0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Folytatódik a szúnyoggyérítés

Az elmúlt hetekben átlagos mértékű volt a szúnyogártalom, ezért kevesebb helyen kellett beavatkozniuk a szakembereknek.

A következő napokban a kiemelt turisztikai régiókban, a Balatonnál, a Tisza-tónál és a Velencei-tó menti településeken, továbbá Bács-Kiskun, Csongrád és Zala megyében, Szolnok térségében, Budapesten és a Csepel-sziget településein fognak fellépni a vérszívók ellen. Részleges földi gyérítés lesz a Dráva mentén, a Dunakanyarban, Debrecenben, Dunaújváros és Komárom térségében, a Szigetközben és a szekszárdi régióban.

A hőségriasztás ideje alatt szünetel a légi permetezés, mivel a csípőszúnyogok ilyen melegben csak később mutatnak aktivitást, emiatt a légi gyérítés hatékonysága jelentősen csökkenne.

Az elmaradt kezeléseket a pótnapokon végzik el. A földi kezelések a terv szerint zajlanak, hiszen ezek egész éjszaka végezhetők.

Az elmúlt héten Baranya, Békés, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyében, valamint a csornai régióban csökkentették a vérszívók számát. A Duna mentén a Szigetközben, a Csepel-szigeten és Mohács környékén pedig biológiai módszerrel léptek fel a lárvák ellen, így akadályozva meg a szúnyogok kifejlődését.

Eddig összesen 1322 településen, 935 ezer hektáron volt szúnyoggyérítés.

A kifejlett szúnyogok elleni kémiai permetezéshez használt készítmény csak az érzékenyebb repülő rovarokra van hatással, nem kell attól tartani, hogy a rovarevő madarak táplálékául szolgáló ízeltlábúak elpusztulnak a kezelés hatására. Az irtószer az alkalmazott minimális mennyiségben emberekre, háziállatokra és növényekre nem jelent semmilyen kockázatot.

Forrás: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság