingapúri Nemzeti Egyetem új kutatása szerint a rendszeres teafogyasztók agyi régiói szervezettebb felépítést mutatnak azokéhoz képest, akik nem fogyasztják rendszeresen ezt az italt. Az agyi régiók közötti zökkenőmentesebb kapcsolat összefüggésben áll az egészséges kognitív funkciókkal, amelyek az öregedési folyamatok lassításáért felelnek – olvasható a The Independent hírei között.

842 ezer forintot dobnak a kukába

Évente mintegy 2,8 tonna élelmiszert, azaz 842 ezer forintnak megfelelő táplálékot dob ki egy átlagos amerikai egy friss felmérés szerint. A megdöbbentő adatok nem csak a fejlett világra jellemzőek: más-más okokból, de az egész világon jelentős a pazarlás.

Döbbenet: a miniszter élelmiszer-felhalmozásra szólított fel!

Nagy-Britannia iskoláinak napokon belül tervet kell kidolgozniuk az élelmiszerkészletezésre és annak biztosítására, hogy a diákok megfelelő ellátásban részesüljenek egy no-deal Brexit esetén is. A brit egyetemek már egy hete WC-papírt halmoznak fel.

Nemzetközi élelmiszeripari szakmai találkozó Budapesten

Élelmiszeripari együttműködéseket elősegítő nemzetközi szakmai találkozót rendeznek Budapesten, a csütörtökön kezdődött kétnapos eseményen 14 országból 105 szakember vesz részt - tájékoztatta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az MTI-t.

Édes répa, keserű karotin?

Nem könnyű megfelelő sárgarépát választani. Főként, ha a megrendelőnek egészen mások az elvárásai,mint amit mi elképzelünk. Legyen édes, hiszen akkor jó az íze, de legyen alacsony a nitrát tartalma, miközben a színe is nagyon fontos értékmérő. Ugyanakkor arról nem feledkezhetünk meg, hogy mind az alfa-, mind a bétakarotin keserű ízzel rendelkezik.

Húsmentes csirkeszárnyakkal kísérletezik a KFC

A Yum! Brands étteremhálózat bejelentette, hogy növényi alapú hústermékeket tesztel, melyekből csirke nuggets-et és csirkeszárnyakat készítenek majd.

A gabonák vad rokonai jelenthetik a megoldást a klímaváltozásra

Élelmiszernövényeink vadon termő rokonai óriási genetikai változatosságot hordoznak magukban. Ezek között a gének között pedig megoldást találhatunk arra, miképp tudjuk "klímaállóvá" tenni kultúrnövényeinket is.

A sör és a tudásvágy hozta össze a NAK szakmai programjának résztvevőit

A sörkészítés témájával kezdte az őszi félévet a NAK Élelmiszeripari Igazgatóságának nagy sikerű „TANULJUNK EGYÜTT!” programsorozata 2019. szeptember 6-án, Budapesten. A résztvevők érkezését követő rövid bemutatkozás során kiderült, hogy bár mindenki különböző területről érkezett, egy néhány közös pont biztosan akadt: a sör szeretete, valamint az előállítása utáni érdeklődés, a tudásvágy.

Idén is jótékony célra fordítják az OMÉK-on megmaradt élelmiszert

A NÉBIH adatai szerint fejenként évente 68 kg élelmiszert dobnak ki, amelyből 33 kg kidobását lehetne tudatos vásárlással megakadályozni. Éppen ezért a 79. OMÉK szervezőjeként az Agrármarketing Centrum úgy döntött, folytatja a két évvel ezelőtti sikeres kezdeményezését, és a kiállítás végén megmaradó, fogyasztható élelmiszereket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület javára ajánlják fel.

A vegetáriánus étrendnél jobb a mértékletes húsfogyasztás

A kevés húst tartalmazó étrend karbonlábnyoma kisebb, mint a hagyományos tejet-tojást fogyasztó vegetáriánusé egy új amerikai tanulmány szerint.