Back to top

Szokatlan módon harcol a maradék ellen egy vendéglő

Az egyik csehországi vendéglő tulajdonosa megelégelte, hogy vendégei több ennivalót rendelnek, mint amennyit el tudnak fogyasztani, így kilószám megy a maradék megy pocsékba. Durván lépett fel ügyfeleivel szemben, és sikerrel járt.

Az élelmiszerek pazarlása komoly gondja a háztartásoknak, az áruházaknak, az éttermeknek és a vendéglőknek Csehországban is. Az embereket általában zavarja, hogy ennivalót dobnak ki, ám nem sokan tesznek ez ellen valamit. A Radio Praha riportját a Napi.hu szúrta ki.

Naponta 5-10 kilogramm élelmiszer-maradékot dobunk ki - mondta Petrt, az egyik litvinovi vendéglő pincére. A legtöbbször zöldségeket, amelyeket a köretekhez rendeltek a vendégek. Ha nem kapnak ilyen köretet akkor panaszkodnak, ha viszont kapnak, akkor sokszor csak beletúrnak, és ott hagyják a nagy részét.

A kisebb településeken lévő vendéglők oda tudják adni a maradékot a helyieknek, akik feletetik azt az állataikkal, ám a legtöbb megmaradt élelmiszer a kukába kerül. A Prágától északnyugatra lévő Louny egyik vendéglőse megelégelte ezt a helyzetet, és szigorú intézkedést vezetett be.

Aki meghagyja a megrendelt köretet, az 50 koronás (600 forint) büntetést fizet, amit hozzáírnak a számlájához.

A vendéglátó-ipari egység kőkemény tulajdonosa, Jan Kristina Trojánková észszerűnek tartja döntését. Meglepő módon a vendégek jól fogadták, hogy bírsággal fenyegetik őket, ha pazarolnak. A tulajdonos beszámolója szerint

amióta bevezették a maradékbírságot, alig-alig dobnak ki valamit.
Forrás: 
Napi.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Brexit: a „kemény válás“ veszélyei

A konkrét kilépési tárgyalások megkezdése előtt az Európai Unió tagországaiban egyre nagyobb aggodalommal néznek az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő távozása, közelebbről egy kereskedelmi megállapodás nélküli távozás elé.

A jelenlegi európai mézpolitika nem nyújt elegendő védelmet az európai méztermelők számára

Az európai mézpolitika teljességgel tarthatatlan, hiszen nem nyújt elegendő védelmet a laboratóriumi körülmények között létrehozott, főként Ázsiából érkező műmézekkel szemben, ezzel teljesen tönkreteszi az európai mézpiacot és a méztermelőket - jelentette ki Nagy István agrárminiszter Brüsszelben, magyar és spanyol méztermelők tüntetésén elmondott nyilatkozatában hétfőn.

Ökológiai gazdálkodási konferencia

Március 18-án, Kecskeméten biogazdálkodási ágazat stratégiai konferenciát rendez az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet. A fókuszban az új közös agrárpolitika áll, azon belül is az ökológiai ágazat kilátásai, a fenntartható gazdálkodás kihívásai és az azokra adható gyakorlati válaszok.

Brutális sáskajárás van Kenyában és félő, hogy nem állnak meg

Nagy a kockázata annak, hogy a Kenyával szomszédos országokat is letarolják a sáskák.

A fagyasztott halrudacskák is szennyezik a környezetet?

Egy új tanulmány szerint a fagyasztott halrúd előállítása majdnem kétszer annyi üvegházhatású gáz kibocsátást eredményez, mint a halászat önmagában.

Speciális kiadványokkal is segíti a szakmai szereplőket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara speciális, ingyenes szakmai kiadványokkal is segíti a mező- és az erdőgazdálkodással foglalkozókat, valamint az élelmiszeriparban tevékenykedőket.

Mennyi diót együnk a szív és a belek egészségéért?

Már ismert tény, hogy a diófogyasztás jó hatással van a szívünkre. Egy új kutatással fény derült arra, hogy a bél egészséges működésében is szerepe van. A két jótékony hatás között összefüggés lehetséges.

Jól működik a Listeria Megelőzési Rendszer

A közel másfél évvel ezelőtti gyorsfagyasztott élelmiszer-botrány hatására egyes vállalatok és szervezetek kialakították a Listeria Megelőzési Rendszert. A rendszer elsőéves működési tapasztalatai kedvezőek.

Ezért kell gyakran kezet mosni

Elgondolkodott már azon, vajon mennyi baktérium bújik meg a laptop-ján? Vagy azon, mi történik, ha nem mos kezet naponta többször is? Egy kísérlet igazán szemléletes példával mutatja be, mit okozhatnak a kezünkön és az eszközeinken maradt baktériumok.

Az „intelligens" sör drónnal készül - videó

A drón kétségkívül az utóbbi évek egyik legérdekesebb és leghasznosabb találmánya. Ennek a technológiának köszönhetően nagy magasságból lenyűgöző felvételeket készíthetünk anélkül, hogy nagyobb gépet, például helikoptert használnánk erre a célra. És még sörfőzéskor is jól jöhet.