0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A tökmagolaj legendája

Berki Gyula, a bicsérdi Arany Mező Zrt. ügyvezetője az első évtől részt vesz Szentlőrinci Gazdanapokon. Mint elmondta, semmi pénzért nem hagyná ki, nem csak jó bemutatkozási lehetőség, de közeli vállalkozókként a vásárszervezőket ezáltal is támogatják.

Évek alatt a bicsérdi bio tökmagolaj országos hírre tett szert. Napjainkban 15-25 hektáron termelnek olajtököt, amiből vente 30 hektónyi olajat állítanak elő.

A biotermesztés gondolata 1999-ben született meg, s ehhez minden ismeretet igyekezett megszerezni, de hamar rájött, hogy a tudáson túl nagyfokú elkötelezettségre is szükség van.

Mintegy 300 hektár bioterületen gazdálkodnak, és nem csak a hazai, hanem svájci minősítéssel rendelkezik.

A kis alpesi ország piacára még így sem könnyű bejutni, a BioSwiss nem csak minősítéssel, de piacvédelemmel is foglalkozik. A 300-ból 70 hektáron tönkölybúza érik, emellett napraforgót kukoricát, szóját, cukorrépát s az elmúlt évtől sárga olajlent termesztenek. A lucerna mint pillangós növény a vetésforgó miatt kell. „A szója a parlagfű termesztés melegágya” – fogalmazta meg véleményét a szakember. Kalászos gabonánál, szójánál, s a fiatal kukoricában gyomfésű tartja tisztán a területet, majd jön a kultivátor, a kézi gyomirtás.

Főként forgatás nélküli talajművelést részesítik előnyben. Újdonság az „ál-magágy” készítése, amit alkonyat után végeznek.

Összesen 2350 hektár szántón, legelőn gazdálkodnak, aminek fő feladata a 800 fejőstehén, sertés takarmányszükségletének biztosítása. A cukorrépa kezdi elveszíteni gazdasági jelentőségét. Biogáz üzemük – 637 KW teljesítményű – saját szervestrágyára épül, a megtermelt áramot az elektromos hálózatra töltik fel. „Országosan sok biogáz üzem épült, többségük tapasztalat nélkül vágott bele”- magyarázta, hogy Bicsérden is sokat törték a fejüket, mire a megfelelő receptúrát, beadagolást kikísérletezték.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu