Back to top

Új lendületet kaphat a magyar hagymatermesztés

A tavalyi esztendőhöz hasonlóan az időjárás idén sem kedvez a hagymatermésnek, így ezúttal is keresleti piacra lehet számítani. E helyzet ugyanakkor az ágazat szereplőinek összefogását is erősíti: a tervek szerint elektronikus rendszerrel tennék hatékonyabbá a termelési és kereskedelmi információk áramlását.

A Békés megyei Kamut község határában, Földesi István, a Kamut-Gyúrpusztai Mezőgazdasági Kft. ügyvezetőjének hagymatáblájában gyűltek össze termelők és szakemberek, méghozzá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztály Hagyma Munkacsoportjának hagyma fajtabemutatója alkalmából.

Az egész napos program résztvevőit Mártonffy Béla, az osztály elnöke köszöntötte, aki úgy fogalmazott, a „hagymás” munkacsoport aktivitás és szervezettség terén élen jár, így példával szolgálhat a hasonló szakmai szerveződések számára. Mint mondta, a legfőbb cél a magyar hagymatermesztés elmúlt időszakban megcsorbult renoméjának helyreállítása, ehhez pedig a kamara minden segítséget megad.

„Biztosítjuk a szükséges anyagi támogatást, vállaljuk a különféle kísérletek, valamint szakmai utak megszervezését” – egyértelműsítette.

Szavait követően a vendéglátó ismertette a 4,5 hektáros táblán, a tavasz folyamán beállított kísérlet technológiai hátterét s az elmúlt hónapok tapasztalatait. A többi közt elmondta, a szélsőséges időjárással együtt járó stresszfaktorokat a többszöri műtrágyázással sikerült kezelniük.

A táblában tavaszi vetésű hagymafajtákat termesztettek, amelyek jellemzőit a vetőmagokat forgalmazó cégek szakemberei ismertették.

S ha már a hazai viszonyok: a fajtabemutatók alatt Családi Jánossal, a NAK Hagyma Munkacsoportjának vezetőjével is beszélgettünk, aki legfontosabb terveikről, illetve az ágazat idei piaci kilátásairól is beszélt lapunknak. Mindenekelőtt elmondta: évente két fajtabemutatót szoktak tartani – júniusban áttelelő hagymák, augusztusban pedig tavaszi vetésű hagymák bemutatásának jegyében tartanak egy-egy alkalmat. „Utóbbi fajták az összes hagyma termésének körülbelül 80%-át teszik ki Magyarországon” – árulta el, hozzátéve, hogy a legeredményesebb termelők itt, Békés megyében gazdálkodnak.

Elmondta továbbá, a munkacsoport mintegy két év alatt elérte, hogy a szakmabéliek szívesen osztják meg egymással a termeléssel kapcsolatos tudnivalókat és tapasztalatokat, az értékesítésről azonban még mindig kevés szó esik – leginkább azért, mert versenytársként tekintenek egymásra. Éppen ezért vetődött fel az úgynevezett Hagymabank létrehozásának az ötlete.

„Összegyűjtenénk a hagymatermesztők termelési adatait, illetve rendszereznénk a kereskedők, áruházláncok vásárlási igényeit – mind az eladók, mind pedig a vevők megelégedésére”

– beszélt a tervekről Családi János. Hangsúlyozta, bízik abban, hogy a NAK támogatja majd a felvetést, és segíti az adatok kezeléséhez szükséges elektronikus rendszer kiépítését; ebben az esetben akár már jövőre működésbe léphet a Hagymabank. A munkacsoport vezetője végül arról beszélt, hogy ahogy tavaly, úgy idén is problémát – hagymahiányt – okoz az időjárás, és új betegségek megjelenését is eredményezte. Mindezek jelentősen növelik a termesztés költségeit.

„Nemcsak a magyar, hanem egész Európa termelőit sújtják a problémák, amelyek a hagyma árát a jelenlegi magasabb szinten tartják. Az áttelelő hagymákat például soha nem látott magas áron lehetett értékesíteni”

– folytatta. Azok a nagy hagymatermelő országok – például Hollandia, Dánia vagy Lengyelország –, amelyek eddig öntözés nélkül tudtak termelni, még nem tudtak teljesen átállni e rendszerre, így biztosan lesz hiány idén is. „Ennek eredményeképpen az árak, még ha nem is lesznek olyan szinten, mint tavaly voltak, idén is a sokévi átlag fölött várhatók” – tette hozzá a szakember.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hírét viszik a magyar lovashagyományoknak

Nem pusztán lóverseny, sokkal inkább a magyarság határokon átívelő hagyományőrző fesztiválja, egyfajta országimázs rendezvénye – tartják a Nemzeti Vágtáról. A napokban véget érnek a selejtezőként szolgáló előfutamok, ezzel együtt pedig tejessé válik az indulók mezőnye. Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgató elmondta, idén minden eddiginél több határon túlról érkező versenyzőt várnak az eseményre.

