0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Vodka Csernobilból – megkóstolná?

Egyelőre egyetlen palack létezik belőle: az elkészítésénél használt gabona és víz a Csernobil körüli lezárt zónából származik - ez az első fogyasztói termék, ami a sérült atomerőmű körüli elhagyatott területről kerül ki.

Jim Smith professzor az egyesült királyságbeli Portsmouthi Egyetem kutatója, aki évek óta dolgozik a lezárt övezetben. Egy tudóscsoporttal együtt azt vizsgálják, hogyan regenerálódik a terület a nukleáris katasztrófa után. Az egyik kísérletük volt, hogy rozst termesztettek, melyből aztán megalkották az Atomik nevű vodkát.

A professzor szerint ez az ital pont annyira radioaktív, mint bármely forgalomban lévő társa.

A lepárlás során ugyanis az esetleges szennyeződések a többi melléktermékkel visszamaradnak.

Így hiába volt az alapanyagul szolgáló rozs és chernobili tározóból származó víz enyhén szennyezett, a végterméket tesztelő Southamptoni Egyetem radiológiai laborja sem tudott belőle kimutatni sugárzást.

Az ukrajnai Hidrometeorológiai Intézet munkatársa, Dr. Gennady Laptev szerint a cél az, hogy ne kelljen lemondani erről a területről. A vodka elkészítésével bemutatták, hogy lehetséges olyan terméket létrehozni a sugárfertőzött részen is, amely biztonsággal fogyasztható. Erre tökéletes megoldás a desztillálással készülő termékek előállítása.

Smith azt reméli a különleges származási hellyel rendelkező italtól, hogy az eladásából származó bevételből támogatni tudják a helyi közösségeket, illetve a fennmaradó összeget visszaforgatják a gyártásba. A lezárt zóna körüli települések lakói ugyanis nagy szegénységben élnek, nem jutnak megfelelő élelmiszerekhez, egészségügyi ellátáshoz, de nincs elég munkahely és vállalkozás sem. Smith szerint ugyanis

30 évvel a katasztrófa után nem a sugárzás okozza a legnagyobb problémát a térségnek, hanem a gazdasági fejlesztések hiánya.

És hogy milyen íze van? A londoni Soho negyedben lévő Bar Swift pultosa, Sam Armeye szerint inkább gabona párlatra hasonlít az ital, mint valódi vodkára, sokkal gyümölcsösebb jegyekkel rendelkezik, és érezni rajta a rozs ízét is.

Forrás: BBC