Back to top

A Muravidék ízei

Huzimec Zolán és felesége, Ica Szentlőrincen „első bálozók”, a szlovéniai Lendva ízeit hozták el a Gazdanapokra. Elsősorban bioborászattal foglalkoznak, de mellette falusi konyhát is működtetnek.

„Gondoltunk egy nagyot 2012-ben, s belevágtunk a vendéglátásba”- magyarázta a háziasszony. Zoltán fiatal kora óta szőlőt gtermel, borászkodik, ma egy hektáros ültetvényéről Rajnai rizlinget, Olaszrizlinget, Sauvignon blanc-t, Traminit és Rizlingszilvánit szüretel, s hogy ne csak a fehér fajtáikat ismerjék meg a vendégek, kevés rozéval is megörvendezteti a kíváncsibbakat.

Huzimec Zoltán és Ica őrzi a hagyományos ízeket
Fotó: viniczai

Lendvahegyen fénykorában 600 hektárnyi szőlő virított, mára alig harmadát művelik. A birtokok elaprózódtak, s az öregek kihalásával kevés fiatal választja a szőlőtermesztést.

Huzimecék a bort javarészt palackosan értékesítik részben helyben, de a kóstoló után sokan viszik magukkal. Vendégeik zöme Magyarországról érkezik. Ahol csak lehet, megmutatják magukat, rendszeresen részt vesznek hazai rendezvényeken, kiállításokon, Hajdúszoboszlótól Szombathelyig. Sauvignon blanc-uk 2016-ban nyerte el Sárvár Város Bora címet, de részt vettek a Múzeumok Éjszakáján is.

A bor mellett sajt, lekvár, rostos ivólé, pálinka és kenyér készül a portán, nem hagynak veszendőbe semmit, ami a gazdaságukban megterem.

Mintegy félszáz személyt tudnak asztalhoz ültetni, hogy megismerkedjenek a helyi ízekkel, termékekkel. Elsősorban a környékbeli specialitásokkal rakott hidegtálak örvendenek népszerűségnek. A vágott zsír mindig megfogja a vendégeket, akárcsak a teljes kiőrlésű rozs, vagy a hajdinás-diós kenyér, amit maguk sütnek kemencében, akárcsak a csülköt. „Lendva 2011 óta a Bogrács Fővárosa”- hangsúlyozta a háziasszony, hogy háromféle hús kerül a főzőedénybe, s a végeredmény leginkább a magyar pincepörköltre emlékeztet. A sajtok lehetnek füstöltek vagy rózsaborssal, tökmaggal, kaporral, dióval ízesítettek. A helyi „véndős húsnak” híre van.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jenga torony Piliscsaba felett

A Pilisi Parkerdő erdeit évente 25 millió alkalommal látogatják meg a kirándulók, és a fennállásának 50 éves jubileumát ünneplő erdőgazdaság számos, erdőjárók által kedvelt turisztikai látványossággal is büszkélkedhet. Ilyen a Nagy-Kopasz tetején álló, logikai-ügyességi játék ihlette Dévényi Antal-kilátó, melyről páratlan panoráma nyílik a Vörösvári-medencére.

Miért iszunk tejet?

Hogyan tett szert az emberiség a tej feldolgozásának képességére és miért? Eredetileg az emberi faj nem volt képes az állati tej megemésztésére, nem úgy, mint napjainkban, amikor is a tejtermelés az egyik vezető ágazata a modern kori mezőgazdaságnak. Vajon miért alakult úgy az emberi evolúció, hogy képesek lettünk tejet inni?

Két lépésben emeli munkavállalói bérét a Tesco

Két lépésben emeli az idén is munkavállalói bérét a Tesco-Global Áruházak Zrt., a vállalat 3,8 milliárd forintot fordít a kiskereskedelmi dolgozók bérfejlesztésére a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) kötött megállapodás értelmében.

Fogyasszunk belőle minden nap egy pohárral, a szívünk meghálálja

A szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok között szerepelnek. Ezzel a tejtermékkel sokat tehetünk a megelőzésért.

Rosszabb az élelmiszerpazarlás helyzete, mint gondoljuk

Holland kutatók szerint a globális élelmiszerpazarlás általános becslései alacsonyak, és úgy vélik, hogy a korábban becsült 214 kalória helyett valójában naponta körülbelül 500 kalória élelmet pazarlunk el fejenként.

Támogatás és versenyképesség - További fejlesztésekre van szükség

Évek óta kiszámítható és átlátható támogatási feltételek szerint működik a mezőgazdaság és az élelmiszerfeldolgozás is, amely több termékpályán jó eredményeket hozott. A jövőben azonban tovább kell erősíteni a versenyképességet és a hatékonyságot, a támogatás ugyanis elsősorban a fejlesztések erősítésére, megvalósítására szolgál.

Új nyomtatvány szükséges a lovas szolgáltatási vizsgákhoz

A Nébih felhívja a lovas szolgáltatók figyelmét, hogy az e tevékenységbe bevont lovak jelentős részének lejárt a hatósági bizonyítványa. Az előírások szerint a vizsgálatot ötévente meg kell ismételni. A Nébih oldalán elérhető a bizonyítvány megszerzéséhez szükséges bejelentő nyomtatvány.

Hamburger NASA-módra

A levegő szén-dioxid tartalmából készítenek húspótló élelmiszert. A NASA által felfedezett eljárás kevésbé káros a természeti erőforrásokra, mint az alternatív, növényi alapú húskészítmények előállítása.

Fiatal intézmény nagy múlttal

Három évvel ezelőtt adták át Sopronban a Károly-magaslati Ökoturisztikai Látogatóközpontot, amelyben az erdők élővilágát bemutató kiállítások mellett a Kőhalmy Vadászati Múzeum gyűjteményei, valamint a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. erdészeti erdei iskolája is helyet kapott.

Pompázik a kikeleti hóvirág a Duna-menti ligeterdőkben

A legtöbb kora tavaszi, lombfakadás előtt virágzó társához hasonlóan a hóvirág virágzása is erősen függ az időjárástól. Az idei enyhe tél hatására a Kiskunság ártereiben is a szokásosnál hamarabb kezdett nyílni a kikeleti hóvirág, meseszép szőnyeggel borítva be az erdők alját.