Back to top

Jelképes búzaösszeöntés – valós nemzeti összefogás a Magyarok Kenyere

Várhatóan rekordot dönt a 15 millió búzaszem - Magyarok Kenyere programba felajánlott búza mennyisége, így meghaladhatja a múlt évi 605 tonnás eredményt, amely 80 ezer rászoruló gyermek egy évi kenyér és pékáru szükségletét biztosította.

Fotó: Beregi Nagy Edit
Az idén a Veszprém-megyei Nemeshanyban öntötték össze azt a 19 megyéből és 12 határon túli régióból érkezett búzát, amelyet a Kárpát-medencében élő gazdák ajánlottak fel jótékony célra.

A 10 éves program sikertörténet, az összefogás kimagasló példája a magyar agrárgazdaságban, és kifejezi, a világban élő magyarság egységét és jövőbe vetett hitét, hangsúlyozta az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a szombati ünnepségen. Farkas Sándor ismertette, hogy

Fotó: Beregi Nagy Edit

a magyar gazdák 2019-ben már 1 millió hektárról 5 millió tonna őszi búzát takarítottak be, amely azt jelenti, hogy bőven megvan a magyar emberek kenyere, sőt még exportra is fog jutni.

Fotó: Beregi Nagy Edit
A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke Jakab István ismertette, hogy a Magosz és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett Magyarok Kenyere program, 2018-ban Magyar Örökség Díjban részesült. Jövőre a Magyarok Kenyere Alapítvánnyal közösen a nyugati, tengerentúli szórvány magyarságot is szeretnék bevonni az adományozásba.

Győrffy Balázs, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta, míg az induláskor mindössze néhány száz gazda vett részt a Magyarok Kenyere programban, addig múlt évben

már több mint 5 ezer – 2800 anyaországban élő és 2200 határon túli - gazda csatlakozott a programhoz,

amelyben magyarok nyújtják a magyaroknak azt, ami a legfontosabb, legszentebb alapélelmiszerünk. Győrffy Balázs kiemelte, Szent István napjára elkészül a Nemzet Kenyere – amelyben az egész magyarság erőfeszítése ölt majd testet –, amely a magyar gazdák gabonájából, a délvidék kovászából, Erdély sójából és a Tisza vizéből áll majd össze.

Az ünnepségen a beszédeket és a búzaáldást követően jelképesen összeöntötték a felajánlott búzát, majd lisztté őrölték a nemeshanyi ősi malomban.

Az eseményről készült fotógalériát megtekintheti ide kattintva.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zoltán megérdemelt pihenést tölti Szudánba, miután párjával három fiókát felnevelt

Közel egy hónapos utazással, 5100 kilométer repülés után október elején Szudánba érkezett az egyetlen jeladós gemenci fekete gólya.

1885 óta őrzi múltját és hagyományait a szakiskola

Az ország egyik legrégebbi erdészképző intézménye idén kezdte meg 134. tanévét. A Roth Gyula Erdészeti, Faipari, Kertészeti, Környezetvédelmi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium jogelődje, a m. kir. Erdőőri Szakiskola 1885-ben nyitotta meg kapuit a Temesvár melletti Vadászerdőn. Trianon az iskola életét is megváltoztatta.

Mitől repedt a kápiapaprika? Szó szerint, nem elég rugalmasak az időjáráshoz

A kápiapaprika egész évben keresett termék. Hazánkban még mindig zömmel szabadföldön termesztik, bár egyre többen költöztetik be a fűtetlen sátrakba. Az idén azonban sokan panaszkodtak, hogy akár 30-40 százalék is lehetett az érett repedt bogyók aránya.

Államtitkár: tananyagfejlesztésre van szükség

Magyarországnak aktívan kell alakítania az agrártechnológiai forradalmat, ennek érdekében pedig korszerűbb tudást kell átadni az agrár-felsőoktatásban – jelentette ki Feldman Zsolt egy az agrárdigitalizációról szóló konferencián.

Minden kilencedik ember éhezik a világon

A FAO október 16-án tartja az Élelmezési Világnapot. Ezen a napon világszerte, mintegy 150 országban különböző rendezvényekkel hívják fel a figyelmet az éhezésre, az élelmezésbiztonságra, és arra, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű, egészséges táplálék is fontos. Az éhezésről folytatott nemzetközi diskurzus egyre inkább a táplálkozás és az élelmiszer­ellátó rendszerek átalakításáról szól.

Tények, amiket tudnia kell az élelmiszer-veszteségről és az ételhulladékokról

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) és a Messe Düsseldorf közös kezdeményezése a SAVE FOOD. A cél, az élelmiszer-veszteség és ételhulladék globális csökkentése: az iparosodott országokban kevesebb élelmiszert értékesítsenek, és a fogyasztók tervezzék vásárlásaikat. Főként az élelmiszeripar figyelmét kívánják felhívni az élelmiszer-veszteségre, amely a jövő egyik fő prioritása.

Bor és turizmus: sikerre ítélve

„Bor és turizmus – a nyerő páros” címmel rendezett konferenciát Magyarország beregszászi konzulátusa, azzal a céllal, hogy a jó gyakorlat és pozitív példák bemutatásával ötleteket adjon az érintett szakmák itteni képviselőinek.

Az Agrárminisztérium tevékeny részt vállal az élelmiszerpazarlás leküzdésében

Október 16-a az ENSZ Élelmezési Világnapja, melynek idei mottója: „Tetteink alakítják a jövőt – egészséges táplálkozás az éhezésmentes világért.” Ennek alkalmából az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az Agrárminisztérium és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közös eseményt tartott Budapesten.

Tanulmányút-sorozatot szervez a kamara kistermelők számára

A Nemzeti Agárgazdasági Kamara Vidékfejlesztési és Szaktanácsadási Igazgatósága a helyi akciócsoportokkal (HACS-okkal) és natúrpark egyesületekkel együttműködve „Kistermelők a diverzifikáció útján” címmel 2019. októberében és novemberében tanulmányút-sorozatot szervez.

Közadakozásból épült újjá a Kékbegy-tanösvény pallósora Farmoson

Az országban egyedülálló, közösségi összefogással épült újjá a Farmosi Madárvárta területén található Kékbegy-tanösvényhez tartozó 200 méter hosszú pallóhíd, amely februárban egy nádas tűz során vált a lángok martalékává – mondta el Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára Farmoson a Nagy-nádasba vezető pallósor és a tanösvény táblák avatásán.