Back to top

Újdonságok a befőttesüvegben

Szeretnénk mindent megőrizni a nyári ízekből, a kertben termett felesleget eltenni télire. Aki szeret kísérletezni, szétnézhet a szomszédos országok szokásai között is, ott mi kerül a befőttesüvegbe. Érdemes néhány, számunkra szokatlan recepttel megismerkedni. Mit szólna a savanyított retekhez, az ecetes gombához, vagy a lilahagyma lekvárhoz?

Savanyított retket a lengyel háziasszonyok tesznek télire a kamrába.  Ehhez két csokor retekre lesz szükség, amit szeletekre kell vágni, de tetszőlegesen bármilyen formát választhatunk. Majd fűszeres levet készítünk sóval, fokhagymával, babérlevéllel, mustármaggal esetleg borssal, felforraljuk és  forrón az üvegbe rakott retekre öntjük. Az üvegeket lezárjuk és fejtetőre állítjuk, így hagyjuk kihűlni.

Kiváló salátákba, szendvicsekre, hamburgerre, húsok mellé.  

Szintén egyik specialitás a pácolt gomba, a mediterrán vidékeken olíva olajos pácot készítenek hozzá, a lengyelek, ahol szintén nagyon népszerű, sárgarépával és mogyoróhagymával is ízesítik. Ez utóbbit így készítik:  egy kilogramm kisméretű gomba, lehet például vargánya, vagy rókagomba, amihez kell 3-4 darab mogyoróhagyma és egy szál sárgarépa, amiket felszeletelünk. Egy nagyobb edényben forraljunk enyhén sózott vizet, majd a gombát, a hagymát és a sárgarépát főzzük hét percig. Utána szűrjük le, majd tegyük üvegekbe, úgy hogy kb. a ¾ részig töltse ki. Ezután páclevet készítünk két pohár vízből, fél pohár 10%-os ecetből, amihez hozzáadunk egy púpozott evőkanál cukrot, három teáskanál sót, két babérlevelet, négy szem szegfűborsot, egy teáskanál mustármagot, egy teáskanál borsot. Forraljuk fel, és öntsük a gombára. Az üvegeket zárjuk le, és fordítsuk fejtetőre, így hagyjuk kihűlni.  

Sokszor adják előételként, de lehet salátához keverni és szolgálhat savanyúságként húsok mellé.

Az egyik legjobb dolog, ami a lila hagymával történhet, ha vörösboros lekvárt főzünk belőle. Ezért egyre többen kipróbálják a francia eredetű receptet, amely ráadásul az év minden szakában elkészíthető.  

Egy serpenyőben 4 evőkanál mézet melegítünk, hozzáadunk 3 evőkanál cukrot, és együtt karamellizáljuk, amíg szép aranybarna színt kap. Összekeverjük 4 evőkanál olívaolajjal és egy kilónyi felszeletelt lilahagymával. Amikor a hagyma kicsit összeesik adunk hozzá sót, őrölt borsot, kakukkfüvet, esetleg rozmaringot, vagy mindkettőt, és felöntjük annyi vörösborral, hogy ellepje, Krémesre főzzük.  Egyszerre édes, sós, savanyú és pikáns, ezért a sülthúsok és kolbászok királynője lesz, érdemel kipróbálni különféle sajtokkal is.  

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Paradicsom-tájfajták árpádföldi honfoglalása

Mi is az a tájfajta, és miért próbáljuk meg a kertünkben termeszteni? Ez egy olyan kérdés, amivel nem tudtam volna mit kezdeni kb. 4 évvel ezelőtt, amikor még csak a piros fürtössel, a nagy befőzővel és a pici, akár sárga vagy egyéb színű koktélparadicsommal találkoztam. Azóta már több mint 20 paradicsom-tájfajta nő árpádföldi kertemben, és nincs megállás a gyűjtemény bővítésében.

A Szentföld fái

A Bibliában elsőként megnevezett fák az Éden kertjében álltak, az „élet fája”, valamint a „jó és rossz tudásának fája”. Ezeknek a hírhedt szimbolikus fáknak a nevét nem közli a Szentírás, ír viszont sok egyéb, érdekes fás növényről.

Süssünk, főzzünk gyógynövénnyel

Kertünk gyógynövényeit érdemes megismerni az étkezéseinkben betöltött szerepük felől is, vannak ugyanis olyanok, amelyek fűszerek is egyben, ilyen a kakukkfű, a szurokfű, a fokhagyma. Néhány izgalmas és igen finom receptet ajánlunk most ahhoz, hogy a gyógynövények nagyobb teret kapjanak a konyhában is. Jó egészséget hozzá!

Dél-Afrikában is hódít a jövő élelmiszere

A rovarokat a jövő élelmiszerének tartják. Már kapható a belőlük készült liszt, valamint sós és édes csemegék. Néhány étterem kínálatában szerepel pár rovar-ínyencség; Dél-Afrikában pedig megnyílt az első étterem, ahol csak rovarokat szolgálnak fel.

Kecskesajt és „kőműveskézkrém”

Izerné Kiss Helga és családja 2008-ban vágott bele a núbiai kecskék tartásába és tenyésztésébe: foglalkoznak gidák értékesítésével, illetve kecsketejből készítenek joghurtot, túrót, túrókrémet, különböző félkemény sajtokat. Zalaszentgrót Csáford városrészének szőlőhegyén található portájukon termékkóstolóval, vásárlási lehetőséggel várják vendégeiket, és a kecskék megtekintése is sokak számára vonzó program.

Díszkert zöldségfélékből I.

Egy ápolt konyhakert mindig szép látványt nyújt, tükrözi a gazdája szeretetét a kerti munkák iránt. A zöldségfélék nagy részéről elmondható, hogy nem csak hagyományos formában, a művelés, növényvédelem, szedés szempontjából praktikus, szabályos sorokba ültetve tudják gyönyörködtetni a szemet.

Munkaerőhiány a gyümölcsösökben

A szélsőséges idei időjárás Szlovákiában is nagymértékben befolyásolta a gyümölcstermés alakulását. A hosszan tartó, könyörtelen szárazság, a hűvös kora tavaszi nappalok és éjszakák, majd a váratlanul nagy mennyiségű májusi csapadék egyrészt megtizedelte a gyümölcsösök termését, másrészt sokat rontott a gyümölcsök minőségén.

A fiatalítás és a generációváltás is a célja az OMÉK szakmai programjainak

A szakmának is változatos programokat kínál a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK), amely a kiállítás négy napja alatt számos konferenciának és szakmai előadásnak biztosít helyszínt.

Mit keres a vaddisznó a szőlőben?

Egymásnak feszülnek az indulatok a vadászok és a gazdák között vaddisznó ügyben. A szőlőtermelők és a belterületi kerttulajdonosok csak számolják a károkat, melyeket a vadak okoznak, miközben úgy érzik, nem kapnak megfelelő segítséget.

Meddig hat? - Új ismeretterjesztő program és honlap az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelem jegyében

Az antibiotikum-rezisztencia világszerte egyre nagyobb gondot okoz a humán és az állategészségügy területén egyaránt. A probléma súlyosságát felismerve, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Agrárminisztériummal közösen elindította a „Meddig hat?” című ismeretterjesztő és szemléletformáló programot, valamint az ahhoz kapcsolódó tematikus honlapot.