0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A Muravidék ízei

Huzimec Zolán és felesége, Ica Szentlőrincen „első bálozók”, a szlovéniai Lendva ízeit hozták el a Gazdanapokra. Elsősorban bioborászattal foglalkoznak, de mellette falusi konyhát is működtetnek.

„Gondoltunk egy nagyot 2012-ben, s belevágtunk a vendéglátásba”- magyarázta a háziasszony. Zoltán fiatal kora óta szőlőt gtermel, borászkodik, ma egy hektáros ültetvényéről Rajnai rizlinget, Olaszrizlinget, Sauvignon blanc-t, Traminit és Rizlingszilvánit szüretel, s hogy ne csak a fehér fajtáikat ismerjék meg a vendégek, kevés rozéval is megörvendezteti a kíváncsibbakat.

Lendvahegyen fénykorában 600 hektárnyi szőlő virított, mára alig harmadát művelik. A birtokok elaprózódtak, s az öregek kihalásával kevés fiatal választja a szőlőtermesztést.

Huzimecék a bort javarészt palackosan értékesítik részben helyben, de a kóstoló után sokan viszik magukkal. Vendégeik zöme Magyarországról érkezik. Ahol csak lehet, megmutatják magukat, rendszeresen részt vesznek hazai rendezvényeken, kiállításokon, Hajdúszoboszlótól Szombathelyig. Sauvignon blanc-uk 2016-ban nyerte el Sárvár Város Bora címet, de részt vettek a Múzeumok Éjszakáján is.

A bor mellett sajt, lekvár, rostos ivólé, pálinka és kenyér készül a portán, nem hagynak veszendőbe semmit, ami a gazdaságukban megterem.

Mintegy félszáz személyt tudnak asztalhoz ültetni, hogy megismerkedjenek a helyi ízekkel, termékekkel. Elsősorban a környékbeli specialitásokkal rakott hidegtálak örvendenek népszerűségnek. A vágott zsír mindig megfogja a vendégeket, akárcsak a teljes kiőrlésű rozs, vagy a hajdinás-diós kenyér, amit maguk sütnek kemencében, akárcsak a csülköt. „Lendva 2011 óta a Bogrács Fővárosa”- hangsúlyozta a háziasszony, hogy háromféle hús kerül a főzőedénybe, s a végeredmény leginkább a magyar pincepörköltre emlékeztet. A sajtok lehetnek füstöltek vagy rózsaborssal, tökmaggal, kaporral, dióval ízesítettek. A helyi „véndős húsnak” híre van.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu