0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Napi 800-900 tonnával indul az Univer paradicsomfeldolgozása

Várhatóan jövő kedden kezdődik az ipari paradicsom feldolgozása az Univernél. Az üzem idén 1040 hektárról 87 ezer tonna alapanyagra szerződött. Az időjárás nem kedvezett a termesztésnek, az előírt minőséghez az átlagosnál több növényvédelemre volt szükség, hallottuk az Univer-Agro Kft.rendezvényén, melyet a vállalat Lakitelek határában lévő gazdaságában tartottak.

A kedvezőtlen tavaszi időjárás miatt a szokásosnál valamivel később, április legvégén kezdték a palántázást a feldolgozó integrációjába tartozó termelőknél.  Majd a májusi sok csapadék tovább hátráltatta az ültetést, így volt, ahol azt június második felében fejezték be. A helyrevetésekkel pedig május 25. körül végeztek.

Az újabb özönvízszerű esők miatt aztán a baktériumos fertőzések és a paradicsomvész is megjelent a növényeken.

A termesztőknek tehát nincs könnyű dolga az idén, az átlagosnál több odafigyeléssel lehet csak megvédeni a növényeket, és jóval nagyobb ráfordítás szükséges, hogy a fajtákból kihozzák a lehető legtöbbet.

Az Univer-Agro Kft. mintagazdaságában 41 hektáron termesztenek paradicsomot intenzív technológiával. Nem is lehetne másként, hiszen átlagosan 7 aranykoronás, 0,5 százalék humusztartalmú homoktalajon gazdálkodnak. A termesztőket segítve nemcsak fajta-, hanem

technológiai kísérleteket is beállítottak, így például összehasonlítják a csepegtető és az esőztető öntözés hatékonyságát, valamint néhány lombtrágya és biostimulátor mennyiségre és minőségre való hatását is mérik majd a betakarításkor.

A vállalati integrációban várhatóan jövő kedden indul a betakarítás. A tíz kombájnból kezdetben hármat állítanak üzembe, és napi 800-900 tonna alapanyagot várnak a kecskeméti üzembe. A beszállított mennyiség aztán néhány nap múlva már várhatóan eléri a 2500-3000 tonnát. 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu