0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Komoly áttörésre lenne szükség az akkumulátorok fejlesztésében

A jövő technológiának tárgyalásakor kihagyhatatlan az elektromos hajtás kérdése, és a modern akkumulátortechnológiával lassan a mezőgazdasági gépeket is eléri a villanyosítási hullám.

Az Agco óriáskonszern szerint a kisebb traktorok esetében egyértelműen van helye a villanyhajtásnak, aminek igazolására el is készítették a Fendt 200-as sorozatú traktorok alapjaira épült E100 elektromos modellt. Az alapvető számítás egyszerű: egy ilyen 70 lóerős traktor négy órán át tartó működtetéséhez 50 százalékos terhelésen nagyjából 100 kWh-nak megfelelő energia szükséges, amit a mai technológiai szinten egy 0,3 köbméteres, 600 kg tömegű akkumulátor képes szolgáltatni.

Egy ilyen gép a gyártó szerint már most is hasznos lehet egyes speciális felhasználási területeken, de azt ők is elismerik, hogy

ahol valóban komoly vonóerőre van szükség, ott az akkumulátoros traktorok egyelőre nem rúghatnak labdába: egy 517 lóerős 1000-es sorozatú Fendt traktor 50 százalékos terhelésen való működtetéséhez 12 órás műszakban már egy 15 tonnás, 5 köbméter térfogatú akkumulátorcsomagra lenne szükség.

Ez egyben azt is jelenti, hogy amíg nem következik be újabb, komoly áttörés az akkumulátorok energiasűrűségében, illetve nem csökkennek az elektromos hajtástechnológia összköltségei, addig a belső égésű motorok pozíciója megingathatatlan lesz a mezőgazdaságban.

 

Forrás: Future Farming