Back to top

Sasréti képeslapok

Főúri fogadtatás, miként a 67-es útról letérve egy mezei nyúl kíséretében érkezhetünk a Sasréti Vendégházhoz, s az út menti fák közül szarvastehenek kíváncsi tekintete figyeli mozgásunkat. Somogy és Baranya megye határán, a Zselici dombvidék legdélibb szegletében járunk, ahol nem a dombok magasak, hanem a völgyek mélyek.

A vadászház ablakából a 200 éves sasréti ősbükkösre látni, a konyha pedig helyi alapanyagokból készült ételekkel kényezteti a vendégeket.

Terecseny, Csebény, Ibafa – nekünk elnéptelenedő kis zsákfalvak, másoknak a nyugalom szigetei. Aki erre jár, az a természettel köthet személyes barátságot. Gerlecz Edit hivatalosan a Sasréti Vendégház üzletvezetője, aki nő létére maga is képzett vadász, és alkalom adtán attól sem riad vissza, hogy a vadászvendégeket elkísérje a lesre vagy cserkelésre. A kastélyalapító Biedermann báró kései utódai a mai napig visszajárnak a bajor stílusú vadászkastélyba. A házat az 1900-as évek elején Bázler Ernő főerdész tervezte és építette, aki a környéken meghonosította a korszerű erdő- és vadgazdálkodást.

Az épület eleinte a főerdész szolgálati lakásaként szolgált, illetve a vadászvendégek szálltak meg benne.

Gerlecz Edit hobbija a tájfestészet
Gerlecz Edit hobbija a tájfestészet
Az eredeti külsőt sikerült megőrizni, pedig 2012-ben a faszerkezet cseréje, a belső átépítés komoly kihívás elé állította a Mecsekerdő Zrt.-t, a társaság azonban felelős utódként őrzi a helyszín eredeti szellemiségét. Az épület mára messzemenően kielégíti a 21. századi igényeket. „Ide érkezik az Almamellékről induló kisvasút, hat kilométeres útján bejárja a zegzugos völgyeket, összeköti az apró falvakat. A szemet gyönyörködtető útvonal is a báró érdeme, aki a faanyag szállításához építtette ki a keskenynyomtávú hálózatot. Hétvégenként a vagonokból kíváncsi tekintetek fürkészik a lombok között megbúvó vadat, források táplálta tavak nyújtanak hűsítő látványt” – sorolja Gerlecz Edit. Sasréten, az ősbükkös közepén ered az Almás-forrás, nevét a vízfolyást kísérő almafákról kapta. Sok kis csermely teszi gazdaggá és változatossá a vidéket, köréjük pedig turistacsalogató pihenőket – tanösvényeket, erdei tornapályát és játszóteret – épített az erdőgazdaság.

Több turista útvonal is keresztezi a vidéket, a vendégház szomszédságában fut a Kéktúra népszerű ösvénye. Lovastúrák biztos állomása a hely, a fenntartók tervei között szerepel a lovasturizmus fejlesztése is.

Bázler Ernő főerdész 1914-ben
Bázler Ernő főerdész 1914-ben
A 18. században a környéken létesített üveghuták gyarapodását Bázler Ernő állította meg, működésükhöz ugyanis túl nagy mennyiségű fára volt szükség. Porcelánt is gyártottak, ott tanulta Zsolnay Ignác a mesterség fogásait, később pedig a pécsi Zsolnay gyárba vitték a megszűnő manufaktúra eszközeit.

Az üveggyártás nyomai a mai napig föllelhetők, időről időre színes üvegcserepeket lök ki magából a föld.

A sasréti vadászterület hírnevét a Tömpe István erdészeti főigazgató által 1955 szeptemberében lőtt 13,5 kilós bika alapozta meg. Minden vadászidényben esik 10 kiló feletti bika, ám nemcsak az elejtett vad, hanem a vadászélmény, a varázslatos környezet is visszacsalogatja a vendégeket. Két rétisas pár költ a fákon, a horhosok között néha vadmacska villan át. A tavakon gyakori vendég a vidra, párzási időben a hím tízkilós pontyokkal igyekszik megnyerni választottját. A nedves helyeken gőte pihen, valamint sárga- és vöröshasú unkák hangjait hallani. „Le kell hajolni a természetben, hogy észrevegyük a kis dolgokat is. Ha fölfedezzük a tegzes lárvákat, ezeken keresztül megnyílik a szem a nagyobb csodákra” – mosolyog a háziasszony.

Az egykori pusztai iskolát alakították át erdei iskolává, ahol napjainkban télen-nyáron diákok nyüzsögnek. Az oktatóközpont és a 40 fős faházas szálláshely népszerűségét jelzi, hogy egy évre előre be kell jelentkezni.

