0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Jön a fekete veszedelem

A szőlő növényvédelméhez nem csak szer, tudás is kell. Mindez lehetne a címe annak a tanácskozásnak, melyet szerdán Mogyoródon tartottak.

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara, a Mogyoródi Hegyközség és több növényvédő szer gyártó és forgalmazó cég által jegyzett eseményen nem csak az idei évjárat sajátosságairól hallhattunk, hanem megtekinthettük a különböző kísérleteket és a végén még drónbemutató részesei is lehettünk.

youtube://v/ikGskv3WIUc

 

Dula Bencéné növényvédelmi mikológus elmondta, utoljára 1990 és 2010 júniusában és júliusában kapott annyi csapadékot, mint az idei esztendő ezen két hónapja.

A peronoszpóra fertőzés éppen abban a fenológiai állapotban érte a szőlőt, amikor a legérzékenyebb volt, ráadásul az ültetvények vízben „álltak”.

A szakember kiemelte, hogy a felelős nem a helyi fertőző anyag, hanem a szállított volt. Sokan alacsony lémennyiséggel védekeztek, így nem mindenhová jutott el a hatóanyag. Ráadásul – hozta fel Dula Bencéné -, gyakran a szaktanácsadók sem álltak a helyzet magaslatán, nem a megfelelő gombabetegség ellen védekeztek.

Az utóbbi évek „slágerbetegsége” a fekete rothadás. Szinte legyőzhetetlen, s elsősorban a biotermesztőknél

– ahol a lisztharmatra és a peronoszpórára rezisztens fajták ugyan már vannak, de – jelent nagy problémát, a nemesítők mindezidáig ezzel a betegséggel csak marginálisan foglalkoztak. A zöld sorköztakaró, a gépi szüret, vagy a sorokban hagyott venyige is fertőzési góc lehet. Problémát jelent, hogy csak a mikroszkóp alatt tudjuk a peronoszpórától megkülönböztetni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu