Back to top

Nagyon sovány lesz a lengyel almatermés

EU-szinten mintegy 20, Lengyelországban pedig nem kevesebb mint 44 százalékkal várnak kisebb almatermést a tavalyinál – derült ki az almástermésű gyümölcsök termésbecslésére összehívott szokásos konferencián.

Fotó: Couleur / Pixabay
Nagy várakozások előzték meg az idei Prognosfruit konferenciát, amelyet a világ legnagyobb alma- és körtetermelő országainak képviselőiből álló WAPA (World Apple and Pear Association) hív össze minden nyár végén, hogy az ágazat tisztánlátását segítendő,

megpróbálják minél pontosabban előre jelezni az EU-s alma- és körtetermést.

A konferenciát mindig más helyszínen tartják, az idén Belgiumba várták a közel 300 szakembert.

A Fruchthendel Magazin online kiadása közölt rövid tudósítást a konferencián elhangzottakról. Eszerint időjárási okok, illetve a termésingadozás miatt az idén

EU-szerte körülbelül 10,5 millió tonna almát szüretelhetnek,

ami 20 százalékkal kevesebb a tavalyinál, de az azt megelőző három év átlagát is alulmúlja 8 százalékkal. Körtéből 2 millió tonnás termést jeleztek előre, ami 14 százalékos mínusz a tavalyihoz képest.

Számos tényező játszott közre az események ilyen alakulásában, egyebek között az enyhe tél, a hűvös és nedves május, a kései fagyok, a napos és meleg június, a hőséghullámokkal és aszállyal sújtott július, a kiszámíthatatlan hőingadozások, illetve, hogy eleve kevesebb virágot hoztak a fák.

A körtemennyiség EU-szintű visszaesése a gyenge olasz termésre vezethető vissza, míg

az almatermésben mutatkozó mínusz okát Kelet-Európában, azon belül is elsősorban Lengyelországban kell keresni.

Lengyelországban a hideg május miatt mindössze 2,7 millió tonna almával számolnak, ami 44 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi termés – írja a WAPA adataira hivatkozva a Fruchthandel Magazin.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az európai méhészek védelmében - Támogatott magyar javaslat Brüsszelben

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2019. november 18-i ülésén tizenhárom tagállam támogatta a méhészeti ágazat megerősítésére vonatkozó magyar javaslatokat.

Amivel érdemes kiváltani a krumplit

Régen a szegények krumplija volt, ma a nagyvilág elegáns éttermeiben homár, lazac, fésűkagyló, szarvasgomba társaságában tálalják. A teljesen igénytelen, olcsó zöldséget csodanövénynek tartják. Ez a csicsóka.

Új növényegészségügyi szabályozást vezetnek be

A novemberben megjelenő uniós rendelet szerint bővül a nagy veszteséget okozó, idegenhonos károsítók terjesztésére képes, éppen ezért vizsgálatköteles termékek köre. December 14-től a növényegészségügyi szabályozás alatt álló növényekkel, növényi termékekkel és egyéb anyagokkal csak az a vállalkozó folytathat gazdasági tevékenységet, aki szerepel a hatóság növényegészségügyi nyilvántartásában.

A Pannon régió növényeinek genetikai hasznosítása

A Debreceni Egyetem, a Szent István Egyetem Agrár- és Gazdaságtudomány Kara, a Gabonakutató Nonprofit Kft. és a Nemzeti Agrárkutatási Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézete konzorciumot hoztak létre, vezetője a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. A konzorcium 2016. szeptember 30-án pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs hivatalhoz GINOP program keretében.

A gyümölcslevektől a gyógyszirupokig

Azt gondoltuk, hogy a gyógyhatásuk miatt isszák majd a szirupjainkat, de aztán kiderült, hogy elsősorban azért, mert finomak – mondta Fatér Balázs István, a csáfordi Natúr Ízek Szociális Szövetkezet egyik alapítója és szakmai vezetője, aki azt is elárulta, hogy miként jutottak el a gyógyteáktól a gyógynövényszirupokig, illetve, hogy miért tartja fontosnak, hogy óvodásoknak szervezzenek programot.

„Aggasztóan” fogynak a rovarok és a pókok Németországban

Egyre csökken a rovarok és pókok száma a németországi erdőkben és füves területeken – állítják kutatók, akik szerint az intenzív mezőgazdasági termelés a felelős az „aggasztó” mutatókért.

Véget ért a szezon, de nem múlt el nyomtalanul - Növényvédelmi előrejelzés

Kezdjük meg a fölkészülést a jövő évi növényvédelemre, ehhez pedig legelőször is mérjük fel, hányadán állunk a károsítókkal. Az őszi betakarítás kiváló lehetőség, hogy megismerjük, mennyire fertőzött a terület talajlakó kártevőkkel, a metszés előtti átvizsgálás során pedig gyorsan kiderül, hogy mennyire fertőzöttek a fák.

Dokumentumfilm mutatja be a Janka Tanya autista fiataljait

A Hosszú út című film a tótvázsonyi segítő közösségben élő sérült fiatalok mindennapjairól készült, a társadalmi beilleszkedés bátorító példájáról szól. A dokumentumfilm létrejöttét a SPAR támogatása tette lehetővé.

Fenntartható "okosvárosok" - Országfásításról, városi zöldfelületi rendszerekről az Agrárakadémián

Mi a szerepük a városkörnyéki zárt erdőségeknek a települések klímájának javításában? Miben segítik a szakképzett favizsgálók és faápolók a települések értékes fáinak megóvását? Milyenek a fenntartható, „okosvárosok"? Ezekről a kérdésekről folytattak eszmecserét a szakemberek a Magyar Mezőgazdaság Kft. által a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán rendezett Agrárakadémián.

A növények is pánikba esnek az esőtől

Esőtől áztatva, napfényben és széndioxidban „úszva” – azt gondolnánk, hogy ez álmai netovábbja minden növénynek. Egy új tanulmány szerint azonban meglepően komplex a reakciójuk az esőre.