Back to top

LEXION 6000 és 5000: új rázóládás-dimenzió

A CLAAS szokásos, szakújságíróknak rendezett nemzetközi konferencián mutatta be idei újdonságait Franciaországban a napokban. A német vállalat látványos bemutatóval és éjszakai fotózással várta a világ számos országából összetoborzott sajtósokat, itt lehetett először látni munka közben a második generációs LEXION kombájnokat. Sorozatunkat az új LEXION 6000 és 5000 kombájnokkal folytatjuk, amelyek teljesen új APS SYNFLOW WALKER cséplőrendszerrel érkeznek.

 Az új szív: APS SYNFLOW WALKER

Az APS SYNFLOW WALKER-rel a LEXION 6000 és 5000 új mércét állít a rázóládás gépek cséplési és leválasztási teljesítményének területén. A teljesen új cséplőszerkezet tartalmaz egy 450 milliméteres gyorsítódobot, tíz verőléces, 755 milliméteres cséplődobot és egy 600 milliméter átmérőjű kiegészítő leválasztódobot az utóverő dob előtt. A cséplőszerkezet szélessége a 6000-es modelleknél 1700 mm, az 5000-es modelleknél 1420 mm. A nagyobb dobátmérők kisebb átfogási szögeket eredményeznek, 132° a cséplődobnál, illetve 116° a leválasztódobnál. Ez, a szinkronizált dobfordulatszámokkal együtt, egyenes vonalú, terménykímélő és üzemanyag-takarékos terményáramot tesz lehetővé. A tényleges leválasztófelület 3,18, illetve 2,66 m².

A minden terményfajtához és bármely betakarítási körülményhez történő gyors alkalmazkodást az biztosítja, hogy minden cséplőkosár-szegmenst párhuzamosan és hidraulikusan lehet a CEBIS-ben állítani.

Túlterhelés elleni védelem védi a rendszert az eltömődésektől. A cséplőkosár előtt egy hatásnövelő dörzslécet lehet a terményáramba behajtani. Ezzel az egység agresszivitását nagyon finoman szabályozhatjuk, például a toklászos árpa hatékony cséplésénél. A dörzsléc, mint ahogy a cséplőszerkezet minden más paraméterének vezérlése is, a CEMOS AUTOMATIC-ba van integrálva. Oldalról minden kosárszegmenshez hozzá lehet férni, és így könnyen cserélhetők. A percenként 160 és 920 közötti dobfordulattal az APS SYNFLOW WALKER minden csépelt terményhez alkalmas. A másodlagos leválasztást a LEXION 6000-ben hat, a LEXION 5000-ben öt szalmarázóláda végzi, melyek hossza 3800 mm. A leválasztófelületek 6,46 m², illetve 5,40 m²-esek.

JET STREAM tisztítás és új QUANTIMETER

Az új szalmarázóládás modellekben az eddigi LEXION hibrid gépekből ismert JET STREAM tisztítórendszer található, ami 6-, illetve 8-rekeszes turbinaventilátorokkal dolgozik. A kettős tisztítószéllel átfújt első ejtőlépcsőn intenzív előtisztítás történik.

A hosszú tisztítólevegő kiegyenlítő csatorna egyenletes, extrém magas levegőnyomást biztosít a rostákon.

A rosták és a ventilátor elektronikusan, a vezetőfülkéből állíthatók. A 3D rostavezérléssel a tisztítórendszer aktívan kiegyenlíti az akár 20%-os oldallejtőket is.

Az új QUANTIMETER az elevátorfej kimeneti pontjánál egy ütközőlappal dolgozik, és a hozamot az ezermagtömegtől függetlenül méri. Terményfajtánként minden évben csak egyetlen kalibrálási folyamat szükséges, amit a fülkéből is el lehet végezni. A különböző terményfajták kalibrálási tényezői egyszerűen elmenthetők, így gyorsan lehet a terményfajták között váltani.

Új dimenziók a magtartálynál és az ürítőcsigánál

A 9000 és 13.500 liter közötti magtartály-méretekkel a LEXION 6000 és 5000 mindenféle munkákhoz optimálisan felszerelhető. A magtartály hátulról egyszerűen és biztonságosan hozzáférhető. Így például a takarólemezek szerszám nélkül és nagyon gyorsan a változó körülményekhez és terményfajtákhoz igazíthatók. Azokhoz a terményekhez, amelyek hajlamosak a boltozódásra, például a fű, az ürítéshez opcionális segítség áll rendelkezésre. Ezzel garantált a biztos ürítés még nehéz körülmények között is. Az ürítéshez hét különböző hosszúságú ürítőcsiga áll rendelkezésre egészen 12 méterig, 110 és 130 liter/másodperces ürítési teljesítménnyel. A LEXION 6900 ezen kívül 180 liter/másodperces teljesítménnyel is rendelhető. A pótkocsi pontos töltéséhez ennek a változatnak a teljesítményét 90 liter/másodpercre le lehet felezni. A meghajtás aktiválása nagyon finoman, egy hidraulikusan működtetett száraz kuplung segítségével történik. Kikapcsolásakor a magtartályban a magtartálytöltő csigák automatikusan kikapcsolnak, azért, hogy teljesen kiürüljön az ürítőcsiga. Így a súlyterhelés és a kopás egyértelműen csökken. Az űrítőcsiga az új LEXION-nál 105°-ban előre kinyitható, így a gépkezelőnek jó rálátása nyílik a folyamatra.

