0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

A szürkevíz életmentő lehet a frissen ültetett facsemetéknek

Mind a fürdő, mind a mosogatóvíz alkalmas arra, hogy az újonnan telepített utcafáknak biztosítsa az életben maradáshoz szükséges vizet. Különösen akkor, ha az önkormányzat nem engedheti meg magának az öntözésüket.

Egy londoni faápoló, Russell Miller a faültetéssel kapcsolatban elmondta: „Ha jó minőségű szaporítóanyagból származó fákat ültetünk a megfelelő időben, és elég vizet biztosítunk számukra, akkor szinte egyet sem veszítünk belőlük. De ha ezen feltételek közül bármelyik tényezővel hibázunk, az újonnan ültetett állomány felét is elveszthetjük.”

Miller szerint a legnagyobb probléma, hogy a helyi önkormányzatok költségvetése gyakran nem terjed ki az öntözésre, ami a fák életének első három évében kritikus fontosságú.

„Az öntözés kevésbé menő, mint az ültetés. Sokkal olcsóbb pótolni a fákat”

– tette hozzá.

Az frissen telepített utcafák heti 20 liter vizet igényelnek – ami nagyjából két nagy locsolókannányi – áprilistól szeptemberig, különösen a forró napokon. Bármilyen csapvíz, szürkevíz (beleértve a mosogató -, mosó- és fürdővizet is, amennyiben nincs benne fehérítő) alkalmas a csemeték öntözésére.

Angliában tavaly 71 százalékkal kevesebb fát ültettek el, mint azt tervezték – ez alig több mint 2 millió csemetét jelent. Tavaly októberben Michael Gove környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy 10 millió facsemetét terveznek elültetni, amiből 130 ezer városi fa lesz, és összesen 60 millió fontot szánnak a programra. Azonban kritikusok szerint ez a pénz kárba veszhet a fákkal együtt, ha nem biztosítják a megfelelő utógondozást.

„A cél az, hogy ne csak elültessünk milliónyi fát, de azok meg is maradjanak”

– figyelmeztetett Tony Kirkham, a Kew Királyi Botanikus Kert arborétumának igazgatója.

A legtöbb utcafásításra használt fajt, mint a platánokat, kifejezetten a városi stresszel szembeni ellenállóságuk miatt választották ki. De még ezeknek a fáknak is évekre van szükségük ahhoz, hogy olyan gyökérrendszert fejlesszenek, mely segítségével megtalálják a számukra szükséges mennyiségű vizet a kábelek és csövek hálózata közt, vagy épp az összetömörödött talajban a járdák és utak alatt.

„A fák a szárazság miatt őket ért stresszből nehezen épülnek fel, és csak a következő évi csapadék segíthet rajtuk” – magyarázta Kirkham. – „Ha az nem érkezik meg, akkor a probléma évről évre súlyosbodni fog.”

A lakosok indította projekteknek azonban pozitív hatása van. Néhány vidéki angol önkormányzat a közösségi médiában indított kampányokat, információs táblákkal látta el a fákat, illetve ismeretterjesztő szórólapokat juttatott el a lakosokhoz, amikkel arra buzdítják őket: locsolják meg a környékükön található utcafákat.

„Az önkormányzatok abban bíznak, hogy esni fog és túlélnek a frissen telepített csemeték, azonban óriási veszteségeket lehet elkönyvelni a városi fatelepítéseknél. A lakosság ezért sokat segíthet a túlélési esélyeiken.” – mondta Kirkham. – „Bármi, amit azért teszünk, hogy a fák ne szenvedjenek, óriási előrelépés mind a helyi önkormányzatnak, mind a fáinknak.”

Forrás: The Guardian