0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Környezetbarát védelem a súlyos paradicsombetegség ellen

A paradicsom sárga levélgöndörödés betegséget (tomato yellow leaf curl disease - TYLCD) egy vírus okozza, mely a világ paradicsomtermelésének egyik legnagyobb veszélyeztető tényezője, mivel hatalmas gazdasági károkat okoz. A legtöbb termesztő intenzív vegyszerezéssel védekezik ellene, ami azonban sokszor nem elég hatékony, és ráadásul veszélyt jelent a környezetre és az emberi egészségre.

Léteznek TYLCD rezisztens fajták is, ezek azonban nem olyan ízletesek, mint a hagyományos társaik. Így nagy szükség van egy hatékony és környezetbarát megoldásra, amivel nemcsak a paradicsom sárga levélgöndörödés-, de a többi növényi vírust is kontroll alá lehetne vonni.

A Spanyol Tudományos Kutatási Tanács tudóscsoportja ezért szabadföldi és üvegházi kísérleteket végzett három egymást követő évben, és két környezetbarát védekezési módszert is talált. Ezek hatékony alternatívát jelenthetnek a rovarölőszerekkel szemben.

Az egyik lehetőség, hogy az UV sugárzást kizáró műanyaggal védik a paradicsom növényt. A egy szalicilsav-analóg alkalmazása, amivel megerősítik a növény védekezési képességét, és ezzel csökkentik a vírus okozta termésveszteséget.

A leghatékonyabb módszer a tudósok szerint, ha a gazdák a két védekezési módszert egymással kombinálva használják. Mindkét lehetőség alkalmazható üzemi méretekben is, szabadföldön vagy akár üvegházban nevelt paradicsomok esetében. A kísérletek eredményei emellett azért is biztatóak, mivel lehetőséget adnak rá, hogy más növényi vírusok ellen is környezetbarát védekezési módokat keressenek.

Forrás: phys.org