Egyszerű kezelhetőség és nagyobb kényelem

A LEXION fülkéjének új kialakítása a gépkezelőnek a legkorszerűbb munkahelyet kínálja nagyobb hellyel és jobb zajszigeteléssel. A CEBIS terminálnak köszönhetően a kezelés egyszerűen és ösztönösen elvégezhető. A legfontosabb funkciók áttekinthetően vannak a kartámaszba integrálva. A kartámasz és a CEBIS terminál egymástól függetlenül állítható be a gépkezelő igényének megfelelően.

Ahhoz, hogy az adapterre a lehető legjobban rá lehessen látni, a gépkezelő a terminált teljesen jobbra tudja húzni, kitolva azt a látóteréből.

Új kormányoszlop teszi lehetővé, hogy a gépkezelő a kormánykereket a lehető legjobban saját igényeihez igazítsa. A kezelő a gépet háromféleképpen tudja beállítani: a CEBIS érintőképernyőjén, a CEBIS kontrol paneljének forgókapcsolója segítségével vagy pedig közvetlenül, a kartámasz oldalsó gombjaival. Az új C-MOTION menetkarral a különböző CEBIS megjelenítések között lehet váltani úgy, hogy a kezet fel sem kell emelni a karról. Számos funkció, mint például a cséplődob vagy a szecskázó fordulatszámának csökkentése, a kabinból elvégezhető. A legkülönbözőbb terményfajták közötti gyors váltás a cséplőkosár-elemek egyszerű cseréjével lett könnyebb.

Pontosság a korszerű műszaki megoldásoknak köszönhetően

A CEMOS AUTOMATIC az új LEXION-ban is automatikusan átveszi az optimális áteresztéshez és legjobb cséplési minőséghez szükséges gépbeállítás feladatait. A LEXION új funkciói, mint például a cséplőkosár toklászlemezek, illetve a dörzsbetét a rendszerbe vannak integrálva, így ezeket is automatikusan vezérli. Az új elektronikai rendszer elemei közzé tartozik a FIELD SCANNER a lézervezérelt kormányzásért az állomány széle mentén, illetve a művelőúttól jobbra vagy balra. Ez a vezetőfülke tetejébe van beépítve, és az automatikus adapterfelismerésnek köszönhetően a CLAAS-adapterhez igazítja magát. A FIELD SCANNER hardverje az autóiparból származik, ahol ezt nagyon sok helyen használják. Természetesen az új LEXION is összeköthető a TELEMATICS segítségével a farmmenedzsment szoftverekkel.

Új motorok DYNAMIC POWER-rel

Az új LEXION 6000 és 5000 modellekben a CLAAS POWER SYSTEMS koncepciónak megfelelően MAN és Mercedes-Benz motorok dolgoznak. A LEXION 6900 modell 507 LE/373 kW-os, a LEXION 5300 modell pedig a 313 LE/230 kW-os teljesítménytartományban mozog. A Stage V kipufogógáz kezelési normát dízelrészecske-szűrő és SCR-katalizátor segítségével teljesítik.

A DYNAMIC POWER most a LEXION-ban is elérhető, és a motorteljesítményt rugalmasan a betakarítási körülményekhez igazítja. A motor teljesítménygörbéje ehhez akár 10 fokozatban is eltolható. Alacsony teljesítményszükségletnél egy alsó görbét választ, és ha növekszik a teljesítmény, például ürítésnél, a rendszer egy magasabb görbével nagyobb teljesítményt tesz elérhetővé.

A teljesítmény rugalmas igazítása egyértelmű üzemanyag-megtakarítást jelent ott, ahol nincs szükség a legmagasabb teljesítményre, például rendrerakásnál.

Ez az új hajtásrendszer a LEXION-ban a nagyobb megbízhatóságért felel. Kevés benne a szíjhajtás, minden variátort megerősítettek, és ezek a központi zsírzórendszerhez csatlakoztathatók. A DYNAMIC COOLNG, amely az egyenletes hűtésről és a légszűrők alacsonyabb tisztítási igényéről gondoskodik, minden LEXION modellhez alapfelszereltség. A REMOTE SERVICE szolgáltatással a gépkezelő optimális és közvetlen segítséget kap ahhoz, hogy az állásidőket a lehető legrövidebben tartsa.

