Back to top

Mától visszatér a meleg - fennáll a perzselés veszélye

Az elmúlt napok szárazabb időjárása kedvezett a mezőgazdasági munkáknak, a legtöbb helyen a talajok felszíne is száradni, szikkadni tudott, kedden már csak kevés helyen fordult elő intenzív zápor, felhőszakadás. A folytatásban is jellemzően száraz, napos, egyre melegebb időre lehet készülni.

Ahol péntek reggelig nem érkezett csapadék ott már csak jövő kedden egy hidegfronttal várható számottevő mennyiség.

Az elmúlt napokban a megelőző időszakhoz képest szárazabban alakult időjárásunk. A hétvégén szombaton voltak még nagyobb esők főként Baranyában és a középső országrész déli részén, majd kedden Eger térségében és a Nagykunság területén fordultak elő felhőszakadások. Máshol inkább csak kisebb esők, záporok voltak jellemzőek, de a Dunántúl nagy részén és Szabolcsban csak nagyon kevés, sokfelé semmi csapadék nem esett. Augusztus első hetének csapadékösszege az ország nagy részén 5 és 20 mm között alakult, ennél nagyobb mennyiségek főként a déli országrészben, kisebbek pedig északon fordulnak elő.

A talajok száradni kezdtek, a felszín közeli rétegek nedvességtartalma csökkent.

A Kisalföldön, Győr tágabb térségében illetve kisebb területen a Jászságban valamint Orosháza környékén alacsony kritikusan a talajnedvesség értéke, de az ország nagy részén még jó a vízellátottság a felső 50 cm-es rétegben, a kapás növények számára van némi nedvességtartalék a következő időszakra.

A hőmérséklet maximuma a hűvösebb hétvége után hétfőn és kedden már 28-30, szerdán 32 fok körül alakult. Hétfőn hajnalban azonban még sokfelé csökkent 12-13 fok alá a hőmérséklet, így aznap jelentős hőingás volt jellemző.

Győr környékén május végén még optimális volt a tenyészidőszak eleje óta összegzett csapadék a kukorica számára, az azóta tartó száraz időszak miatt azonban a két görbe eltávolodott egymástól, az optimálisnak nem egészen a 60%-a a lehullott mennyiség. Ezzel együtt a talaj nedvességvesztése is csaknem folyamatos az elmúlt két hónapban, és

június vége óta a kritikus 40%-os érték alatt van a talaj felső fél méteres rétegének nedvességtartalma - ilyen körülmények között a kukoricát öntözni kell.

Ezzel szemben a délkeleti országrészben, Békéscsaba környékén a július-augusztus fordulóján hullott esőknek köszönhetően bőven meghaladja a csapadék mennyisége az optimális értéket. Ezzel együtt a talaj is rendelkezik nedvesség tartalékokkal. A Kiskunságban, Kecskemét térségében bár az optimálistól nem sokkal marad el az összegzett csapadék, de a homokos talaj ezt gyorsan elnyelte, és a felső 50 cm nedvességtartalma csak 50% körül alakul. A görgetett hőösszeg országszerte kevéssel az ideális alatt van, de nem olyan mértékben, hogy ez hátráltatná a kukorica fejlődését.

A napraforgó egyre többfelé elvirágzik, és a magképződés fenológiai fázisában jár. A kukorica még sokfelé virágzik, de a korai fajtáknál már megkezdődött a szemképződés. A hőösszeg eloszlásnak megfelelően a keleti országrészben kissé előrébb járnak a növények a Dunántúlhoz képest.

A július végi, augusztus eleji csapadékot nagyon meg fogják hálálni a kapás növények,

mert a szemképződés idejére az ország nagyobb részén kellő nedvesség áll rendelkezésére a talajban, a terméskilátások tehát sokat javultak. Ugyanakkor a csapadékos időjárás kedvezett a különböző gombás megbetegedéseknek is.

Mi várható a továbbiakban?

A következő napokban egyre melegebb, napos, nyári időre van kilátás. Ma reggelig még többfelé lehetett kisebb esőkre, a déli országrészben éjszaka akár intenzívebb záporokra is számítani, mostantól azonban jövő keddig nem valószínű számottevő csapadék.

A jelenlegi számítások szerint kedden este éri el térségünket egy hullámzó frontrendszer, ami egyelőre még bizonytalan mennyiségű csapadékot hoz.

