Back to top

Farmer-Facebook

2014-ben indult az Egyesült Államokban a némileg leegyszerűsítve farmer-Facebookként leírható FBN (Farmers Business Network) online közösségi oldal. Létrehozásának elsődleges célja a terméseredmények és egyéb adatok elemzése és összehasonlítása, az aktuális tapasztalatok, információk átadásának megkönnyítése volt a termelők számára.

Az online közösség ma már valódi termelői szerveződésként is fellép a piacon, és

az információk átadása, elemzése mellett közös beszerzésekkel, illetve terményértékesítéssel is segíti tagjait.

Az FBN szolgáltatásai természetesen mobil eszközökön is elérhetők, ezekkel egyebek mellett rendszerezhetők és kielemezhetők az üzemgazdasági adatok, sokféle szempont alapján értékelhetők a terméseredmények és egyes faktorok hatása, de például részletes időjárási és talajhőmérsékleti térképek is megjeleníthetők. Nyomon követhető a farm jövedelmezősége, illetve a hasonló gazdaságokhoz mért teljesítménye.

Az FBN-nek jelenleg mintegy 5000 regisztrált tagja van az USA-ban és Kanadában, akik összesen mintegy 6,5 millió hektáron gazdálkodnak. Ez lényegében megegyezik Magyarország összes megművelhető területeinek nagyságával. A közösségi hálózatot szervező cég eddig mintegy 200 millió dollárnak (kb. 171 millió euró) megfelelő tőkebefektetést vonzott, ami jelzi, hogy a személyes adatok mellett ma már a mezőgazdasági termelésre vonatkozó szerteágazó adatsorok is hatalmas értéket képviselnek a háttéripar számára – hiszen valójában ez, a független forrásokból származó agronómiai adatok és összefüggések tömege jelenti az FBN fő termékét.

Forrás: 
Future Farming

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szárnyaló e-kereskedelem

Úgy tűnik, az Amazon szárnyalása megállíthatatlan. Az eredetileg online kereskedelemben érdekelt, és mostanra ott már vezető pozíciót elért vállalkozás más üzletágakba is beteszi a lábát, így az élelmiszer- és állateledel-forgalmazásba, de a pénzügyi szolgáltatások piacán is mind aktívabb.

A digitalizáció alkalmazása nélkül nem lehet sikeres az agrárium

A magyar agrárium sikerét tradícióink megóvása, a kiemelkedő szakmai tudás és az innovatív megoldások alkalmazása biztosítja. A 21. század mezőgazdasága, a termeléstől a feldolgozáson át nagymértékben a tudományok és technológiák fejlődésén, azok alkalmazásán múlik – fogalmazott a III. Nemzetközi Vidékfejlesztési Konferencián elhangzott köszöntőjében az Agrárminisztérium miniszterhelyettese.

Rolls-Royce motorok a mezőgazdaságban

A nagy teljesítményű motorokat gyártó németországi Friedrich­shafenben működő, eddig MTU néven ismert motorgyár a jövőben Rolls-Royce Power System néven szerepel.

Ki kell állnunk a világ elé

Nem kell a nemek közti egyenlőtlenségeket feltétlenül felszámolni, inkább fel kell azokat használni a mezőgazdaságban is. Erre a következtetésre jutottak a "Milyen kihívások állnak a mezőgazdaságban dolgozó nők előtt?" című kerekasztal beszélgetés résztvevői.

Bárki elérheti a hiánypótló új adatbázist

Elkészült Magyarország ökoszisztéma alaptérképe, amely hazánk természeti rendszereinek állapotát mutatja be bárki számára hozzáférhető módon. Az adatbázis az Európai Unió Biológiai Sokféleség Stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai megvalósítását célzó projekt részeként, számos hazai intézmény részvételével jött létre.

Stratégiai megállapodást kötött az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A hazai agrár- és élelmiszerszektor erősítése, érdekeinek érvényesítése csak egy széleskörű társadalmi összefogás keretében valósulhat meg – jelentette ki Nagy István Agrárminiszter az agrártárca és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Között létrejött partnerségi megállapodás aláírását követően, hétfőn, Budapesten.

Újjáéled a libakultusz a lengyeleknél

A liba jelenleg nem gyakori látvány a lengyel gazdaságokban, de azok akik tenyésztik, azt állítják, hogy érdemes foglalkozni vele.

KSH: 10,9 százalékkal nőtt az export szeptemberben

Szeptemberben az export euróban számított értéke 10,9 százalékkal, az importé 6,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A külkereskedelmi többlet 385 millió euróval nőtt, és 566 millió eurót tett ki - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn első becslése alapján.

Jelentés a német agrárgazdaságról

Julia Klöckner (CDU) szövetségi élelmezési és mezőgazdasági miniszter október utolsó hetében terjesztette be a német kormány elé a szaktárca idei, az elmúlt 4 év eredményeit és agrárpolitikai intézkedéseit összefoglaló jelentését.

2500 kutató egybehangzóan állítja: az intenzív mezőgazdálkodás káros a természetet

A KAP teljes és azonnali reformját szorgalmazzák európai tudományos műhelyek, melyek kutatói nyílt levélben szólítják fel az Európai Unió vezetőit a természeti értékek pusztításának megállítására. A riasztó mértékű csökkenés mára a teljes agrár-életközösséget fenyegeti: tetten érhető a madár- és emlősfajok állományaiban, a kétéltű- és hüllőfajok, valamint az ízeltlábúak különböző csoportjaiban.