A Tóth testvérek összeszokott párosa
A Tóth testvérek összeszokott párosa
A másik ellenállhatatlan dolog Sasréten a konyha, amit Pásztorné Tóth Edina és testvére Tóth József, azaz Joci vezet. Szakácsok a javából, a mesterség alapjait édesanyjuktól lesték el. Négykezest játszanak, ám ha ez sem elegendő, felhívják a házi kosztot is magas színvonalon művelő, szintén szakács mamát. „A vadászkonyha igazi kiteljesedés, ugyanakkor korlát is. Itt a vendég a vadhúsért jön, ráadásul a levestől, a főételen és a desszerten keresztül szinte minden a helyi alapanyagokra épül. Egyesek egész itt-tartózkodásuk alatt kizárólag vadételeket kérnek” – bólintanak szinte egyszerre. A száraz vagy nedves pácolás, a konfitálás megkönnyíti az elkészítést. Az is fontos szempont, hogy fiatal legyen az állat.

Sasréten még a lecsóba is vaddisznóhús kerül, azaz lecsós szűzérmét tesznek a tányérra. A konyhában a fűszerezéshez csak természetes alapanyagokat használnak.

A medvehagymát a világ kincséért sem hagynák ki, tartósítják, hogy szezonon kívül is kínálhassák. Így tesznek a rókagombával, a vargányával is. A környékbeli gazdáktól kecskesajtot, mézet vásárolnak. A közeli farmról származik a szarvassonka és -szalámi, ahonnan ma már szamár, ló és bivaly készítmények is beszerezhetőek. A környező tavak gazdag tárházai a ragadozó halaknak. A gyümölcsök szintén a környéken teremnek, a csökölyi eper, a sellyei dinnye országhírű.

A külföldiek elsősorban magyaros ételeket kérnek, a tüzes lecsótól a gulyáson keresztül a „panéros” húsig, szívesen végigkóstolják kis hazánk ízeit. A kemencét igény szerint fűtik be, sokan a szalonnasütés nosztalgikus hangulatát idézik fel, de a közös bográcsozás sem szokatlan kérés. A sasréti konyhát a legkorszerűbb eszközökkel szerelték fel, ám ez önmagában kevés lenne a hozzáértő szakácsok nélkül. A Tóth testvérek összeszokott csapatot alkotnak, szinte szavak nélkül dolgoznak.

Vadpástétom főerdész módra

Hozzávalók:

50 dkg vaddisznócomb, 10 dkg szarvassonka, 10 dkg alma, 5 szem borókabogyó, 2 babérlevél, 1 teáskanál só, ¼ teáskanál feketebors, 0,5 dl főzőtejszín, 2 gerezd fokhagyma, ¼ teáskanál szárított vagy friss kakukkfű

Elkészítése:

A megtisztított, apróra kockázott vaddisznócombot kevés sóval, a fokhagymával és a fűszerekkel közepes lángon puhára főzzük. (A fűszereket teatojásba is tehetjük, így könnyebben el tudjuk távolítani.) Még melegen pépesítjük botmixerrel, belekeverjük a főzőtejszínt, és sóval, borssal utána ízesítünk. Az almát és a szarvassonkát apróra kockázva adjuk a pástétomhoz. (Alma helyett bátran kísérletezhetünk más gyümölccsel is.) Tálalás előtt néhány órán át hűtőben érleljük. Pirított rusztikus bagetten tálaljuk.

Sous vide szarvas csicseriborsó salátával

Hozzávalók:

1 kg gímszarvas gerinc, ízlés szerint só, bors, friss rozmaring, olívaolaj a pirításhoz, kevés vaj a tálaláshoz

A salátához: 1 konzerv csicseriborsó lecsepegtetve, fél fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, fél citrom leve, római kömény, só, frissen őrölt bors, olívaolaj, 2-3 marék zöldsaláta, 2 szál sárgarépa, 1 marék pirított dió

Elkészítése:

A színhúsig tisztított, filézett gerincet 2-3 ujjnyi szeletekre vágjuk, majd sóval, borssal, rozmaringgal ízesített olívaolajos pácba forgatjuk, és vákuum tasakba tesszük. A sous vide gépben 2,5 órát fürdetjük 56,5 oC-on (médium szinthez). A salátához az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a vékonyan felszeletelt fokhagymát, a római köményt és a csicseriborsót. Kicsit megpirítjuk, citromlével meglocsoljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A zöldsalátát összekeverjük a reszelt sárgarépával, belekeverjük a még meleg, fűszeres csicseriborsót, megszórjuk pirított dióval, és kevés olívaolajjal meglocsolva tálaljuk. A steaket sütés előtt kivesszük a fóliából és leszárítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd forró serpenyőben, olívaolajon megpirítjuk. Ettől kívül vékony kéreg képződik, míg a hús belül szép rózsaszín marad. Pár percet pihentetjük, majd a szeletek tetejére kevés vajat teszünk, ami ráolvad.

