Back to top

Tanuljunk sajtot, joghurtot, túrót készíteni

Tejipari gyakorlati napokat szervez tagjai számára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a „Tanuljunk együtt!” programsorozat keretében a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézetnél. Az érdeklődők az őszi félévben három különböző témakörben szerezhetnek új ismereteket.

A kamara élelmiszeripari igazgatósága a tematikák összeállításánál arra törekedett, hogy a tagi igényekhez igazodva további szükséges és hasznos tartalommal bővítse a gyakorlati programokat. Az őszi félévre meghirdetett tejipari gyakorlati napokon a résztvevők az oltós és savas alvasztású tejtermékek előállítása mellett – újdonságként – megismerkedhetnek a juh- és kecsketejből készített sajtok gyártási folyamatával is.

A program:

2019. szeptember 11-12. – Juh- és kecsketejből készített sajtok

2019. szeptember 25-26. - Savas alvasztású tejtermékek előállítása (kezdő csoport)

2019. október 16-17. - Oltós alvasztású sajtok készítése, sajthibák (haladó csoport)

A két-két napos, kisüzemi előállítást bemutató program keretében a résztvevők neves szakemberektől kapnak bővebb ismereteket a különféle alvasztási eljárásokkal készíthető termékekről. A savas alvasztású tejtermékek esetében a joghurt, kefir, tejföl és rögös túró gyártástechnológiájával ismerkedhetnek meg, míg az oltós termékgyártás esetében az erjedési lyukas félkemény sajtok gyártásába és bírálatába kaphatnak betekintést. A juh- és kecsketejből tipikus tejtermékek (lágysajt, krémsajt) előállítását tanulmányozhatják.

A gyakorlat mellett további információkat kapnak alapanyagok kiválasztásáról, az élelmiszer-higiéniáról és élelmiszer-biztonságról, a technológiai ismeretekről, valamint a késztermékek bírálatáról. Szó lesz még a gyártással kapcsolatos kritikus pontokról, a jellemző hibákról és ezek kijavításának lehetőségeiről is.

A jelentkezésről bővebb információ a NAK honlapján található.

 

 

.

Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A legváratlanabb helyzetekre is felkészült az Eisberg

A konyhakész saláták előállításában piacvezető Eisberg Hungary Kft. január végétől készült a koronavírus-járványra: dolgozói chatbot-on keresztül kapják a naprakész információkat a vezetőségtől, melynek váratlan helyzetek terén szerzett nem kevés tapasztalatára most minden eddiginél nagyobb szükség van.

Réspiacra dolgoznak: a kínálatban feketegyökér és gyermekláncfű is szerepel

A zöldség-gyümölcs forgalomból mind nagyobb szeletet hasítanak ki az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok, folyamatos áruellátásuk csak a termelők összefogásával lehetséges. Franciaországban egyes termékekből, például paradicsomból és almából néhány termelői szervezet szinte lefedi az egész piacot, nehéz lenne velük versenyezni.

Vetésidő és kijárási tilalom Szerbiában

Alig néhány órával e sorok papírra vetése előtt Aleksandar Vučić szerb államfő kijárási tilalmat rendelt el Szerbiában este 8 és reggel 5 óra között. A 65 évesnél idősebbekre ennél is nagyobb szigorítás vár, ők csak 5 és 10 óra között hagyhatják el otthonukat. Pedig nagy munka vár a földművesekre, hiszen a szántóföldek 90 százalékát a következő hetekben kell bevetni.

Merre tovább magyar mezőgazdaság?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara frissítette március közepén kiadott elemzését, melyben a koronavírus-járvány hatását vizsgálta a mezőgazdaságra. A termesztés és feldolgozás folyamatosságának fenntartására több javaslatot is megfogalmazott a kamara, hangsúlyozva, hogy ebben az ágazatban, különösen az állattenyésztésben nem lehet egyik pillanatról a másikra leállni.

Agrárexportunk kitettsége a járvány árnyékában

Agrár-külkereskedelmünk különleges évet zárt 2019-ben. Exportunk 8,2, importunk 8,1 százalékkal nőtt, de mivel az export az import másfélszeresét közelítette, így a külkereskedelmi szaldó, az export-import egyenleg is javult, mégpedig 8,4 százalékkal nőtt.

Minden megyében agrárkoordinációs munkacsoportok segítik a gazdálkodókat és az élelmiszeripart

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) minden megyében Megyei Agrárkoordinációs Munkacsoportot hoz létre – a gazdálkodók, az élelmiszer-előállítók és -feldolgozók, valamint az őket kiszolgáló beszállítók, szolgáltatók és a kereskedelem operatív együttműködést támogatandó.

A mezőgazdasági munkákat nem akadályozza a kijárási korlátozás

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felhívja a mezőgazdaságban tevékenykedők figyelmét arra, hogy a 2020. március 28-ától érvényes kijárási korlátozások – a kamara kérésének megfelelően – lehetővé teszik a mezőgazdasági munkák végzését.

A krízishelyzetben is biztosítják a takarmányellátást

Az UBM Csoport hazánk vezető takarmánygyártója, piacvezető gabona- és növényi fehérjekereskedő cégcsoportja hetekkel ezelőtt felállította operatív stábját, a vírus következményeire azonban már korábban megkezdte felkészülését. Varga Gábor vezérigazgató-helyettessel beszélgettünk a kialakult helyzetről és a kilátásokról.

Bezárt a McDonald's az Egyesült Királyságban és Írországban

Az Egyesült Királyságban és Írországban a McDonald's éttermeit határozatlan időre bezárták a koronavírus járvány miatt. A gazdaságok vezetői szerint a megtermelt árukat az élelmiszerlánc más részeire irányítják.

A MAGOSZ és a NAK a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésének online aláírására buzdít

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) továbbra is támogatja a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezését a nemzeti régiók védelméről.