0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Újdonságok a befőttesüvegben

Szeretnénk mindent megőrizni a nyári ízekből, a kertben termett felesleget eltenni télire. Aki szeret kísérletezni, szétnézhet a szomszédos országok szokásai között is, ott mi kerül a befőttesüvegbe. Érdemes néhány, számunkra szokatlan recepttel megismerkedni. Mit szólna a savanyított retekhez, az ecetes gombához, vagy a lilahagyma lekvárhoz?

Savanyított retket a lengyel háziasszonyok tesznek télire a kamrába.  Ehhez két csokor retekre lesz szükség, amit szeletekre kell vágni, de tetszőlegesen bármilyen formát választhatunk. Majd fűszeres levet készítünk sóval, fokhagymával, babérlevéllel, mustármaggal esetleg borssal, felforraljuk és  forrón az üvegbe rakott retekre öntjük. Az üvegeket lezárjuk és fejtetőre állítjuk, így hagyjuk kihűlni.

Kiváló salátákba, szendvicsekre, hamburgerre, húsok mellé.  

Szintén egyik specialitás a pácolt gomba, a mediterrán vidékeken olíva olajos pácot készítenek hozzá, a lengyelek, ahol szintén nagyon népszerű, sárgarépával és mogyoróhagymával is ízesítik. Ez utóbbit így készítik:  egy kilogramm kisméretű gomba, lehet például vargánya, vagy rókagomba, amihez kell 3-4 darab mogyoróhagyma és egy szál sárgarépa, amiket felszeletelünk. Egy nagyobb edényben forraljunk enyhén sózott vizet, majd a gombát, a hagymát és a sárgarépát főzzük hét percig. Utána szűrjük le, majd tegyük üvegekbe, úgy hogy kb. a ¾ részig töltse ki. Ezután páclevet készítünk két pohár vízből, fél pohár 10%-os ecetből, amihez hozzáadunk egy púpozott evőkanál cukrot, három teáskanál sót, két babérlevelet, négy szem szegfűborsot, egy teáskanál mustármagot, egy teáskanál borsot. Forraljuk fel, és öntsük a gombára. Az üvegeket zárjuk le, és fordítsuk fejtetőre, így hagyjuk kihűlni.  

Sokszor adják előételként, de lehet salátához keverni és szolgálhat savanyúságként húsok mellé.

Az egyik legjobb dolog, ami a lila hagymával történhet, ha vörösboros lekvárt főzünk belőle. Ezért egyre többen kipróbálják a francia eredetű receptet, amely ráadásul az év minden szakában elkészíthető.  Egy serpenyőben 4 evőkanál mézet melegítünk, hozzáadunk 3 evőkanál cukrot, és együtt karamellizáljuk, amíg szép aranybarna színt kap. Összekeverjük 4 evőkanál olívaolajjal és egy kilónyi felszeletelt lilahagymával. Amikor a hagyma kicsit összeesik adunk hozzá sót, őrölt borsot, kakukkfüvet, esetleg rozmaringot, vagy mindkettőt, és felöntjük annyi vörösborral, hogy ellepje, Krémesre főzzük.  Egyszerre édes, sós, savanyú és pikáns, ezért a sülthúsok és kolbászok királynője lesz, érdemel kipróbálni különféle sajtokkal is.  

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu