Back to top

Újdonságok a befőttesüvegben

Szeretnénk mindent megőrizni a nyári ízekből, a kertben termett felesleget eltenni télire. Aki szeret kísérletezni, szétnézhet a szomszédos országok szokásai között is, ott mi kerül a befőttesüvegbe. Érdemes néhány, számunkra szokatlan recepttel megismerkedni. Mit szólna a savanyított retekhez, az ecetes gombához, vagy a lilahagyma lekvárhoz?

Savanyított retket a lengyel háziasszonyok tesznek télire a kamrába.  Ehhez két csokor retekre lesz szükség, amit szeletekre kell vágni, de tetszőlegesen bármilyen formát választhatunk. Majd fűszeres levet készítünk sóval, fokhagymával, babérlevéllel, mustármaggal esetleg borssal, felforraljuk és  forrón az üvegbe rakott retekre öntjük. Az üvegeket lezárjuk és fejtetőre állítjuk, így hagyjuk kihűlni.

Kiváló salátákba, szendvicsekre, hamburgerre, húsok mellé.  

Szintén egyik specialitás a pácolt gomba, a mediterrán vidékeken olíva olajos pácot készítenek hozzá, a lengyelek, ahol szintén nagyon népszerű, sárgarépával és mogyoróhagymával is ízesítik. Ez utóbbit így készítik:  egy kilogramm kisméretű gomba, lehet például vargánya, vagy rókagomba, amihez kell 3-4 darab mogyoróhagyma és egy szál sárgarépa, amiket felszeletelünk. Egy nagyobb edényben forraljunk enyhén sózott vizet, majd a gombát, a hagymát és a sárgarépát főzzük hét percig. Utána szűrjük le, majd tegyük üvegekbe, úgy hogy kb. a ¾ részig töltse ki. Ezután páclevet készítünk két pohár vízből, fél pohár 10%-os ecetből, amihez hozzáadunk egy púpozott evőkanál cukrot, három teáskanál sót, két babérlevelet, négy szem szegfűborsot, egy teáskanál mustármagot, egy teáskanál borsot. Forraljuk fel, és öntsük a gombára. Az üvegeket zárjuk le, és fordítsuk fejtetőre, így hagyjuk kihűlni.  

Sokszor adják előételként, de lehet salátához keverni és szolgálhat savanyúságként húsok mellé.

Az egyik legjobb dolog, ami a lila hagymával történhet, ha vörösboros lekvárt főzünk belőle. Ezért egyre többen kipróbálják a francia eredetű receptet, amely ráadásul az év minden szakában elkészíthető.  

Egy serpenyőben 4 evőkanál mézet melegítünk, hozzáadunk 3 evőkanál cukrot, és együtt karamellizáljuk, amíg szép aranybarna színt kap. Összekeverjük 4 evőkanál olívaolajjal és egy kilónyi felszeletelt lilahagymával. Amikor a hagyma kicsit összeesik adunk hozzá sót, őrölt borsot, kakukkfüvet, esetleg rozmaringot, vagy mindkettőt, és felöntjük annyi vörösborral, hogy ellepje, Krémesre főzzük.  Egyszerre édes, sós, savanyú és pikáns, ezért a sülthúsok és kolbászok királynője lesz, érdemel kipróbálni különféle sajtokkal is.  

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A boldogság kerti magvai

A Princeton Egyetem egyik kutatása szerint a „politikacsinálók” által rendszerint figyelmen kívül hagyott otthoni kertészkedésnek legalább olyan jótékony hatásai vannak, mint a közösségi fejlesztéseknek.

Új szuperpark Bécsben

Új közparkkal bővül az okosvárosnak is nevezett ultramodern bécsi városrész, Aspern Seestadt. Az északkeleti Am Seebogen kerületben épülő Elinor Ostrom park, mely nevét az első nőként közgazdasági Nobel-emlékdíjban részesülő amerikai politológusról kapta, előreláthatólag 2021-re épül meg.

Málna- és szederfajták a balkonra

A Volmary olyan bogyósgyümölcsöket mutatott be, amelyek akár a balkonon vagy a teraszon is nevelhetőek, és már az első vagy második évben teremnek.

A helyi élelmiszer fogyasztása a világ legnagyobb részén csak távoli álom

A globalizáció az utóbbi évtizedekben forradalmasította az élelmiszer-előállítást és -fogyasztást, a gazdálkodás pedig hatékonyabbá vált. Az étrend változatosabb, és több élelmiszer áll rendelkezésre a világ különböző részein. A világ népességének nagy része viszont importált élelmiszerektől függő országokban él, amelyek a globális élelmiszer-ellátási láncok megszakadásával fokozottan sebezhetők.

Szőlőültetvény: közeleg a virágzás

Amikor a metszésen, kötözésen, hajtásválogatáson már túlvannak az ültetvények, akkor az egyik fő cél, hogy a növényeket megvédjük a kórokozóktól és kártevőktől. Különösen a virágzás idején kell figyelni a megelőzésre.

Nyitnak az erdei szálláshelyek Somogyban

Május utolsó hétvégéjétől teljes kapacitással újra fogadja vendégeit a zselici védett erdőség szívében, Kaposvárhoz közel fekvő Hotel Kardosfa. A háromcsillagos erdei szálloda mellett a különböző komfortfokozatú vadászházak és vadászlakok is kinyitnak.

Sok vállalkozás visszafogta a termelést

A koronavírus-járvány, a forint-euró árfolyam és a madárinfluenza mellett lassan a csökkenő termelés is kezdi kifejteni hatását a baromfipiacon.

Pipacsos mákföld

Bár a lila és piros virágok színei festői látványt nyújtanak, a hazai máktermesztők inkább bosszankodnak azon, hogy nem sikerül a veteményeket gyommentesíteni. Ahogy más kertészeti kultúrákban, a mákföldeken is azzal küzdenek a gazdálkodók, hogy az EU hatóanyagkivonási rendelkezéseinek köszönhetően nincs hatékony engedéllyel rendelkező gyomirtószer ebben a növényben sem.

Csak cukkini - Egy kertész, aki kizárólag a cukkini termesztésével foglalkozik

A cukkinit általában másodkultúrában termesztik, Tarjányi Roland azonban erre a zöldségfajra építette a kertészetét. Már 18 éve tanulja ennek a kultúrának csínját-bínját, próbálgatja a fajtákat, és mára elérte, hogy a tavaszi és őszi hajtatással meghosszabbított idényből április végétől decemberig szállít cukkinit a piacra.

Így ültettünk el tízezer fát

A 10 000 új fát Budapestre! faültetési program 2016 októberében indult és 2019 szeptemberében fejeződött be. Az első egyed a Városligeti fasor részeként került a földbe, az utolsót pedig a Margit-szigeten ültették el, az lett egyúttal az Országfásítási Program első fája. Zakar Andrást, a Főkert Zrt. vezérigazgatóját a faültetés tapasztalatairól és a további fásítási tervekről kérdeztük.