Sasréti ribizlis sütemény

Hozzávalók 4 adaghoz:

15 dkg finomliszt, fél csomag sütőpor, 1 csipet só, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor (Bourbon), 2 nagy tojás, 12,5 dkg görög joghurt, 15 dkg piros ribizli (friss vagy mirelit)

Elkészítése:

A ribizlit leszemezzük, jól átmossuk, lecsepegtetjük. (A fagyasztott gyümölcsöt kiolvasztás nélkül használjuk.) A sütőt előmelegítjük, egy kisebb tepsit vagy formát (kb. 21x21x5 cm) vékonyan kivajazunk és kevés liszttel meghintjük. A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval és a sütőporral. Egy másik tálban a vajat megolvasztjuk, csomómentesre keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, belekanalazzuk a joghurtot, és jól elkeverjük. Beleforgatjuk a sütőporos lisztet, majd a sűrű masszát az előkészített formába simítjuk, és bőségesen megszórjuk ribizlivel. 180 oC-on (hőlégkeveréssel) 30 perc alatt készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük, átsült-e a tészta). Hagyjuk teljesen kihűlni, majd friss, mézbe mártott ribizlifürttel díszítjük.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2019/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A teaivás jótékony hatással van az agyra

A Szingapúri Nemzeti Egyetem új kutatása szerint a rendszeres teafogyasztók agyi régiói szervezettebb felépítést mutatnak azokéhoz képest, akik nem fogyasztják rendszeresen ezt az italt. Az agyi régiók közötti zökkenőmentesebb kapcsolat összefüggésben áll az egészséges kognitív funkciókkal, amelyek az öregedési folyamatok lassításáért felelnek – olvasható a The Independent hírei között.

842 ezer forintot dobnak a kukába

Évente mintegy 2,8 tonna élelmiszert, azaz 842 ezer forintnak megfelelő táplálékot dob ki egy átlagos amerikai egy friss felmérés szerint. A megdöbbentő adatok nem csak a fejlett világra jellemzőek: más-más okokból, de az egész világon jelentős a pazarlás.

Minden tenyérlenyomat egy fával gazdagítja az erdőt

Nem szabad veszni hagyni az erdőket, fel kell készíteni őket a környezeti kihívásokra és törekedni kell a fával borított terület növelésére - hangsúlyozta Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár a 700 gyermeket fogadó IV. Erdővarázs Családi Napján.

Döbbenet: a miniszter élelmiszer-felhalmozásra szólított fel!

Nagy-Britannia iskoláinak napokon belül tervet kell kidolgozniuk az élelmiszerkészletezésre és annak biztosítására, hogy a diákok megfelelő ellátásban részesüljenek egy no-deal Brexit esetén is. A brit egyetemek már egy hete WC-papírt halmoznak fel.

Nemzetközi élelmiszeripari szakmai találkozó Budapesten

Élelmiszeripari együttműködéseket elősegítő nemzetközi szakmai találkozót rendeznek Budapesten, a csütörtökön kezdődött kétnapos eseményen 14 országból 105 szakember vesz részt - tájékoztatta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az MTI-t.

Édes répa, keserű karotin?

Nem könnyű megfelelő sárgarépát választani. Főként, ha a megrendelőnek egészen mások az elvárásai,mint amit mi elképzelünk. Legyen édes, hiszen akkor jó az íze, de legyen alacsony a nitrát tartalma, miközben a színe is nagyon fontos értékmérő. Ugyanakkor arról nem feledkezhetünk meg, hogy mind az alfa-, mind a bétakarotin keserű ízzel rendelkezik.

Karsztvidékek és legendák a Mecsekben

A baranyai Komlóhoz közeli erdőrész álmodó, nagy csendjét 1927-ben zakatoló mélyfúró gép lármája verte fel – a Salgótarjáni Kőszénbánya Rt. szenet kutatott a völgyben. Egy tavaszi napon a fúrólyukból váratlanul meleg víz tört fel. A tizenöt méteres vízoszlop csodálatos látványa a mérnökökben csalódást keltett, így elrendelték a furat betömését.

Húsmentes csirkeszárnyakkal kísérletezik a KFC

A Yum! Brands étteremhálózat bejelentette, hogy növényi alapú hústermékeket tesztel, melyekből csirke nuggets-et és csirkeszárnyakat készítenek majd.

A gabonák vad rokonai jelenthetik a megoldást a klímaváltozásra

Élelmiszernövényeink vadon termő rokonai óriási genetikai változatosságot hordoznak magukban. Ezek között a gének között pedig megoldást találhatunk arra, miképp tudjuk "klímaállóvá" tenni kultúrnövényeinket is.

Hamarosan indul az őszi rókavakcinázás

A rókák veszettség elleni vakcinázása idén ősszel sem marad el, ezért az előző évek gyakorlata szerint ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben. A repülőgépes vakcinázás 2019. október 5-től zajlik majd hazánk déli és keleti megyéiben.