Szinte minden új LEXION modellhez elérhető a rugózott TERRA TRAC járószerkezet és a 40 km/órás végsebesség, amelyek a szántóföldön a legmagasabb szintű talajvédelmet és kényelemet, közúton pedig a gyors vonulást biztosítják. A LEXION 5500 TERA TRAC modellel most már egy öt rázóládás gép is elérhető a talajkímélő technológiával. A kerekes gépek az első hídon akár 2,15 méteres (42 col, modelltől függően), a hátsó hídon akár 1,65 méteres (30 coll, modelltől függően) abroncsokkal is rendelhetők.

Forrás: 
AXIÁL Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Változatos témák a SMARTFARMON

Alig több mint két hét múlva kezdetét veszi az egyik leginnovatívabb, legnagyobb szabású precíziós gazdálkodásról szóló konferencia, a SMARTFARM. A Bábolnai Gazdanapok keretében megrendezett eseményre számos kiállító és előadó érkezik, akik közül néhányan röviden bemutatkoztak lapunknak.

Szabadon jönnek-mennek a tehenek: fejőrobot a kisgazdaságban

Munkaerőhiánnyal nem csak a nagyobb mezőgazdasági üzemek, hanem a kisebb gazdaságok is küszködnek manapság. A Csákberény melletti Orond-pusztai tehenészet egy magyar családi vállalkozásból született 14 éve, ahol már mintagazdasági körülmények között készítenek tejtermékeket és sajtokat. A fejős állomány egyelőre 20 tehénből áll.

Önvezető kombájn saját kútfőből

A magántulajdonú mezőgazdasági szolgáltató cégként működő holland HuizingHarvest a legnagyobb gépgyártók területének tartott fejlesztésbe vágott bele, és kísérleti projektként önvezetővé alakítanak egy egyszerű kivitelű, kínai gyártmányú kombájnt.

Robotizált fejlődésmonitoring nemesítőknek

Az Illinois Egyetem két tanára által alapított EarthSense egy olyan robottal törne be a piacra, mely képes önállóan megfigyelni a nagy sortávolságra vetett haszonnövények – azaz elsősorban a kukorica – kísérleti parcelláit, és nyomon követni a növények fenotí­pusos megjelenését, illetve fenológiai fejlődését.

Új motorok az AVERO kombájnokhoz

A CLAAS szokásos, szakújságíróknak rendezett nemzetközi konferencián mutatta be idei újdonságait Franciaországban a napokban. A német vállalat látványos bemutatóval és éjszakai fotózással várta a világ számos országából összetoborzott sajtósokat. Sorozatunkat az új motorokkal szerelt AVERO kombájnokkal folytatjuk.

Swarm: a mezőgazdasági gépesítés jövője?

Általánosnak látszik a vélekedés, hogy a gumikerekekkel szerelt erőgépek elérték ésszerű határaikat, és a jövőben a rajokban – elterjedt angol kifejezéssel swarm – együttműködő, autonóm működésre képes gépek meghatározó szerepet játszhatnak a szántóföldi munkákban.

Ezzel az applikációval növelhető az alma terméshozama

Milyen jó lenne tudni, mikor jött el a megfelelő időpont az alma öntözésére, trágyázásra és permetezésére. A termelőknek nem kell már ilyen kérdéseken rágódniuk. Szerbiában kifejlesztettek egy mezőgazdasági alkalmazást, kifejezetten almatermelők részére.

A magasfeszültségű gyomirtótól a permeteződrónokig

Augusztus 29-30-án hét év után újra az észak-németországi Pinneberg térségében, Ellerhoopban gyűlnek össze a faiskolai gépek, berendezések, eszközök gyártói és forgalmazói, hogy megmutassák a szakmai közönségnek legújabb fejlesztéseiket. Az eseményre mintegy hatezer látogatót várnak, akik közel 300 cég választékát, szolgáltatását tekinthetik meg.

A gazdaságos almatermesztés gépei

Augusztus 1-jén almatermesztési bemutatót tartottak Tiszavasváriban, Rozgonyi Géza kertészetében. Témája az volt, hogy milyen eszközökkel és gépekkel lehet mindinkább helyettesíteni a munkaerőt, ha kézi munkára már csak elvétve vállalkozik bárki is.

Fixkamrás körbálázó - megbízható minden körülmény között

A CLAAS szokásos, szakújságíróknak rendezett nemzetközi konferencián mutatta be idei újdonságait Franciaországban a napokban. A német vállalat látványos bemutatóval és éjszakai fotózással várta a világ számos országából összetoborzott sajtósokat, itt lehetett először látni munka közben a második generációs Lexion kombájnokat. Sorozatunkat az új ROLLANT 520, fixkamrás körbálázó bemutatásával folytatjuk.