0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Szokatlan módon harcol a maradék ellen egy vendéglő

Az egyik csehországi vendéglő tulajdonosa megelégelte, hogy vendégei több ennivalót rendelnek, mint amennyit el tudnak fogyasztani, így kilószám megy a maradék megy pocsékba. Durván lépett fel ügyfeleivel szemben, és sikerrel járt.

Az élelmiszerek pazarlása komoly gondja a háztartásoknak, az áruházaknak, az éttermeknek és a vendéglőknek Csehországban is. Az embereket általában zavarja, hogy ennivalót dobnak ki, ám nem sokan tesznek ez ellen valamit. A Radio Praha riportját a Napi.hu szúrta ki.

Naponta 5-10 kilogramm élelmiszer-maradékot dobunk ki – mondta Petrt, az egyik litvinovi vendéglő pincére. A legtöbbször zöldségeket, amelyeket a köretekhez rendeltek a vendégek. Ha nem kapnak ilyen köretet akkor panaszkodnak, ha viszont kapnak, akkor sokszor csak beletúrnak, és ott hagyják a nagy részét.

A kisebb településeken lévő vendéglők oda tudják adni a maradékot a helyieknek, akik feletetik azt az állataikkal, ám a legtöbb megmaradt élelmiszer a kukába kerül. A Prágától északnyugatra lévő Louny egyik vendéglőse megelégelte ezt a helyzetet, és szigorú intézkedést vezetett be.

Aki meghagyja a megrendelt köretet, az 50 koronás (600 forint) büntetést fizet, amit hozzáírnak a számlájához.

A vendéglátó-ipari egység kőkemény tulajdonosa, Jan Kristina Trojánková észszerűnek tartja döntését. Meglepő módon a vendégek jól fogadták, hogy bírsággal fenyegetik őket, ha pazarolnak. A tulajdonos beszámolója szerint

amióta bevezették a maradékbírságot, alig-alig dobnak ki valamit.
Forrás: Napi.hu