0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Ki lesz a nagyobb vesztes?

Az amerikai-kínai kereskedelmi háború mindkét ország számára komoly nehézségeket fog okozni. A kínai bojkott miatt az amerikai szövetségi agrárminisztérium már bejelentette, hogy 16 milliárd dollárral készül megsegíteni a farmereket,de Kínának sem jöhetett volna rosszabbkor a vámpótlék bevezetése – mondják a szakértők.

Bár a kínai hatóságok eddig alig több mint 150 afrikai sertéspestis kitörésről számoltak be az Állategészségügyi Világszervezetnek (OIE), a legfrissebb becslések már arra engednek következtetni, hogy az ország kocaállománya akár 50 százalékkal is csökkenhet a pusztító vírusos fertőzés következtében.

Mostanáig a fagyasztott készleteknek sikerült kompenzálniuk a kínai sertéshúspiacon a veszteségeket, ám az elemzők szerint az egyre jobban emelkedő sertésárak már azt bizonyítják, hogy ezek a készletek hamarosan elfogynak.

Kína a világ sertéshús-előállításának a felét adja, de még e jelentős termelés mellett is komoly importra is szorult. A legnagyobb mennyiségben az Európai Uniótól, Brazíliától, az Egyesült Államoktól és egészen a közelmúltig Kanadától vásárolt sertéshúst. Az afrikai sertéspestis miatti termeléskiesést azonban a jelenlegi kínálat már nem képes pótolni. Az Egyesült Államok elleni embargó ezt a helyzetet tovább rontja. Szakértők szerint várható, hogy a világpiacon még kevesebb lesz a sertéshús, az árak pedig tovább növekednek.

A mezőgazdasági termékek betiltása mellett a kínai kormány egyidejűleg bejelentette nemzeti valutájának, a jüannak a leértékelését is, így a kínai termékek megfizethetőbbé válnak a tengerentúlon.
 

Forrás: pigprogress.net