Back to top

Újdonságok a befőttesüvegben

Szeretnénk mindent megőrizni a nyári ízekből, a kertben termett felesleget eltenni télire. Aki szeret kísérletezni, szétnézhet a szomszédos országok szokásai között is, ott mi kerül a befőttesüvegbe. Érdemes néhány, számunkra szokatlan recepttel megismerkedni. Mit szólna a savanyított retekhez, az ecetes gombához, vagy a lilahagyma lekvárhoz?

Savanyított retket a lengyel háziasszonyok tesznek télire a kamrába.  Ehhez két csokor retekre lesz szükség, amit szeletekre kell vágni, de tetszőlegesen bármilyen formát választhatunk. Majd fűszeres levet készítünk sóval, fokhagymával, babérlevéllel, mustármaggal esetleg borssal, felforraljuk és  forrón az üvegbe rakott retekre öntjük. Az üvegeket lezárjuk és fejtetőre állítjuk, így hagyjuk kihűlni.

Kiváló salátákba, szendvicsekre, hamburgerre, húsok mellé.  

Szintén egyik specialitás a pácolt gomba, a mediterrán vidékeken olíva olajos pácot készítenek hozzá, a lengyelek, ahol szintén nagyon népszerű, sárgarépával és mogyoróhagymával is ízesítik. Ez utóbbit így készítik:  egy kilogramm kisméretű gomba, lehet például vargánya, vagy rókagomba, amihez kell 3-4 darab mogyoróhagyma és egy szál sárgarépa, amiket felszeletelünk. Egy nagyobb edényben forraljunk enyhén sózott vizet, majd a gombát, a hagymát és a sárgarépát főzzük hét percig. Utána szűrjük le, majd tegyük üvegekbe, úgy hogy kb. a ¾ részig töltse ki. Ezután páclevet készítünk két pohár vízből, fél pohár 10%-os ecetből, amihez hozzáadunk egy púpozott evőkanál cukrot, három teáskanál sót, két babérlevelet, négy szem szegfűborsot, egy teáskanál mustármagot, egy teáskanál borsot. Forraljuk fel, és öntsük a gombára. Az üvegeket zárjuk le, és fordítsuk fejtetőre, így hagyjuk kihűlni.  

Sokszor adják előételként, de lehet salátához keverni és szolgálhat savanyúságként húsok mellé.

Az egyik legjobb dolog, ami a lila hagymával történhet, ha vörösboros lekvárt főzünk belőle. Ezért egyre többen kipróbálják a francia eredetű receptet, amely ráadásul az év minden szakában elkészíthető.  

Egy serpenyőben 4 evőkanál mézet melegítünk, hozzáadunk 3 evőkanál cukrot, és együtt karamellizáljuk, amíg szép aranybarna színt kap. Összekeverjük 4 evőkanál olívaolajjal és egy kilónyi felszeletelt lilahagymával. Amikor a hagyma kicsit összeesik adunk hozzá sót, őrölt borsot, kakukkfüvet, esetleg rozmaringot, vagy mindkettőt, és felöntjük annyi vörösborral, hogy ellepje, Krémesre főzzük.  Egyszerre édes, sós, savanyú és pikáns, ezért a sülthúsok és kolbászok királynője lesz, érdemel kipróbálni különféle sajtokkal is.  

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az alma a nyerő

Az optimisták szerint a beregi táj hamarosan a határ mindkét oldalán egységes arcot mutat. Merész álmainkban a térség mindkét részén szakszerűen gondozott, bőven termő gyümölcsösök húzódnak majd, és a jövőben ilyenek alkotják a kultúrtáj jelentős részét. Természetesen sok még a teendő, mire eljutunk idáig, rengeteg kihívással kell szembenézni, állítják a kárpátaljai gazdák.

Hamisított mézekkel is neveztek a nemzetközi versenyre

Az idei, Montrealban megrendezett nemzetközi méhészeti kongresszuson, az Apimondia mézversenyén a mézeknek csaknem a felét kizárták. Ennek nem más volt az oka, mint hogy ezek hamisítványok voltak, vagy olyan szermaradványokat tartalmaztak, melyek nem megengedettek.

A környezetkultúra fejlődését segíti

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének Rát-Táncsics terme adott otthont a Szép Kertek kertépítészeti folyóirat 100. lapszámának megjelenése alkalmából rendezett kiállításra. Így egy helyen és egy időben voltak láthatóak a folyóiratban eddig bemutatott, zsűrizett kertépítészeti munkák anyagai, többségében az „Az Év Kertje” országos kerttervezési és építési nívódíj pályázat díjazott kertjei.

Virágos Magyarország - Megválasztották az év főkertészét

A Magyar Önkormányzati Főkertész Egyesület döntése alapján a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny Budapesten megrendezett díjátadó ünnepségén Az Év Főkertésze kitüntetést Székesfehérvár főkertésze vehette át. Spanyárné Halász Szilvia kertészmérnök és környezetvédelmi szakmérnök negyven éve dolgozik a szakmában, és a kezdetektől részt vesz a Virágos Magyarország verseny szervezésében.

A rezisztenciagéneket kutatják

Alap- és alkalmazott kutatásokat is végeznek Gödöllőn, a NAIK Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet Genetikai Főosztályán. A Növénygenomikai és Növény-Mikroba Interakció Csoport egyik kiemelt kutatási területe a súlyos gazdasági károkat okozó károsítók ellen védelmet nyújtó rezisztenciák, illetve az előnyös fajtatulajdoságokat meghatározó gének azonosítása.

Egy falat virág: szép is, ehető is, de egészséges is?

Virágot fogyasztani nem új keletű dolog. Már az ókori rómaiak, a kínaiak, a közel-keleti népek és az indiaiak is használták a konyhában a virágokat. Az ehető virágok termesztése új piaci lehetőségeket kínál a díszkertészeknek. A nemzetközi Antea-projekt keretében arra keresi a választ, hogy az élvezeti és az esztétikai értéken túl van-e az az ehető virágoknak egészségre gyakorolt jótékony hatásuk.

Néhány egyetemista rájött, hogyan lehet "műmézet" készíteni méhek nélkül

Az Izraeli Műszaki Egyetem (Technion) diákjai kifejlesztettek egy új technológiát, amellyel méhek közreműködése nélkül készítettek mézhez nagyon hasonló terméket egy genetikailag módosított baktérium felhasználásával.

Sok-sok alma és egy kevés szőlő

Naturalma Rozella, Naturalma Luna, Idared, valamint háromfajta szőlő: Olaszrizling, Ezerfürtű és Ezerjó. Hoffman Krisztián szépen gondozott lesencetomaji birtokán teremnek ezek a gyümölcsök. A fiatalember azt mondja, öröm látni a termést, és bár a napi munkát követően is meglehetősen sokat kell dolgozni ennek érdekében, de megéri.

Több termelő árult a nagybanin, mint tavaly

Eredményes évet zárt a budapesti Nagybani Piac. Az év első kilenc hónapjában mintegy 240 ezer vásárlói, valamint közel 130 ezer termelői belépést regisztráltak.

Újjáéled a libakultusz a lengyeleknél

A liba jelenleg nem gyakori látvány a lengyel gazdaságokban, de azok akik tenyésztik, azt állítják, hogy érdemes foglalkozni vele.