0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Fonalférgek feromonjai védik a kultúrnövényeket

A növények kártevők és kórokozók elleni védelme mérgező peszticidek használata nélkül már régóta elérendő cél. A Boyce Thompson Institute kutatói felfedezték, hogy egy teljesen valószínűtlen forrásból – a talajlakó mikroszkopikus fonalférgektől – származó vegyületek képesek megvalósítani ezt a célt.

Vizsgálataik szerint a Phytophthora sojae gombapatogénnel fertőzött, de az ascr#18 feromonnal kezelt szójanövények egészségesebbek voltak és a túlélési arányuk is magasabb volt, mint a kezeletlen magoké. A kutatócsoport megvizsgálta a fonalféreg-metabolit ascr#18 hatásait a növények egészségére. Az ascaroside feromoncsaládba tartozó ascr#18 vegyületet számtalan talajlakó fonalféreg-faj használja kémiai kommunikációra.

A kutatók szója-, rizs-, búza- és kukoricanövényeket kezeltek kis mennyiségű ascr#18 feromonnal, majd a növényeket vírussal, baktériumokkal, gombákkal és petespórás moszatgombákkal (penész formájában) fertőzték.

Pár nap elteltével az ilyen feromonnal kezelt növények szignifikánsan ellenállóbbak voltak a kórokozókkal szemben, mint a kezeletlen növények.

Az ascaroside fermonok nem peszticidek. A kártevők és kórokozók elpusztítása helyett a növény immunrendszerét erősítik. Ennek eredményeként feltehetően sokkal biztonságosabbak, mint a kártevők és kórokozók ellen jelenleg használatos számtalan módszer.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/news.cornell.edu