Addig azonban a talajok száradására lehet számítani, a jelenlegi esők csak a felszínt nedvesítik át. Szárazabbá válik a levegő is, a legmelegebb órákban jellemzően 50% alá, hétfőn, és keleten kedden is 40% alá csökken a relatív nedvesség értéke. A pénteki szélcsendes nap után a hétvégén főként a Dunántúlon, hétfőtől sokfelé megélénkül napközben a szél. A csütörtökön átvonult gyenge hidegfront átmenetileg visszavetette a hőmérsékletet, de pénteken ismét melegedés kezdődik egyre többfelé 30 fok fölötti maximum értékekkel.

A legforróbb napnak a hétfő ígérkezik.

A hétvégén elsősorban a Tiszántúlon, majd hétfőn országszerte légköri aszályra lehet számítani. A gombás betegségek visszaszorulnak, ugyanakkor fennáll majd a napégés illetve perzselés veszélye a növényeken. A meleg időben a kukoricára számított hőösszeg intenzív növekedése várható, a jövő hét közepére az ország nagy részén meghaladja az 1150 foknapot, délkeleten az 1250 foknapot is.

Az időjárási adatokat az Országos Meteorológiai Szolgálat biztosítja.

Forrás: 
met.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A baktériumokból készült fehérje jobb a környezetnek

Kutatók talajlakó baktériumokból új fehérjét állítottak elő, ami állításaik szerint sokkal inkább klímabarát, mint a hús.

Megugrott a cukor ára

A fehér cukor ára a tőzsdén három év legmagasabb szintjére emelkedett, utoljára 2017. júliusában voltak ilyen magasak. A londoni tőzsdén az árfolyamok meghaladták a 400 USD/tonna összeget. New Yorkban is ugyanolyan gyors az emelkedés, mint Európában.

Olvad a jég a Himaláján: a növények meg egyre jobban benépesítik a Mount Everest térségét

Egy új jelentés szerint a Mount Everest körüli területek újabb részein kezdett el nőni a növényzet, mivel a hőmérséklet növekedése megolvasztja a jeget a Himaláján.

Egy lehetséges válasz a klímaváltozásra: agroerdészet

Kolumbiában korábban a marhatenyésztők erdőket irtottak ki, hogy legelőhöz jussanak, manapság azonban egy tesztprogram keretében fákat ültetnek, és a szarvasmarhák gyümölcsöt és cserjéket is esznek. A gazdák tehát úgy növelik a jövedelmüket, hogy közben védik az esőerdőket is.

Fontos az önmérséklet

Dr. Nagy Balázs, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természetföldrajzi Tanszékének docense, az ELTE Földrajztudományi Központjának vezetője, a Földgömb magazin főszerkesztője. Geográfus és klímakutató, több expedíció tagja és vezetője, amelyek az Antarktiszon és az Andokban kutatják az éghajlat változásait. Kíváncsiak voltunk, mit mond a jövőről.

Az őszi vetések jól telelnek, de a csapadékra még várni kell

Nagyrészt ködös, párás, eseménytelen időjárású hét áll mögöttünk, csak magasabb hegységeinkben és helyenként a Dunántúlon sütött ki a nap hosszabb időszakokra. Az igazi téli idő komolyabb fagyokkal, hótakaróval továbbra is várat magára.

Megtartó anyaföld

Azok többsége, akik a magyar nemzet jövőjéért felelősséget éreznek, egyetértenek abban, hogy a globalizációval járó kihívások közül az egyik legnagyobb probléma a szülőföldről való elvándorlás. Az ősi föld elhagyása a kárpátaljai magyarok körében oly jelentős mértékűvé vált a mögöttünk hagyott években, hogy egyik napról a másikra megállítani lehetetlen.

Álmosak a tőzsdék

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Cseh minta: két legyet egy csapásra!

Csehországban 2021-től új szabályok lépnek érvénybe az agráriumban. A szabályzás a mezőgazdálkodásban és a vadgazdálkodásban is egyaránt üdvözítő lehet, és mind a két ágazatban sarkalatos problémát sikerülhet vele megoldani.

Szőlőtermesztés az Alföldön 2019-ben

A klímaváltozás egyesek szerint lerágott csont, mások szerint igen fontos kérdés, amivel foglalkozni kell. Nem akarok állást foglalni, csak röviden bemutatni a 2019. év meteorológiai eseményeit, amit a vegetációs időszakban az alföldi szőlőtermesztésben tapasztaltunk.