0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Lovassportok harca Hortobágyon

Nagy izgalommal vártam ezt a hétvégét már az év eleje óta, amikor Szladek Péter kollégám meghívott versenybírónak az 53. Hortobágyi Lovasnapokra. Sosem feledem, amikor 16 éves koromban részt vehettem egy országos minősítőn, majd hétfőn 25 akadályon még kipróbáltuk magunkat a Derbyn.

Félelmetes volt, ahogy a dugig megtelt aréna felhördült a nagy víz megugratása után, ahogy a csikósok csergettek a pályán, mikor a hármas összetett felé vettem az irányt, és még négy verőhiba után is olyan ováció volt a sziken, mintha hibátlant lovagoltam volna Magyarországért egy csapatversenyben. Az egyik legnagyobb élményem volt ez itthon, ezek jártak a fejemben, miközben gyönyörű tájakon keresztül kocsikáztam Füzesabonytól a Mátai Ménesig.

Pénteken kezdődtek a programok a csikósok földjén. Ameddig a szem ellátott, parkolóhelyek fogadták az ide érkezőket. Az aréna körül mindenhol kézművesek árulták portékáikat és a szürkemarhától kezdve a mangalicán át a bivalyig a legfinomabb ételkülönlegességeket kóstolhatták meg az ínyencek. Sőt, az egyik pultnál egy ismerőssel is találkozhattak a díjugratók, mert a többszörös magyar bajnok ifjabb Szabó Gábor édesapja szolgált ki minket saját étterme finomságaival.

A kicsik is elfoglalhatták magukat, hiszen egy másfél hektáros gyermekfaluban próbálhatták ki a különböző hagyományos népi játékokat. Jó volt nézni, ahogy a szülők alig bírják kihozni gyermekeiket a faluból és még a telefonjukat sem veszik fel, mert még arról is elfeledkeznek ezeknek az egyszerű játékoknak az élvezete közben ebben a három napban.

Fantasztikus showműsorok egészítették ki az aréna programjait, amit még versenykörnyezetbe is raktak a csikósok harcával.

Talán ezt várták a legtöbben, hiszen a fantasztikus promóciós videót több ezren látták és megosztották. Valószínűsíthető, hogy az elmúlt évtized egyik legjobban sikerült videója lett. A hortobágyi csikósok megmutatták, hogy verhetetlenek, hiszen Sándor Renátó ülhetett fel az ezervilla trónra. Nem is lesz gond az utánpótlásban, akkora show-t kerítettek a csikósok, hogy a harc után nem lehetett sehol szuperhősös pólót látni, csak Rózsa Sándoros bajuszokat, és karikásokat a vállon.

Igazi tervezési csodát hajtott végre a Mátai Ménes csapata, hiszen négy helyszínen zajlottak a versenyek a különféle programok mellett. A fedeles mellett több mint 500 regionális díjugrató startot regisztrált a versenyiroda. Erről a pályáról, ha az aréna felé vettük az irányt, félúton a fogathajtóké volt a főszerep. A pontgyűjtő díjugratás, a Derby, a nagydíj, a már említett csikósok harca, a fogatok váltó, illetve szimultán száma és a méneshajtás a füves arénában volt. Szombaton pedig felépült egy galopp-pálya is. Egy kis időutazáson mentünk keresztül, ugyanis a füves talajú pálya mögött a környék huszárjai is összecsaptak a Nemzeti Vágta előfutamán. Az is kiderült, hogy Besenyőtelek, Kunadacs és Hortobágy lovasaival fogunk találkozni a budapesti vágtán.

Esténként a felnőttek szórakozhattak a könnyűzenei előadók koncertjein a Hortobágyi Csárda sátrában és a Retro Rádió színpadán. Olyan fellépők zenéjére ugrálhattunk, mint Caramel, B. Tóth László vagy Wolf Kati. A nyerges presszóban pedig hatalmas bulikon vettek részt a lovasok és vezethették le a nap közben felgyülemlett stresszt.

Az ország legjobb versenyzői álltak starthoz a nemzetközi díjugratószámokban. A régió lovasai verhetetlennek bizonyultak. Ifjabb Szabó Gábor, aki két Grand Prix, valamint a Budapesti CSI nagydíj-győzelme után érkezett ide, most sem viccelt, hiszen a Derby után a nagydíjat is behúzta. Mellette csak ifjabb Máté István tudott versenyszámot nyerni a nemzetközi megmérettetésekben, a megannyi helyezése mellett. Andirkó Benjámin nyerte a pontgyűjtő versenyszámot, továbbá Bandi Zsanett tudhatott magáénak egy győzelmet a hortobágyi aréna kitűnő talajú füves pályáján. A közönségdíjas hazai lovas, Szladek Máté is értékes helyezéseket szerzett, és szinte az összes díjkiosztáson találkoztam vele.

Hatalmas élmény volt ez a három nap lovasemberként, ugyanis Ács Robival koccinthattam az esti buliban, nézhettem, ahogy Kappel Edit beszélget lovaival, akik egy percre sem veszik le tekintetüket gazdájukról. Reggeli kávézásom közben Nyúl Zoltán ült mellém, majd hallgathattam történeteit világbajnokságokról és olimpiákról. Vasárnap felkonferálhattam ifjabb Szuhai Gyulát, aki még szombaton a hollandiai gyermek Európa-bajnokságon lovagolt. Laikusként a több ezer ember között hömpölyögtem és próbálgattam a karikás ostorokat, kerestem a vásárfiát. Végigkóstoltam az összes ételkülönlegességet és szurkoltam a lovasoknak a lelátón. Újra végigélhettem – most nézőként –, ahogy a Fodor István által felállított 28 erőkifejtésen keresztül koncentrálnak a lovasok és hördül fel a nép egyegy sikeres akadály után. Újra borsózott a hátam, amikor Szladek Péter és Szebényi Dániel mutatta be a lovasokat pályáik előtt. Hihetetlen varázsa van a Hortobágyi Mátai Ménesnek, ami teljesen elvarázsolt ebben a három napban. Csak azt sajnáltam, hogy vasárnap az ünnepélyes díjátadás – ahol az összes szakág és szereplő egyszerre az arénába vonult –, majd a tiszteletkör után, a nóniusz ménes vágtáját követően kocsiba kellett ülnöm és vissza kellett térnem a hétköznapjaimba.

Forrás: Pegazus