Nem vitték el a gólyák a nyarat

A néphagyomány úgy tartja, a gólyákkal érkezik a tavasz, és amikor útra kelnek elviszik magukkal a nyarat. Ám az idén úgy tűnik, a nyár még legalább egy hónapig marad. Ez jó hír az aratásra készülőknek, a borászoknak, az utószezonban nyaralóknak, ám ellentmond a több száz éves megfigyeléseknek. Kezdhetünk hozzászokni, hogy az időjárást figyelve nem jön be az évszázados forgatókönyv?

Akár egy nap alatt felpörgethetik fejlesztéseiket az agrár-startupok

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal 2019. szeptember 22-ig várja azoknak a startupoknak a jelentkezését, akik rapid tanácsadással egy nap alatt akár tucatnyi agrár-, üzletfejlesztési vagy befektetési szakember bevonásával állítanák növekedési pályára vállalkozásukat.

"Érlelő" időjárás jő

A napraforgó, a kukorica és a gyümölcsök érési folyamatainak kedvezni fog a következő napokban várható meleg, nagyrészt száraz időjárás. A repce vetésének talaj-előkészítéséhez az ország nagyobb részén ideális a talaj fölső rétegének nedvességtartalma.

Javában zajlik a Vilmos körte szedése

Javában zajlik a Vilmos körte szedése. Az előzetes adatok alapján idén a megszokottnál 20-25 százalékkal kevesebb, mintegy 25 ezer tonnányi lehet a hazai termés körtéből, a minőség megfelelőnek ígérkezik – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

A magasfeszültségű gyomirtótól a permeteződrónokig

Augusztus 29-30-án hét év után újra az észak-németországi Pinneberg térségében, Ellerhoopban gyűlnek össze a faiskolai gépek, berendezések, eszközök gyártói és forgalmazói, hogy megmutassák a szakmai közönségnek legújabb fejlesztéseiket. Az eseményre mintegy hatezer látogatót várnak, akik közel 300 cég választékát, szolgáltatását tekinthetik meg.

A fölmelegedéssel új kártevők jelentek meg

Az idén a mezőgazdaságban az időjárási károk minden fajtáját megéltük, szeszélyes váltakozásban. Nem csoda, hogy a debreceni FarmerExpo kertészeti tanácskozása az éghajlatváltozásról és annak következményeiről szólt. Előrejelzések szerint a hőmérséklet biztosan emelkedni fog, a csapadékmennyiség kevésbé változik, de a rövid, intenzív esők közt hosszabb száraz időszakok várhatók.

Kertek természetesen

A természetes kertek alkotói olyan megoldásokat igyekeznek tudatosan alkalmazni, amelyek a természetben is megtalálhatóak. A Kertbarát Magazin korábbi számában már kitértünk a Green City-szellemiségű kertek csapadékvíz-megőrző megoldásaira, illetve honos fajokon alapuló sokszínű növénytársulásaira; ezen a gondolatsoron tovább haladva most vizsgáljuk meg a természetesség jegyében a kert más elemeit is.

Magyar születésű kajszik

Bár nem őshonos nálunk, szerencsénk van a kajszival, hiszen sok rendkívül finom, zamatos fajtát sikerült találni vagy keresztezéses nemesítéssel létrehozni. Két helyen, Cegléden és Budapesten születtek az új fajták.

Növényvédelmi előrejelzés – Szárazságkedvelők előnyben

Most a száraz és meleg időt kedvelő károsítók szaporodtak fel a kertekben: a lisztharmat, a molyok, a vértetű, és persze a túlságosan is jól ismert poloskák. A nedvességkedvelő gombás fertőzéseknek alapvetően nem kedvezett az időjárás, nagy lehet azonban a különbség az egyes kertek mikroklímája között, nem árt tehát a felderítés.