Back to top

A Muravidék ízei

Huzimec Zolán és felesége, Ica Szentlőrincen „első bálozók”, a szlovéniai Lendva ízeit hozták el a Gazdanapokra. Elsősorban bioborászattal foglalkoznak, de mellette falusi konyhát is működtetnek.

„Gondoltunk egy nagyot 2012-ben, s belevágtunk a vendéglátásba”- magyarázta a háziasszony. Zoltán fiatal kora óta szőlőt gtermel, borászkodik, ma egy hektáros ültetvényéről Rajnai rizlinget, Olaszrizlinget, Sauvignon blanc-t, Traminit és Rizlingszilvánit szüretel, s hogy ne csak a fehér fajtáikat ismerjék meg a vendégek, kevés rozéval is megörvendezteti a kíváncsibbakat.

Huzimec Zoltán és Ica őrzi a hagyományos ízeket
Fotó: viniczai

Lendvahegyen fénykorában 600 hektárnyi szőlő virított, mára alig harmadát művelik. A birtokok elaprózódtak, s az öregek kihalásával kevés fiatal választja a szőlőtermesztést.

Huzimecék a bort javarészt palackosan értékesítik részben helyben, de a kóstoló után sokan viszik magukkal. Vendégeik zöme Magyarországról érkezik. Ahol csak lehet, megmutatják magukat, rendszeresen részt vesznek hazai rendezvényeken, kiállításokon, Hajdúszoboszlótól Szombathelyig. Sauvignon blanc-uk 2016-ban nyerte el Sárvár Város Bora címet, de részt vettek a Múzeumok Éjszakáján is.

A bor mellett sajt, lekvár, rostos ivólé, pálinka és kenyér készül a portán, nem hagynak veszendőbe semmit, ami a gazdaságukban megterem.

Mintegy félszáz személyt tudnak asztalhoz ültetni, hogy megismerkedjenek a helyi ízekkel, termékekkel. Elsősorban a környékbeli specialitásokkal rakott hidegtálak örvendenek népszerűségnek. A vágott zsír mindig megfogja a vendégeket, akárcsak a teljes kiőrlésű rozs, vagy a hajdinás-diós kenyér, amit maguk sütnek kemencében, akárcsak a csülköt. „Lendva 2011 óta a Bogrács Fővárosa”- hangsúlyozta a háziasszony, hogy háromféle hús kerül a főzőedénybe, s a végeredmény leginkább a magyar pincepörköltre emlékeztet. A sajtok lehetnek füstöltek vagy rózsaborssal, tökmaggal, kaporral, dióval ízesítettek. A helyi „véndős húsnak” híre van.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Döbbenet: a miniszter élelmiszer-felhalmozásra szólított fel!

Nagy-Britannia iskoláinak napokon belül tervet kell kidolgozniuk az élelmiszerkészletezésre és annak biztosítására, hogy a diákok megfelelő ellátásban részesüljenek egy no-deal Brexit esetén is. A brit egyetemek már egy hete WC-papírt halmoznak fel.

Nemzetközi élelmiszeripari szakmai találkozó Budapesten

Élelmiszeripari együttműködéseket elősegítő nemzetközi szakmai találkozót rendeznek Budapesten, a csütörtökön kezdődött kétnapos eseményen 14 országból 105 szakember vesz részt - tájékoztatta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az MTI-t.

Édes répa, keserű karotin?

Nem könnyű megfelelő sárgarépát választani. Főként, ha a megrendelőnek egészen mások az elvárásai,mint amit mi elképzelünk. Legyen édes, hiszen akkor jó az íze, de legyen alacsony a nitrát tartalma, miközben a színe is nagyon fontos értékmérő. Ugyanakkor arról nem feledkezhetünk meg, hogy mind az alfa-, mind a bétakarotin keserű ízzel rendelkezik.

Karsztvidékek és legendák a Mecsekben

A baranyai Komlóhoz közeli erdőrész álmodó, nagy csendjét 1927-ben zakatoló mélyfúró gép lármája verte fel – a Salgótarjáni Kőszénbánya Rt. szenet kutatott a völgyben. Egy tavaszi napon a fúrólyukból váratlanul meleg víz tört fel. A tizenöt méteres vízoszlop csodálatos látványa a mérnökökben csalódást keltett, így elrendelték a furat betömését.

Húsmentes csirkeszárnyakkal kísérletezik a KFC

A Yum! Brands étteremhálózat bejelentette, hogy növényi alapú hústermékeket tesztel, melyekből csirke nuggets-et és csirkeszárnyakat készítenek majd.

A gabonák vad rokonai jelenthetik a megoldást a klímaváltozásra

Élelmiszernövényeink vadon termő rokonai óriási genetikai változatosságot hordoznak magukban. Ezek között a gének között pedig megoldást találhatunk arra, miképp tudjuk "klímaállóvá" tenni kultúrnövényeinket is.

Jótékonysági borárverés Tiszaburáért

Nagy sikerrel zárult a Budapest Borfesztivál és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jótékonysági Borárverése, a tételekből befolyt több mint 6 millió forintot a tiszaburai varrodának ajánlották.

Változóban a svájci mezőgazdaság

A svájci Szövetségi Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentése szerint az országban jelenleg 50 852 mezőgazdasági üzem 1,04 millió hektáron gazdálkodik. A legutóbbi felméréshez képest a gazdaságok száma 1,5 százalékkal csökkent.

Idén is jótékony célra fordítják az OMÉK-on megmaradt élelmiszert

A NÉBIH adatai szerint fejenként évente 68 kg élelmiszert dobnak ki, amelyből 33 kg kidobását lehetne tudatos vásárlással megakadályozni. Éppen ezért a 79. OMÉK szervezőjeként az Agrármarketing Centrum úgy döntött, folytatja a két évvel ezelőtti sikeres kezdeményezését, és a kiállítás végén megmaradó, fogyasztható élelmiszereket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület javára ajánlják fel.

A vegetáriánus étrendnél jobb a mértékletes húsfogyasztás

A kevés húst tartalmazó étrend karbonlábnyoma kisebb, mint a hagyományos tejet-tojást fogyasztó vegetáriánusé egy új amerikai tanulmány szerint.