0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A komlótermesztés újraindítását támogatással ösztönzik

Megjelent a komlóültetvény létesítéséhez igénybe vehető mezőgazdasági csekély összegű támogatásról szóló rendelet.

Magyarországon a rendszerváltást megelőző évtizedekben jelentős mértékű komlótermesztés folyt – írja a nak.hu. A söripar átstrukturálódása, valamint privatizációja során a magyar komlóágazat elveszítette hagyományos piacát és közvetlen árversenybe került a jelentős európai termesztő országokkal.

A meglévő hazai ültetvények fajtaösszetétele egyre kevésbé felel meg a sörfogyasztók ízlésének, ami szintén hozzájárul a magyar termelőknek a hazai piacról való kiszorulásához.

Ennek eredményeképpen az utóbbi évekre gyakorlatilag megszűnt a hazai komlótermesztés, az ültetvényeket és a feldolgozó üzemeket felszámolták.

A fentiek miatt szükséges – a söriparral való együttműködésben, korszerű fajtaválasztás és termesztéstechnológia alkalmazása mellett – a hazai komlótermesztés újraindításának ösztönzése. Az ipar igényeinek hazai forrásból történő kielégítésén túl emellett szól a munkaerőpiaci hatás is, amely lehetővé teszi a hátrányos társadalmi és gazdasági helyzetű kistérségek népességmegtartó képességének javítását.

A jogszabályalkotás célja a komlóültetvény létesítéséhez szükséges beruházás forrásigényének részbeni biztosítása mezőgazdasági csekély összegű nemzeti támogatás formájában, melyre a vonatkozó szabályokat a 37/2019. (VII. 26.) AM rendelet tartalmazza.

Forrás: nak.hu